Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Les millors exposicions de Barcelona

Les millors exposicions de Barcelona

Les propostes artístiques imprescindibles: museus, galeries, exposicions...

'El Liceu', Ramon Casas
Foto: CaixaForum 'El Liceu', Ramon Casas
Advertising

Amants de la pintura, la fotografia, l'escultura i de l'art en general: aquí teniu una tria de les millors exposicions que podeu trobar actualment als museus i galeries de Barcelona. Seleccioneu la vostra i prepareu-vos per gaudir de les mostres en actiu més importants que cal veure a Barcelona ara i en els pròxims mesos. Una gran oportunitat tot el que podeu fer a la ciutat a través de l'art.

NO T'HO PERDIS: Els museus que obren gratis el diumenge.

'The Quintet of the Astonished' (2000), Bill Viola
Foto: Bill Viola
Art

Bill Viola. Miralls de l'invisible

icon-location-pin La Pedrera, Dreta de l'Eixample
icon-calendar

Bill Viola (Nueva York, 1951) és un dels referents del videoart, i un dels artistes més destacats a nivell internacional. A la tardor la Pedrera acull una retrospectiva de l'americà i els seus 40 anys d’ofici, des de obres com 'Reflecting pool' (1977-79) fins a l'actualitat, temps en què ha convertit la imatge en moviment en un canal d’expressió de les pulsions humanes universals.  

'El Liceu', Ramon Casas
Foto: CaixaForum
Art

Òpera. Passió, poder i política

icon-location-pin CaixaForum, La Font de la Guatlla
icon-calendar

Auriculars a lloc, silenci absolut, com en un auditori abans de la funció, i la veu del director d'orquestra Josep Pons que ens dona la benvinguda a un viatge per quatre segles d'història i vuit ciutats europees, amb la banda sonora dels fragments d'òperes de Monteverdi (La coronació de Popea), Händel (Rinaldo), Mozart (Les noces de Figaro), Verdi (Nabucco), Wagner (Tannhäuser), Albéniz (Pepita Jiménez), Strauss (Salomé) i Xostakóvitx (Lady Macbeth). Això és 'Òpera. Passió, poder i política', exposició produïda pel Victoria & Albert Museum que obre temporada al Caixaforum. El format immersiu –les pistes sonores s'activen avançant per l'espai, com en l'exposició de David Bowie, també del V&A– és un dels trets distintius de la mostra. Un projecte que reuneix 300 peces, entre instruments, partitures i objectes d'època, indumentària, a més d’audiovisuals i obres d'art. Prenent com a referència l'òpera com a espectacle d'art total, sovint modern i trencador, l'exposició traça connexions amb el context polític, econòmic i social –ja ho insinua Pons, que l'òpera no és innocent. Capítol especial dedicat a Barcelona i Albéniz coincidint amb el 20è aniversari de la reobertura del Liceu, amb dues joies a la sala: el piano del compositor i la pintura de Ramon Casas de la llotja del teatre de la Rambla, que excepcionalment surt de La Rotonda del Cercle del Liceu.

Advertising
Art

Return of the Junker. JM2000

icon-location-pin Bombon,
icon-calendar

L'espai del taller d'un mecànic es converteix en l’epicentre de la col·laboració entre els artistes Josep Maynou i Jordi Mitjà per a la seva proposta a Bombon. Recreant així una mena de taller mecànic invertit, on la feina consisteix en agafar materials desvaloritzats i recomposar-los en variacions imprevisibles, els artistes prenen el fenomen del tuning com a referència per intervenir-lo convertint l’espai en un laboratori no funcional. En una combinació improbable, Maynou i Mitjà agafen el taller de l’artista com a espai de transfiguració del rebuig: el taller es converteix en centre d’operacions i en espai performatiu d’un procés amb final obert...

Coca-Cola Girl 17
Foto: Paul Takeuchi
Art

Alex Katz. Coca-Cola girl

icon-location-pin Galeria Alzueta, Vila de Gràcia
icon-calendar

Alex Katz, referent de la pintura figurativa, torna a Barcelona; en aquesta ocasió la galeria Alzueta mostra nou litografies de gran format del projecte inspirat en les noies Coca-Cola. L'obra de Katz és sinònim de línies senzilles i economia de gestos, de retrats i de paisatges. Aquí la figura femenina es retalla sobre un fons vermell intens; la felicitat que irradia el conjunt diu l'artista que li recorda la visió que tenia, quan era petit, dels quadres de Rembrandt.

Advertising
Art

Maillol Horvat

icon-location-pin Espai VolART-Fundació Vila Casas, Eixample
icon-calendar

Proposta expositiva que inclou dues exposicions en una. D'una banda, la mostra presenta el món de les terracotes de l’escultor, pintor i gravador català Aristides Maillol (Banyuls-sur-Mer 1861-1944), un autèntic laboratori de formes on es desplega el seu imaginari, des de les primerenques obres de 1899 fins a les més tardanes de 1937. De l’altra, l’exposició presenta les fotografies que Frank Horvat (Abbazia, 1928) va fer de les terracotes de Maillol, amb les quals ens proposa una lectura circular de cadascuna d'elles.

Què fer

Joan Brossa, poeta de la revolta

icon-location-pin El Born Centre de Cultura i Memòria, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
icon-calendar

El compromís social i polític de Joan Brossa (Barcelona, 1919-1998), catalanista i d’esquerres, és ben present en tota la seva obra. Poeta de la memòria, del combat i de la revolta, mitjançant l’humor, la ironia, la paròdia i la metàfora transgredeix el llenguatge i les formes poètiques convencionals fins a portar l’obra a la màxima simplificació, als límits del llenguatge. Molta part d’aquesta obra poètica, creada durant el franquisme, i l’escrita i realitzada posteriorment, és de temàtica social i política. Així, hi ha un conjunt important de textos, llibres i poemes visuals i objectuals especialment crítics amb el poder polític i religiós del franquisme. L’obra de Joan Brossa s’alça contra les formes del llenguatge totalitari i fa de la crítica del mateix llenguatge un dels temes essencials de la seva poesia.

Advertising
Art

Venezia 1958

icon-location-pin Galeria Mayoral, Eixample
icon-calendar

Exposició que suposa l’acte central de la commemoració del 30è aniversari de la galeria Mayoral, especialitzada en art modern i de postguerra amb obra dels representants de l’avantguarda espanyola. La mostra reuneix per primer cop una desena d’obres que es van exposar al pavelló espanyol de la Biennal de Venècia del 1958, una fita que va ser clau en la difusió de l’art espanyol de postguerra. Les obres són dels artistes Antoni Tàpies, Eduardo Chillida, Rafael Canogar, Manolo Millares, Antonio Saura i Manuel Rivera, totes procedents d’importants col·leccions espanyoles i internacionals.

Art

Feminismes! L’avantguarda feminista dels anys setanta. Coreografies del gènere

icon-location-pin CCCB. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, El Raval
icon-calendar

Sota el paraigua 'Feminismes!' es presenten dues exposicions: 'L'Avantguarda Feminista dels anys setanta. Obres de la VERBUND COLLECTION, Viena' i 'Coreografies del gènere'. La primera mostra presenta 200 obres d'artistes d'Europa, Amèrica del Nord i del Sud i Àsia que contribuirien a rescriure la història de l'art; a casa nostra això ho van fer possible noms com Pilar Aymerich, Mari Chordà, Angels Ribé, Eugènia Balcells i Esther Ferrer, entre d'altres. La segona mostra posa el focus en els relats actuals, a partir d'una quinzena d'obres: el concepte feminisme s'ha ampliat en els darrers 50 anys, amb el concepte 'gènere' com a protagonista.

Advertising
'Nen d'Eivissa', d'Oriol Maspons
© Oriol Maspons, VEGAP, Barcelona
Art

Oriol Maspons, retrospectiva

icon-location-pin Museu Nacional d'Art de Catalunya. MNAC, Sants - Montjuïc
icon-calendar

Recorregut de quatre dècades per l'obra d'Oriol Maspons, renovador del llenguatge fotogràfic a través del reportatge, el retrat, la moda i la publicitat. El 61 crearia un dels estudis més trencadors del país, de la ma de Julio Ubiña i va treballar per diferents publicacions ('La Gaceta Ilustrada', 'Paris Match', 'Elle'), i va publicar gran quantitat de llibres. Reconegut inconformista i provocador, Maspons va ser un dels artífexs de la 'gauche divine'.

Advertising