Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Bad Gyal
Foto: Carlota GibanelBad Gyal

Sónar 2023: la guia completa

Tot el que necessiteu saber per gaudir de la gran cita de la música avançada, que celebra el 30è aniversari

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Després d'un dels Sónar més esperats, el que recuperava les dimensions i les dates tradicionals el passat mes de juny, arriba una efemèride gens menyspreable: el Sónar 2023 serà també el del seu 30è aniversari. Se celebrarà els dies 15, 16 i 17 de juny de 2023 i, com sempre, el Sónar de dia es farà durant les tres jornades a la Fira de Montuïc i que el Sónar de Nit tindrà lloc a la Fira Gran Via les matinades de divendres i dissabte. A sota t'expliquem el més sorprenent que et trobaràs en aquesta edició del festival.    

Quan és el festival Sónar 2023?

El Sónar del trentè aniversari se celebra els dies 15, 16 i 17 de juny de 2023 a la Fira de Montjuïc (Sónar de Dia) i els dies 16 i 17 a la Fira Gran Via (Sónar de Nit).

Quin és el cartell del Sónar 2023?

Aphex Twin, Bad Gyal, Eric Prydz, Black Coffee, Little Simz,Bicep, Fever Ray, Peggy Gou, Solomun, Oneohtrix Point Never, Amelie Lens, Honey Dijon, Laurent Garnier, Shygirl, Richie Hawtin, The Blessed Madonna, Max Cooper, Kode9, Logic1000, Erika de Casier, Ryoji Ikeda, Lucrecia Dalt, Marina Herlop, Claraguilar, Carles Viarnés amb Alba G. Corral i Desert amb Hamill Industries són alguns dels artistes anunciats.

Quins són els horaris del Sónar 2023?

El Sónar de Dia obrirà de 15 a 00 h dijous, divendres i dissabte; i el Sónar de Nit es farà de 20.30 a 7 h divendres i dissabte. La novetat d'enguany és que el Sónar+D començarà a les 10.30 h el dijous i el divendres, però només per a persones que tinguin Acreditació, un SonarPass+D o un Sónar by Day Pass. A partir de les 15 h, les activitats del Sónar+D estaran obertes a tots els espectadors que entrin al recinte. Pots consultar els horaris de les actuacions i la resta d'activitats a la web del Sónar.

Com puc aconseguir les entrades del Sónar 2023?

Els abonaments estan disponibles a la pàgina web oficial del Sónar.

Quant costen les entrades?

L'abonament bàsic per accedir al Sónar de Dia i al Sónar de Nit del 15 al 17 de juny costa 195 €; l'abonament VIP, que dona dret a accessos ràpids als recintes i a les àrees VIP, a l'oferta d'alta cuina del restaurant VIP de l'àrea de dia, busos VIP i altres avantatges, costa 310 €; i l'acreditació per al Sónar+D, que també dona accés a tots els concerts del Sónar, 250 €. També han sortit les entrades d'un dia (40 € el dijous i 60 divendres i dissabte) i d'una nit (65 €). Aquests preus poden variar i se'ls ha de sumar les despeses de gestió, consulteu la web per a possibles canvis.

Quantes entrades puc comprar?

Es poden comprar fins a un màxim de sis entrades de cop.

Com puc arribar al festival?

El Sónar de Dia es fa a la Fira de Montjuïc i s'hi pot arribar amb Metro i Ferrocarrils de la Generalitat (parada Espanya), i en autobús (D20, D40, H16, V7, 13, 23, 46, 52, 65, 79, 91, 109, 150, 165); també hi ha parades properes de Bicing i de pàrkings. El Sónar de Nit es fa a la Fira Gran Via L'Hospitalet i s'hi pot anar amb el Sónar Bus (2,5 €) des del Sónar de dia (L1) i des de Drassanes (L2, també en el sentit contrari); en Metro (estació Fira), en Ferrocarrils (Europa-Fira), i en autobús diürn (H12, H16, 46, 65, 79, 150) i nocturn (N1, N2, N13 ,N15, N16, N17, N18).  

NO T'HO PERDIS: 🎸 Les altres cites musicals imprescindibles de la temporada a Barcelona 🕺🏿 Més festivals a Barcelona i Catalunya el 2023 🤘🏻 Els millors concerts del mes a Barcelona

Sónar Barcelona 2023

Publicitat

El més sorprenent del Sónar i Sónar+D 2023

Daito Manabe
Foto: Sónar

1. Daito Manabe

El japonès serà al Sónar per partida doble. A banda d’oferir un xou antidisciplinari, ens explicarà com treballa amb la IA generativa Rhizomatiks, el seu estudi creatiu, amb exemples com Mitsua Elan, una youtuber creada artificialment. Us heu plantejat que la IA us hauria de demanar permís abans de fer-vos servir per entrenar-se? “La IA del Daito ho fa amb el consentiment conscient dels usuaris”, explica Antònia Folguera, comissària del Sónar+D. 

SonarÀgora. Dijous 15 de juny, 16.45 h. / Stage+D. Divendres 16 de juny, 19 h.

Forensic Architecture
Foto: Sónar

2. Forensic Architecture

“Van col·laborar amb Brian Eno per sonificar el cas Pegasus”, explica Folguera sobre el grup de recerca Forensic Architecture. Stefanos Levidis n’és l’investigador principal i mostrarà com, a partir de les dades existents, diverses eines digitals com els motors de videojocs poden recrear visualment violacions dels drets humans arreu del món. “És un material molt artístic que pot estar en un museu o servir de prova en un judici”, explica Folguera.

Stage+D. Dijous 15 de juny, 16.30 h.

Publicitat
Claire L. Evans
Foto: Sónar

3. Claire L. Evans

És la cantant del grup de pop Yacht i es defineix com a polímata (una mena de dona del Renaixement) interessada en tecnologia, ecologia i cultura, que ha escrit sobre les dones hackers i les pioneres d’internet. Ve a parlar “de l'encavalcament entre biologia i tecnologia, de com la tecnologia imita la natura de forma inconscient, d’estructures rizomàtiques, de com internet s’assembla als micelis que permeten la comunicació entre els arbres i d’ordinadors biològics fets amb de cèl·lules cerebrals sintètiques –diu Folguera–. Voreja la ciència-ficció”. Estarà acompanyada dels visuals de Sofía Crespo.

Stage+D. Divendres 16 de juny, 15.30 h.

+Rain Film Fest
Foto: Universitat Pompeu Fabta / +Rain Film Fest

4. +Rain Film Fest

Estem preparats per veure pel·lícules generades amb IA? Ho sabrem quan vegem les guanyadores del +RAIN Film Fest, festival que acull la Universitat Pompeu Fabra amb una finestra al Sónar+D. Abans d’obrir el debat cinèfil al voltant d’aquestes noves possibilitats, caldrà veure “quins aspectes han treballat”, diu Folguera. Concursen deu films seleccionats entre 48 propostes de quinze països diferents. Un jurat internacional decidirà quines s’exhibiran al Sónar.

Sónar+D. Dijous 15 i divendres 16 de juny.

Publicitat
Eric Prydz
Foto: Sónar

5. Eric Prydz

I què feu pel 30è aniversari? Aquesta és potser la pregunta que més han rebut enguany els directors del Sónar. Més enllà de posar banda sonora al Piromusical de la Mercè, aquest podria ser el regal: portar a Barcelona Holo, l’espectacle tridimensional del suec Eric Prydz, que projecta hologrames, no sobre l’escenari com podríem esperar, sinó directament sobre els caps dels assistents. Serà una de les úniques ocasions de veure al món aquest any un xou que promet ser espectacular. 

SonarClub. Dissabte 17 de juny. 22.30 h.

Playmodes
Foto: Sónar

6. Playmodes

“Què faríem si de sobte no tinguéssim electricitat? Com podríem crear peces lumíniques molt grans a l’espai públic amb un consum mínim?”, aquestes són les preguntes que es va fer l’estudi català Playmodes, acostumats a treballar amb tecnologies que consumeixen força electricitat. La resposta és Astres, una obra en col·laboració amb el professor Francesc Rey (Telecos-UPC) que, “amb un làser d’altíssima precisió dirigit als estels, dibuixa constel·lacions al cel nocturn”.

SonarStage. Dijous 15, 15.30 h.

Publicitat
Carles Viarnès & Alba G. Corral
Foto: Bankrobber

7. Carles Viarnès & Alba G. Corral

El Sónar 2022 ja va experimentar amb un orgue, el del Palau Güell, que es va poder fusionar amb la tecnologia digital gràcies al llenguatge MIDI. Ara és Carles Viarnès, un dels pianistes més interessants del nostre país, qui presentarà el seu hiperorgue, amb el qual ha gravat el disc Hyper_O (2023), fet a partir de melodies i modes gregorians i amb un resultat sorprenent. Ho farà acompanyat de les gràfiques generatives de l’artista visual Alba G. Corral.

Complex+D. Dissabte 17 de juny, 18.15 h.

Tupac Martir
Foto: Sónar

8. Tupac Martir

Tupac Martir és un artista digital mexicà que ja va participar l’any passat al festival amb 'Haita'. Aquesta vegada arriba amb un xou anomenat Unique que sempre és diferent: “S’adapta al folklore local o al context local de cada lloc”, explica Folguera. En aquest cas, serà el so de Flamenco Queer el que es mesclarà en una peça d’assemblatge multimèdia amb música en directe i que el públic pot triar si hi participa fent servir la realitat augmentada o jugant a un videojoc que interactua amb l’espectacle.

Stage+D. Dissabte 17, 15.30 h.

Publicitat
Aphex Twin
Foto: Weirdcore / Sónar

9. Aphex Twin

Dir Aphex Twin és parlar d’una de les revolucions més grans de la història de la música electrònica. Músic esquiu, transgressor i imprevisible, Richard D. James va recargolar el tecno com si doblegués espai i temps. Fins i tot costa parlar d’ell com a precursor de la IDM, perquè la seva obra va molt més enllà. A més del concert que farà al Sónar de Nit, tindrem Weirdcore, l’artista visual darrere les seves imatges des de fa una dècada, explicant la seva feina al Sónar+D.

SonarClub. Divendres 16, 22.10 h. / SonarÀgora. dissabte 17, 16.30 h.

Max Cooper
Foto: Alex Kozobolis / Sónar

10. Max Cooper

A més de músic –influït tant per compositors minimalistes com Terry Riley i Philip Glass com per productors de música electrònica com John Hopkins i Aphex Twin–, el britànic Max Cooper és doctor en Biologia Computacional, una mostra de la mena d’artistes preocupats en la tríada art/ciència/societat que s’apleguen al Sónar. El seu xou audiovisual en tres dimensions està basat en el seu últim treball, 'Unspoken words' (2022), i, com el d’Eric Prydz, promet saltar damunt dels nostres caps i deixar-nos bocabadats.

SónarHall. Divendres 16 de juny, 20.45 h.

Publicitat
  • Música
  • Música

Tots estem fent un intensiu en IA, especialment des de la irrupció del Chat GPT, que ens crea noves inseguretats. És per això que necessitem la veu d’experts com Kate Darling, investigadora de l’MIT Media Lab convidada a la 30a edició del Sónar, per ajudar-nos a resoldre les qüestions ètiques. Darling, que al llibre ‘The new breed’ diu que els animals ens poden donar pistes sobre com ens hi relacionarem, “les més urgents són la fiabilitat i la seguretat, la responsabilitat per danys, la disrupció laboral, la discriminació i el mal ús”. 

Stage+D. Divendres 16 de juny, 17.30 h.

Així va ser el Sónar 2022

Publicitat
Publicitat
Publicitat
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat