Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Així llueixen les valuoses pintures gòtiques restaurades de l'Ajuntament

Els Serveis d’Arquitectura Urbana i Patrimoni han acabat la recuperació del primer dels sostres de fusta del pati de la seu

Escrit per
Albert Mora
Publicitat

Ja està enllestida la recuperació del primer dels sostres de fusta del pati de la seu de la plaça de l'Ajuntament on es poden veure pintures gòtiques originals del segle XIV. A finals del 2017 mentre es feien tasques de restauració rutinàries dels sostres van descobrir pintures en 12 sostres diferents entre la planta baixa i la planta noble. Els estudis encarregats arran de la troballa van datar les pintures entre 1371 i 1567, i que estaven amagades per repintats fets entre 1888 i 1929.

Sostre del pati de la seu de l'Ajuntament de Barcelona
FOTO: Ajuntament de Barcelona


El primer que s'ha acabat és al pati de l'entrada de l'edifici de Sant Jaume, i ha permès recuperar 14,09 m² de superfície en planta i 24,59 m² de superfície desplegada. Els treballs que s'estan realitzant actualment són en un altre espai del pati i està previst que ho puguem veure al maig i ben aviat s'iniciarà una primera intervenció al Saló de Cent.

El primer escut pintat de Barcelona,
FOTO: Ajuntament de BarcelonaEl primer escut pintat de Barcelona,


Les pintures recuperades mostren la combinació de dos escuts diferents. Un és l'escut reial, propi de la corona d'Aragó, però que també és alhora el senyal de la Casa de Barcelona. I l'altre motiu heràldic mostra el que ara es podria considerar com el primer escut pintat conegut de Barcelona, amb el rombe dividit en quatre quarters on hi apareix la creu de Sant Jordi.

Pintura d'una de les bigues restaurades del pati de la seu
FOTO: Ajuntament de BarcelonaPintura d'una de les bigues restaurades del pati de la seu


En el procés de conservació hi ha intervingut un equip de sis restauradores que ha realitzat feines de neteja i desinfecció dels sostres, fixació de les capes de preparació i pictòriques, l'extracció i embalatge dels elements ornamentals en relleu fets el 1929 i la recuperació de la decoració original.

Pintura d'un enteixinat restaurant de l'Ajuntament de Barcelona
FOTO: Ajuntament de BarcelonaPintura d'un enteixinat restaurant de l'Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament ha destinat 2,4 milions d’euros a tot el procés, i la previsió és continuar treballant en la recuperació de tots els enteixinats que s’han analitzat i documentat.

NO T'HO PERDIS: Un mapa mostra els edificis bombardejats a la Guerra Civil a Catalunya

Llegeix el número d'abril de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat.

Últimes notícies

    Publicitat