Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Un segle de biomorfisme
CaixaForumUn segle de biomorfisme

Les millors exposicions de Barcelona

Les propostes artístiques imprescindibles a museus i galeries

Rita Roig
Escrit per
Rita Roig
Publicitat

Barcelona és plena de museus i galeries que programen magnífiques exposicions i activitats. Art, ciència, disseny, fotografia, història... Tenim exposicions ben curioses que sorprendrien fins i tot els més escèptics. Ah, i també hi ha moltes obres d'art públiques que decoren els nostres carrers i, que a vegades, passem per alt. Quines són les millors exposicions que es poden veure a Barcelona? Siguin quines siguin les teves preferències, segur que hi ha una mostra esperant-te en alguna de les sales de la ciutat que et fascinarà. Dona un cop d'ull al nostre llistat i decideix quina exposició vols visitar en solitari quan pleguis de la feina, quina és la perfecta per tenir una cita o quina vols veure en companyia dels teus amics.

NO T'HO PERDIS: Els museus que obren gratis el diumenge

 • Art
 • Sants - Montjuïc

De què va? El cinquantè aniversari de la mort de Pablo Picasso i el quarantè aniversari de la de Joan Miró coincideixen aquest 2024 i, per això, els museus de referència d’aquests artistes a Barcelona han preparat una exposició conjunta. La mostra explora, a través de més de 300 obres (algunes de les quals no s’han vist mai a Barcelona), la relació d’amistat entre Miró i Picasso, dos creadors que van triar Barcelona per deixar-hi una part important del seu llegat.

Per què hi heu d'anar? Per fer un homenatge a aquests dos artistes inigualables, que van capgirar la història de les avantguardes i de l’art, també van intercanviar idees entre ells. 

 

 • Art
 • El Raval

¿De què va? Daniel Steegmann Mangrané és un artista català establert a Rio de Janeiro. Les seves escultures, instal·lacions i creacions de realitat augmentada ens parlen de les urgències ecològiques del nostre món, des d'una visió holística on no hi ha distinció entre els humans i el seu entorn. 

¿Per què hi heu d'anar? Per entendre per què la selva tropical no és només un lloc, sinó un ésser viu que encarna les complexitats i el delicat equilibri del món contemporani.

Publicitat
 • Art
 • Eixample

De què va? Els Espais Volart celebren el centenari del naixement de Maria Girona amb una retrospectiva, la primera des de la seva mort el 2015 malgrat els intents d’Àlex Susanna -curador de l’exposició juntament amb Victoria Combalía- de dedicar-li una mostra en vida.

Per què hi heu d'anar? Per deixar d'associar Maria Girona a la figura de Ràfols Casamada i descobrir que en els seus paisatges i bodegons hi havia un diàleg entre línies i colors que s'acostava l’abstracció figurada.   

 • Art
 • Sants - Montjuïc

De què va? Després de la Segona Guerra Mundial i la Guerra Civil Espanyola, conflictes que van trasbalsar la història contemporània, l’art figurat (sovint, cada vegada més a prop de l’abstracció) va començar a virar per representar el rostre i el cos humà en un intent de descriure una humanitat crear la imatge d’una humanitat ferida, angoixada, destruïda, però també reinventada i germinal.

Per què hi heu d'anar? Per veure obres de Joan Miró, Roberta González, Juana Francés, Lasar Segall, Oswaldo Guayasamín, Mercè Rodoreda, Joan Ponç, Josep Maria Subirachs, Josep Guinovart, Leon Golub, Francis Gruber, Antonio Saura, Manolo Millares, Jorge de Oteiza, Maria Helena Vieira da Silva, Zoran Music, Andrzej Wróblewski, Albert Giacometti, Henry Moore, Francis Bacon, Inge Morath, Renato Guttusso, Germaine Richier, Bernard Buffet, entre les d’altres 80 artistes, aporten una mirada transversal sobre l’art de postguerra en aquesta exposició del MNAC. 

Publicitat
 • Art
 • Fotografia
 • El Raval

De què va? Torna el World Press Photo al CCCB, l’exposició de fotoperiodisme més coneguda de la ciutat que cada any, després que el canvi horari ens faci els dies més curts, a reflexionar sobre tot el que ha passat al món durant aquest any a través d’imatges. 

Per què hi heu d'anar? La Fundació Photographic Social Vision -organitzadora de la mostra- ha seleccionat fotografies amb temàtiques d'actualitat global com la crisi mediambiental, les qüestions de gènere o la resiliència de l'ésser humà, al costat de temes reincidents com els conflictes bèl·lics internacionals, les migracions o la desigualtat social.

 • Art
 • Sant Martí

De què va? Joan Claret i Joan Vilacasas, dos dels màxims exponents de l’abstracció catalana de la segona meitat del segle xx, dialoguen en aquesta exposició al Museu Can Framis. 

Per què hi heu d'anar? L'exposició presenta les planimetries de Vilacasas i l’art cinètic de Claret com alguns dels factors decisius que van permetre consolidar l'art abstracte a Catalunya. De fet, va ser per aquest motiu que els col·leccionistes alemanys Brigitte i Hans Robert Thomas es van interessar per aquests dos artistes, van seguir-los durant prop de mig segle i van col·leccionar-ne més de dues-centes obres, que ara han decidit donar a la Fundació Vila Casas.

Publicitat
 • Art
 • La Font de la Guatlla

De què va? Obres de Picasso, Kandinksy, Miró, Dalí, Le Corbusier, Raoul Hausmann, Dubuffet, Paul Klee o Alvar Aalto serveixen per parlar de com els artistes han representat la natura, les seves formes i els seus processos.

Per què hi heu d'anar? Per reconsiderar els nostres vincles amb el món natural que ens envolta i del qual depenem fent un recorregut entre pintures, escultures, fotografies i altres objectes que us faran endinsar-nos l’univers de la natura. 

 • Art

De què va? Un recorregut per cinquanta anys de treball d'aquest singular artista rus, a través de 7 seccions que presenten els principals temes que van inspirar la seva creació i la seva vida: Orígens, Món Sagrat, Èxode, Color, París, Faules i Amor.

Per què hi heu d'anar? Per conèixer l'amor a la seva terra natal, la seva fe jueva i les conseqüències de l'antisemitisme, l'impacte de la guerra i l'exili, la creació d'un llenguatge propi de llum i color i el París de les avantguardes artístiques. 

Publicitat
 • Art
 • El Raval

De què va? Tots hem jugat amb el ChatGPT i ens hem fet preguntes sobre la intel·ligència artificial. Ara, el CCCB dedica una mostra sobre la seva història, el seu funcionament, les seves possibilitats i els reptes a què ens aboca.

Per què hi heu d'anar? Per descobrir els riscos de l'IA, però també les innovacions científiques i artístiques que ens pot portar a través d’instal·lacions artístiques interactives, una cronologia amb fites clau, obres fetes amb IA, testimonis d’experts i peces de nova creació. A més, això podràs olorar les flors d’un arbre extingit al segle passat o posar veu a una composició musical creada amb intel·ligència artificial.

 • Art
 • Eixample

De què va? Aquesta exposició, sota el comissariat d'Elina Norandi, mostra obres de les artistes Mari Chordà, Sandra March, Núria Martínez Seguer, Elsa Plaza i Marga Ximenez

Per què hi heu d'anar? Per descobrir cinc artistes que indaguen en la transmissió femenina, els misteris relegats i en la vida profunda què hi ha en la llar, la infantesa i la quotidianitat. 

Publicitat
 • Art
 • Eixample

De què va? Els Espais Volart acullen més de 300 pintures d’aquesta artista de 72 anys que coneixem com a conceptual, una etiqueta que l’exposició s’encarrega de matisar amb tota la producció posterior al 1984. 

Per què hi heu d'anar? Per descobrir la seva manera de pintar que va néixer quan l’artista va viatjar a Sud-Amèrica i decideix “abandonar la cultura burgesa per abraçar la pintura indígena”. Gràcies a les peces exposades i als textos que s'hi intercalen, descobrim que Miralles va actuar “com una antena o una mèdium”, deixant que la seva mà transformés el món i la vida en pintura.  

 • Art

De què va? El Disseny Hub exposa objectes dissenyats per dones en aquesta mostra que vol donar a conèixer els èxits i les condicions de treball de les dissenyadores durant el segle passat a través d’exemples que van des del moble, l'interiorisme, el disseny gràfic i la il·luminació fins al tèxtil, la ceràmica i la joieria.

Per què hi heu d'anar? Per conèixer dissenyadores com Charlotte Perriand, Gae Aulenti, Lina Bo Bardi o Eileen Gray i les seves contribucions al món del disseny. 

Publicitat
 • Art
 • El Raval

De què va? Nancy Holt, que va dedicar cinc dècades de producció artística a pensar sobre els sistemes ocults que constitueixen i estructuren les maneres d’estar i de percebre el món. 

Per què hi heu d'anar? Per descobrir aquesta artista de la percepció i jugar ambepeces com els ‘locators’, uns tubs de metall que ens conviden a hiperfixar-nos en elements del nostre entorn o a descobrir jocs visuals quotidians. 

 • Art

De què va? Fotocolectania exposa l’obra d’Ángel Albarrán i Anna Cabrera, que han treballat de manera col·laborativa com a fotògrafs des de l’any 1996.

¿Per què hi heu d'anar? Per gaudir del to oníric i poètic de les seves fotografies, que se situen entre la realitat i la il·lusió gràcies a l’ús de procediments fotogràfics com la impressió en platí, la gelatina de plata, la cianotípia o la impressió pigmentada. 

Publicitat
 • Art
 • El Parc i la Llacuna del Poblenou

De què va? Si us apropeu al DHub podreu conèixer quin és ‘El millor disseny de l’any’la mostra del FAD que ofereix una panoràmica de l'estat de les diferents disciplines del disseny i l'art any rere any, i que es pot veure des del 5 d’octubre al 7 de gener.

Per què hi heu d'anar? Per veure de prop 400 productes, projectes i obres d’art que destaquen per la seva originalitat i qualitat, tots ells guardonats en diferents premis de les següents disciplines: disseny gràfic i comunicació visual; disseny industrial i cultura del disseny; i arquitectura i interiorisme.

 

Contingut patrocinat
 • Art
 • Fotografia
 • Dreta de l'Eixample

De què va? William Eggleston, considerat un dels pioners de la fotografia en color, és un dels autors més influents de la fotografia contemporània. Ara, la Fundació Mapfre n'acull una antologia organitzada cronològicament que inclou els seus treballs inicials en blanc i negre i tota la seva trajectòria posterior en color a partir del 1965.

Per què hi heu d'anar? Per conèixer el seu treball, des del blanc i negre inicial fins a la representació en color dels detalls quotidians com sabates velles, congeladors amb menjar, l'interior d'un bany, les cames d'una dona, un cartell de carretera, un camió vell, un arbre, etc. 

 

Recomanat
  També t'agradarà
  També t'agradarà
  Publicitat