Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Així són els sorprenents dibuixos de Gaudí amagats durant la Guerra Civil

Escrit per
Marc Andreu
Publicitat

D'entrada pot semblar poc noticiable que el centre d'art més important de Catalunya que té entre la seva col·lecció una gran quantitat de peces de valor, adquireixi dos dibuixos d'Antoni Gaudí. Però ho és, ja que hi ha molt poc material documental de l'arquitecte català més internacional que es conservi. Aquest detall i el fet que es tracti de dues obres "d'extraordinària importància i singularitat", segons explica el MNAC, fan que la compra s'elevi a notícia i la venda no hagi sortit barata. L'operació ha tingut un cost de 320.000 euros, els quals La Caixa n'ha aportat el 75% a través d'un conveni de col·laboració que té amb la Generalitat.

Dibuix de l'interior de l’església de la Colònia Güell
Dibuix de l'interior de l’església de la Colònia Güell
FOTO: MNAC

Una "raresa" de Gaudí

Les dues joies s'han presentat avui en un acte que ha comptat amb la presència de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga i el director del Museu Nacional d'Art de Catalunya, Pepe Serra, entre d'altres. Durant la presentació s'ha utilitzat l'adjectiu "raresa" per definir el que són dues peces descobertes el 1967 en una carbonera i que estan pintades damunt d'una fotografia invertida de la mateixa maqueta de l'església. Dels negatius es van fer ampliacions sobre paper fotogràfic i, damunt d'aquestes ampliacions, Gaudí va traçar l'alçat exterior i una vista interior de l'església ubicada al municipi de Santa Coloma de Cervelló. Aquests esbossos formaven part d'un seguit d'estudis i maquetes per projectar l'estructura de l'edifici, del qual només es va acabar construint la cripta. Part d'aquest material va ser destruït durant la Guerra Civil.

Dibuix de l'interior de l’església de la Colònia Güell
Dibuix de l'interior de l’església de la Colònia Güell
FOTO: MNAC

Quan es podran veure?

Aquesta adquisició permet "aproximar-nos a la idea arquitectònica de Gaudí i són un document d'incalculable que mostren la concepció tècnica gaudiniana, l'experimentació i les seves enginyoses solucions", han explicat tècnics del museu. Els dos croquis reforcen la presència de l'obra de l'arquitecte al museu però no serà el primer cop que surten a la llum, anteriorment ja havien estat exposats a museus de Catalunya i de fora. Ara, pendents d'intervenció, el MNAC no preveu mostrar-los fins a l'exposició que el museu dedicarà l'any que ve a la figura i obra de Gaudí.

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat