Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Fundació Villavecchia, Pavelló de la Victòria
Foto: Fundació Villavecchia

Barcelona acollirà el primer centre de cures pal·liatives per a infants de Catalunya

La Fundació Villavecchia ha anunciat que el Pavelló de la Victòria es posarà en funcionament el 2026 al recinte històric de Sant Pau

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Publicitat

Barcelona tindrà el primer centre de cures pal·liatives per a infants infantil de Catalunya. El futur equipament acompanyarà els infants i joves amb malalties cròniques complexes i avançades en els seus últims dies de vida. El projecte arribarà de la mà de la Fundació d'Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia amb els Departaments de Salut i de Drets Socials, una iniciativa que donarà pas al Pavelló de la Victòria al recinte històric de Sant Pau. El centre donarà suport integral a tots els menors atesos a la Xarxa d'Atenció Pal·liativa de Catalunya (XAPPI) i oferirà ajuda i acompanyament a les seves famílies.

El mes de febrer de 2023 el conseller de Salut, el Dr. Manel Balcells, ja va mostrar la necessitat d'un centre d'aquestes característiques, ja que "Tot i que la medicina ha avançat molt, avui, malauradament, malgrat els avenços, a Catalunya hi ha prop de 260 defuncions anuals de nens per malalties com el càncer (...) Cal aquest espai per acompanyar, tenir cura i omplir de vida tot el procés de malaltia i els últims instants de vida dels infants", va assegurar Balcells. Un any després, la mateixa fundació ha anunciat que el Pavelló cada cop està més a prop de ser una realitat i que començarà a funcionar a principis de l'any 2026.

Fundació Villavecchia, Pavelló de la Victòria
Foto: Fundació Villavecchia

Com serà el nou centre?

El Pavelló de la Victòria estarà al recinte històric de Sant Pau, dins un edifici construït fa més de cent anys i que està declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO. Originalment, l'edifici ja estava orientat a l'atenció de nens i nenes malalts, ja que va ser la voluntat de la família que va donar la propietat, que van perdre la seva filla Victòria Girona a causa d'una malaltia al segle XIX.

Fundació Villavecchia, Pavelló de la Victòria
Foto: Fundació Villavecchia

Actualment, la Fundació Villavecchia i la Fundació Privada de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ja treballen en la rehabilitació de l'espai, un projecte que liderarà l'arquitecta Carme Pinós i que s'iniciarà amb la restauració de la façana entre els mesos de setembre i octubre d'aquest 2024. En total, el centre tindrà una superfície construïda de 1.380 m² i més de 1.300 m² d'espais verds, on s'inclourà una gran sala polivalent per a teràpies i jocs, sis habitacions de respir, dos apartaments familiars de final de vida, una petita piscina on es duran a terme activitats d'hidroteràpia i espais de treball per als professionals, entre d'altres.

Fundació Villavecchia, Pavelló de la Victòria
Foto: Fundació Villavecchia

Quin és l'objectiu del Pavelló de la Victòria?

La principal funció del centre serà garantir la millor qualitat de vida possible per als infants malalts i oferir a la seva família tot el suport necessari tant durant els últims dies de vida, com en el comiat i el procés de dol. Segons informa la Fundació, actualment s'estima que a Catalunya hi ha uns 1.535 nens amb necessitat de cures pal·liatives pediàtriques i uns altres 1.500 amb malalties cròniques complexes. La presidenta de la Fundació Villavecchia, la Dra. Núria Pardo, ha destacat que "volem que a Catalunya hi hagi un 'hospice' infantil, el primer de varis que haurien de venir després, un recurs molt present a altres països d'Europa i del món".

NO T'HO PERDIS: Què fer a Barcelona al febrer

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat