Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Bad Gyal
Foto: Scott ChasserotBad Gyal

Bad Gyal: "Em sembla una bogeria que encara ens escandalitzi el twerk"

Borja Duñó
Escrit per
Borja Duñó
Publicitat

Alba Farelo acaba de fitxar per Interscope, la discogràfica que té a la seva escuderia artistes com Madonna i Lady Gaga. “I Bad Gyal!” s’afanya a afegir ella mateixa donant a entendre que s’ho pren molt seriosament. Mentre contesta l’entrevista, diu que casa seva sembla un 'showroom', perquè està fent els 'outfits' d’ella i les seves ballarines per al nou espectacle que presenta al Sónar. I quan acabi de parlar amb Time Out té reunió amb l’estilista. Bad Gyal i el seu equip no paren, la maquinària treu fum, està tot a punt per a l’enlairament internacional. 

Bad Gyal
Bad Gyal
Foto: Sónar

Vas començar amb la música fa tres anys. Què sents després d’haver arribat fins aquí?

Em sento bé, però he pres la decisió de fitxar per Interscope perquè veig que puc arribar més lluny. Fins ara he tingut l’oportunitat de viatjar molt, de visitar llocs on no havia estat mai, de veure com funciona el negoci, com són els tours. I m’he adonat que un artista independent, català o espanyol, té poques oportunitats de rebentar internacionalment, de traspassar certs límits. Els equips que et pot proporcionar una discogràfica són el que et fa passar a un altre nivell. 

T’ha anat prou bé publicant 'mixtapes' pel teu compte. 

Si ja m’ha anat així a mi sola durant aquest temps... El 2016 ja estava cantant als Estats Units. El meu projecte m’ha donat molta esperança perquè em passin més coses. 

Acabes de treure 'Santa Maria'. 

És una cançó molt explícita, sexual i molt canalla, molt descarada. Tinc cançons de tot tipus i aquesta treu més aquesta part de mi. Hi canta Busy Signal, que és un cantant de dancehall súper reconegut a Jamaica. Quan tenia 14 o 15 anys, la primera cançó que vaig escoltar conscientment de dancehall era de Busy Signal i avui tinc un tema amb ell, és una cosa d’aquelles que pares i dius ‘ole, Alba!’. Recordo perfectament el moment que vaig escoltar 'Missing you' ['Come Over' ('Missing You'), del 2012] i em vaig enamorar de la cançó. 

I el 19 de juliol publiques 'Hookah'. S’assembla a 'Santa Maria'? 

Jo crec que és un tema més Bad Gyal, té bastant la meva marca i els meus fans em reconeixeran. Òbviament  no sono igual que fa dos anys, però segueixo sent molt jo. Està produït per Supa Dups, un productor jamaicà de primera línia que viu a Miami i treballa per a gent molt guai [Rihanna, Bruno Mars i Becky G, entre altres] i estic molt contenta d’haver-ho aconseguit. Tenir un segell com Interscope és el que t’acaba posant en contacte amb aquests productors de primera fila. 

Hi haurà un àlbum? 

Encara no hi ha gaire definició. Hi ha molta música, molt material, la idea és treure singles. De moment n’hi ha dos però n’hi haurà més. 

Has notat canvi amb la producció dels vídeos? Hi has pogut posar més recursos? 

Pensa que estic en el moment més dur del contracte. Tinc una inversió i encara no estic generant res per a Interescope. Per tant, que la gent no es pensi que els pressupostos que tinc per als vídeos són meravelles. S’han de pagar moltes coses i jo sempre he posat per davant la meva llibertat, poder prendre les meves decisions. El meu contracte està molt més compensat per la part creativa que per la part econòmica i una discogràfica és com un banc, és un préstec i jo mateixa he hagut de fer també molta inversió amb un xou totalment nou. De moment estic arrencant. 

Has hagut d’aprendre a ser una empresària?

Sí, totalment. En l’últim any ja hem fet un equip més gran, però ara se’ns ha afegit un equip llatinoamericà i un equip nord-americà i, vulguis o no, jo també he de dir-los què vull i com ho vull. A més, no sóc de les que delego gaire, la gent em diu que em calmi, però necessito estar-hi a sobre. Estic en tots els processos i he d’intentar no escalfar-me, és molt d’estrès i n’estic aprenent, encara. 

Com és el xou que presentes al Sónar? 

La idea és remodelar el xou, fer-lo més gran, que transmeti una mica més el que m’agrada quan surto de festa. Estem fent unes coreografies increïbles, la coreògrafa és ballarina de Cardi B. Penso que no n’hi ha gaires així a Espanya, és un xou polit, molt treballat, gran, que impacta, però és molt de festa, molt de carrer, molt natural. 

Vas gaire a Jamaica? 

Hi he estat tres vegades. És com una injecció, allà descobreixo música constantment. Moltes cançons del xou són cançons de dancehall del 2019, acabades de sortir i que estan sonant a Jamaica ara. És el que vull, que la gent escolti el que és fresc d’allà. 

Com vas alimentar la teva afició al dancehall des d’aquí? 

Recordo que al Clap posaven una cançó de dancehall a la nit. Però a Barcelona sí que hi havia festes que organitzaven ballarins, a la comunitat de dancehall a Barcelona tenen molt de pes els ballarins i les classes de ball. I jo no era ballarina, però es va convertir en una passió, m’hi vaig enganxar. 

Et molesta veure que hi ha gent que critica el twerk? 

Em sembla una bogeria que avui en dia encara ens escandalitzi això, em sembla surrealista. 

Què els diries? 

Que follin més, que no siguin tan amargats.

NO T'HO PERDIS: La guia completa del Sónar 2019

Últimes notícies

    Publicitat