Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Piromusical de la Mercè
Foto: © BoulePiromusical de la Mercè

Així han evolucionat els cartells de la Mercè en els darrers 10 anys

Us portem la llista dels cartells de les festes de La Mercè des de 2013

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Publicitat

Ja queda res per La Mercè 2023 i, tot i que encara no sabem massa, que us podem ensenyar el cartell. Cada any els cartells de les festes més esperades de la ciutat generen odi i amor a parts iguals, però sigui el que sigui, sempre permeten descobrir obres de creadors vinculats a Barcelona. Aquest any ha estat l'artista Chamo San qui ha signat la il·lustració que posarà cara a les festes, on surten representats diversos personatges coneguts de la ciutat. Per preparar-vos per La Mercè, us portem un recopilatori dels últims deu cartells de la festa de la patrona de Barcelona.

1. Joan Foncuberta, 2013

Cartell la Mercè 2013
Cartell: Joan Fontcuberta

El cartell va ser signat pel fotògraf Joan Fontcuberta, que acabava de rebre un dels premis més importats que pot rebre un professional del seu sector, el Premi Internacional de Fotografia Fundació Hasselblad. En aquesta ocasió, Fontcuberta va partir de la cultura popular i va representar un gegant volant per sobre de Barcelona com un superheroi envoltat dels coloms de Plaça Catalunya.

2. Ignasi Aballí, 2014 

Cartell la Mercè 2013
Cartell: Ignasi Aballí

L'artista Ignasi Aballí va crear el cartell de les festes de 2014 aportant un estil força innovador en aquell moment. A la il·lustració s'hi veuen bombolles de sabó, però cap simbologia que pogués fer relacionar la fotografia amb la Mercè. Amb aquesta arriscada proposta, Aballí volia representar el caràcter efímer i passatger de la festa assegurant que "com menys coses es puguin veure, més ganes té la gent de veure", per això el minimalisme i la simplicitat del disseny.

3. Sean Scully, 2015

Cartell la Mercè 2015
Cartell: Sean Scully

Sean Scully va arribar als anys noranta a Barcelona des d'Irlanda i ja no va marxar. L'artista abstracte era tota una celebritat al seu país d'origen i va trobar el seu lloc a Barcelona, on va col·laborar amb entitats tan importants com la Fundació Miró. Assegurant que se sentia un barceloní més, Scully va proposar un cartell molt més artístic als que estàvem acostumats, creant un ritme gairebé musical, jugant amb les línies horitzontals i verticals, junt amb la seva cal·ligrafia.

4. Miguel Gallardo, 2016

Cartell la Mercè 2016
Cartell: Miguel Gallardo

Aquest va ser el segon cartell de la història de La Mercè protagonitzat per una dona, després cartell d'America Sánchez el 2005. El dibuixant i il·lustrador Miguel Gallardo volia representar una dona amb la qual la ciutadania es pogués identificar, allunyada de la bellesa normativa. A més, Gallardo s'inspirava en la seva filla María per dibuixar molts dels seus personatges femenins, de fet, una de les seves novel·les gràfiques s'anomena 'María y yo', on explica que aquesta és una jove autista amb un somriure encomanadís. La María sempre havia dut el cabell curt, però com havia crescut, s'havia deixat els cabells més llargs, una semblança amb la Mercè del cartell.

5. Javier Mariscal, 2017

Cartell la Mercè 2017
Cartell: Javier Mariscal

El cartell d'aquest any també va tenir una protagonista femenina, aquest cop creada per Javier Mariscal, que va voler fer que la Mercè fos una noia de barri. Amb colors al més pur estil mediterrani, Mariscal va voler representar llocs tan emblemàtics de la ciutat com el Tibidabo al pentinat, la torre de comunicacions en forma de pinça de cabell o l'estàtua de Colom tatuada al braç. A més, aquesta Mercè està envoltada de trets característics de Barcelona com els creuers plens de turistes o la mascota dels Jocs Olímpics de 1992. Finalment, aquesta noia de Nou barris representa el futur de la ciutat, amb unes ulleres de sol sostenibles fetes de plaques solars.

6. Sònia Pulido, 2018

Cartell la Mercè 2017
Cartell: Sònia Pulido

L'artista nascuda a Nou Barris, Sònia Pulido, es va preguntar qui era la Mercè abans de posar-li cara i ulls a les festes de 2018. Finalment, la Sònia es va adonar que no hi havia només una Mercè, sinó que aquesta eren moltes diferents, diverses i sense edat. A partir d'aquesta conclusió, Pulido va representar una mena de meta-Mercè, on hi ha representades diverses dones empoderades agafades del braç sota una mena de capa que recorda al circ, un sinònim de festa i alegria. La unió de les diverses Mercès representa la ciutadania barcelonina celebrant la diversitat de la ciutat.

7. Maria Corte, 2019

Cartell la Mercè 2019
Cartell: Maria Corte

Una Mercè mestissa, migrant i amb la ciutat enredada entre els cabells, aquesta va ser la proposta de l'artista Maria Corte. Fins al moment, tot i que la Mercè s'havia representat ben poc, els cops que s'havia fet era com a dona mediterrània i caucàsica, així que Corte va voler representar-la com una dona negra i migrant, com ho van ser els seus pares. A més, entre els seus cabells, aquesta Mercè duu la ciutat enredada, d'on surten castellers, músics i, fins i tot, escultures de Miró. A més, si us fixeu bé, veureu que un dels vaixells que navega pels cabells és l'Open Arms, que rescata persones desplaçades del mar, deixant clar que tothom és benvingut a Barcelona.

8. Reskate Studio, 2020

Cartell la Mercè 2020
Cartell: Reskate Studio

L'any 2020 el món es va paralitzar, i la Mercè no va ser una excepció. Amb un programa de festes sense aglomeracions amb actes molt repartits i controlats per la ciutat, Reskate Studio, format per la María López i en Javier de Riba, van ser els encarregats de posar-li cara i ulls a aquestes festes amb un regust amarg. El resultat va ser una nena amb mascareta mirant amb esperança una llagosta. La imatge representa la innocència d'una petita després d'estar tancada a casa observant una criatura de la natura, que representa la llibertat més pura.

9. Malika Favre, 2021 

Cartell la Mercè 2021
Cartell: Malika Favre

Aquest any encara va estar marcat per la Covid, i per això era necessari reservar entrades per anar als actes de La Mercè, que es van repartir per diversos llocs de tota la ciutat. El cartell, però, va ser completament diferent del de l'any anterior. En aquesta ocasió, l'artista Malika Favre va representar la Mercè com una reina empoderada que mira directament l'espectador i que amaga secrets de la ciutat al seu cos, així com a la corona, formada per un grup de persones ballant una sardana. La força d'aquesta Mercè representa la resiliència de Barcelona enfront de la pandèmia.

10. David de las Heras, 2022

Cartell la Mercè 2022
Cartell: David de las Heras

L'artista plàstic David de las Heras es va inspirar en les festes de Bilbao, la seva ciutat natal, per dissenyar el cartell de les festes de 2022. Aquest va representar tres generacions de barcelonines abraçades amb la Sagrada Família de fons i envoltades d'elements característics de la ciutat. Les tres Mercès surten representades unides i, mentre l'àvia i la mare miren cap al cel, la nena està mirant directament l'espectador, representant la força i el futur de Barcelona. A més del cartell oficial, de las Heras va fer cinc variacions diferents que complementen l'oficial, mantenint l'essència de les tres generacions. 

11. Chamo San, 2023

Cartell de La Mercè 2023, de Chamo San
Chamo SanCartell de La Mercè 2023, de Chamo San

Aquest any ha estat el torn de l'il·lustrador i dibuixant barceloní Chamo San, que ha presentat una proposta en blanc i negre, plena de referències a anteriors cartells de La Mercè, com al de Sònia Pulido i America Sánchez, entre d'altres. El cartell de Chamo San té una composició en forma de castell humà, fent referència a la tradició catalana dels castellers. La composició està culminada per l'enxaneta amb la mà enlairada. A més de les referències als cartells anteriors, també surten personatges representatius de la ciutat com l'escriptora Teresa Pàmies, l'actriu Margarita Xirgu i el pintor Ramon Casas, entre d'altres. Un cartell inspirat en l'estètica dels anys setanta dels fanzins en blanc i negre amb un treball del detall excel·lent.

NO T'HO PERDIS: Els millors concerts de la Mercè i el BAM 2023

Llegeix el número de juliol i agost de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Més de Estiu

    Últimes notícies

      Publicitat