Notícies

Aquesta antiga joieria modernista de Puig i Cadafalch amaga un preciós oasi vegà en un dels carrers més turístics de Barcelona

El Velada, que conserva els magnífics mosaics i la marqueteria de fusta de l'autor de la Casa Amatller, ofereix saborosíssimes tapes veganes, còctels i molta tranquil·litat

Borja Duñó
Escrit per
Borja Duñó
Head of Editors, Barcelona
Velada
Foto: Karla Schmotzer / Time Out Barcelona | Velada
Publicitat

Porta per porta, hi ha l'antic Cafè Schilling convertit en Taco Bell. Hi ha res més trist que veure aquesta antiga armeria fundada el 1900 per una família de diners austríaca convertida en una cadena de menjar ràpid? Miris on miris hi ha souvenirs, menjar ràpid, hostals. Una mica més endavant, la Llibreria Sant Jordi també ha estat a punt de desaparèixer, però, per sort, s'ha pogut salvar in extremis i aquest estiu obrirà com un espai cultural amb cafeteria. No són tot males notícies, per tant. Al mateix carrer Ferran, al número 25, hi ha un altre local emblemàtic, una antiga joieria modernista de Puig i Cadafalch, que s'ha escapat de la depredació turística: es tracta del Velada, un oasi bell i tranquil on refugiar-se del bullici exterior i admirar el magnífic mosaic del terra i l'espectacular marqueteria de fusta del sostre, dissenyats per l'autor de la Casa de les Punxes i de la Casa Amatller.

Entrar-hi és canviar de dimensió: sostres altíssims, música fluixeta i un tracte amabilíssim t'acullen i t'aïllen del brogit. Es tracta del negoci de la família del Jay Nebhwani, el pare del qual va arribar de l'Índia quan era petit, farà 50 anys. "Hem sigut vegetarians des de fa molts anys, i jo vegà –explica el Jay–, no ens hauríem sentit massa còmodes venent una altra cosa". No només t'atenen i et donen la carta en català (en un barri on solen treure-te-la en anglès), sinó que tant els productes que fan servir com les tapes que elaboren tenen un clar segell local: les braves, la bomba de la Barceloneta, el biquini, la coca de recapte, el pa amb tomàquet, la crema catalana... Tot i que també hi ha tocs exòtics: és una carta molt variada.

Velada
Time Out BarcelonaVelada

Una aposta valenta

"Durant la Covid es va buidar tot el carrer", explica ell Jay. De fet, va ser llavors quan es va perdre el Schilling. També estava lliure l'antiga joieria, que als anys 80 va acollir una botiga de roba Escorpion, un Dunkin' Donuts als 90 i un Starbucks als 2000. Va ser aleshores quan la família del Jay, que sempre havia parlat d'obrir un negoci de restauració, va decidir fer una aposta valenta: oferir tapes veganes i còctels amb cuina ininterrompuda, de 13 a 22 h entre setmana i fins a les 23 h els divendres i dissabtes. Els ve molta gent que els troba per Happy Cow i Google Maps. En general, saben on van, si algun hooligan hi passa per davant no hi entra, ja veuen que no és per a ells.

Velada
Foto: Karla Schmotzer / Time Out BarcelonaVelada

Van començar a crear la carta amb el xef executiu Àlex Pirla, però ara ja són autònoms. L'encarregada és la Marta Cabedo (sobretot a sala, però també a la cuina) i la cap de cuina és la Laia Pérez. Les tapes estrella són les braves, la flor de carxofa amb allioli d'all negre i la bomba de la Barceloneta amb jackfruit o jaca (potser l'única bomba vegana de Barcelona?). També surten molt la coliflor tikka masala, la samosa chaat i les broquetes teriyaki. Curiosament, els estatunidencs són els que demanen més truita de patates (acompanyada de confitura de parmigiana), i els francesos el pa en tomàquet ("està al top 3 dels més demanats", asseguren).

No va ser fins l'hora del cafè que va saber que el Velada era un restaurant vegà

També tenen arròs de verdures, tacos pulled barbacoa (també de jaca) i diverses hamburgueses fetes a casa amb proteïna de pèsol, llenties, cigrons i remolatxa, espectaculars de sabor i textura. I, a la carta d'estiu, hi han afegit un biquini cremós per dins i cruixent per fora, com ha de ser. Entre setmana, les postres també són casolanes i divendres i dissabte les reforcen amb les que els porta Benevola, una nova pastisseria vegana de Sant Martí. Els vins són tots vegans i tenen còctels amb i sense alcohol que surten a 15 i 12 euros, respectivament. 

Velada
Foto: Karla Schmotzer / Time Out BarcelonaVelada

Tres anys després de l'obertura Nebhwani es mostra molt content de com els va. A més del públic internacional, els vegans i vegetarians de Barcelona ja els coneix i creu que la cosa anirà a més: "la gent s'està adonant que menjar carn no és bo ni per al medi ambient ni per a ells". I molt menys per als animals, esclar. Potser el que falta és que les persones no veganes es treguin els prejudicis de sobre i s'adonin que no calen productes animals per fer una cuina deliciosa. El Jay ens explica que un senyor que havia menjat una hamburguesa va tornar perquè li havia encantat i la va tornar a demanar. Novament satisfet, no va ser fins l'hora del cafè –per la llet, esclar– que va saber que el Velada era un restaurant vegà. Aneu-hi i proveu-lo, us sortirà per uns 25 euros per cap i veureu com van caient mites.

Velada
Foto: Karla Schmotzer / Time Out BarcelonaVelada
Velada
Foto: Karla Schmotzer / Time Out BarcelonaVelada
Velada
Foto: Karla Schmotzer / Time Out BarcelonaVelada

NO T'HO PERDIS: Els millors restaurants vegans de Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies
    Publicitat