Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Així seran les cases del futur "post-covid" dissenyades a Barcelona

Vicente Guallart guanya un concurs internacional amb els seus "habitatges km0"

Manuel Pérez
Escrit per
Manuel Pérez
Publicitat

El futur ja és aquí. Els desafiaments que hem hagut d'afrontar com a societat global en els darrers mesos han accelerat alguns dels canvis més importants que viurà aquesta generació. En un moment d'importants transformacions, és el moment de pensar cap a on volem anar i quin ha de ser el món de demà. Per això ens fixem en el projecte de l'arquitecte valencià establert a Barcelona Vicente Guallart, que acaba de guanyar un concurs internacional promogut per la nova àrea de Xiong'an, prop de Beijing, que buscava saber com seran les cases del futur.

El projecte vol trobar un model d'habitatge que doni respostes als desafiaments que ja tenim com a societat. Batejat com "la ciutat autosuficient", es tracta de quatre illes de cases ideades per viure, treballar i descansar, pensades fins i tot per fer front a crisis sanitàries, energètiques i alimentaries. Construccions, en definitiva, preparades per superar confinaments com el que acabem de passar.

Guallart Architects
Foto: Guallart Architects

"No podem seguir dissenyant ciutats i edificis com si res hagués passat", explica Guallart. "En els últims temps estan passant fenòmens d'escala mundial que ens obliguen a repensar-ho tot".

En aquest sentit, el conjunt dels edificis estan preparats per produir aliments, energia i també objectes d'ús diari a partir de la producció d'objectes en 3D. Per aquesta raó, tots els habitatges estan coberts per hivernacles amb horts urbans que produeixen aliments. Finalment, les cobertes inclinades també serveixen per produir i estalviar energia.

Guallart Architects
Foto: Guallart Architects

Les quatre illes estan construïdes amb fustes seguint els principis de bioeconomia circular i combinen els espais privats i públics. Els habitatges compten també amb tots els serveis integrats de la tecnologia 5G i estan pensats perquè la gent pugui teletreballar.

Guallart Architects, cases del futur
Foto: Guallart Architects

"Desenvolupem aquest projecte durant el confinament", continua Guallart "quan tot l'equip treballava des de casa i vam decidir incloure tots aquells aspectes que podrien fer la nostra vida millor, de manera que es pogués definir un nou estàndard a aplicar a la Xina, a Espanya o en qualsevol país del món".

El concurs ha rebut més de 300 projectes destinats a definir els estàndards per als edificis d'una nova ciutat situada a 100 km de Beijing, que es construirà amb alts criteris ecològics com una fusió de l'urbanisme xinès i europeu.

Guallart Architects
Foto: Guallart Architects

NO T'HO PERDIS: El preu del lloguer es desploma a Barcelona

Les millors idees d'oci i cultura a la nova Time Out Pocket interactiva

Últimes notícies

    Publicitat