Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Ciutat de dones
Ajuntament de BarcelonaCiutat de dones

Barcelona bateja les estacions de metro amb noms de dones pel 8M

Al nou mapa de Barcelona, Mercè Rodoreda, Alexia Putelles o Mary Santpere són els noms d’algunes de les estacions de metro i ferrocarrils

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Com quedaria el mapa de Barcelona si totes les parades metro o les estacions de ferrocarril tinguessin nom de dona? Amb aquesta pregunta al cap, l’Ajuntament de Barcelona ha creat Ciutat de dones, un mapa simbòlic que vol homenatjar a les dones referents de la memòria i la història de la ciutat, tant del passat com de l’actualitat, fent-les protagonistes de la xarxa de transport públic de Barcelona.

El mapa és una adaptació del conegut City of Women que l’escriptora Rebecca Solnit va fer per a les ciutats de Nova York i Londres. A la nostra ciutat, l’encarregada d’elaborar-lo ha estat la professora i investigadora de la Universitat de Barcelona, Núria Ricart, amb l’assessorament de dones expertes i el suport de l’àrea de Feminismes i LGTBI i de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona.

Quines dones surten al mapa de Barcelona?

En total, el mapa mostra 153 noms de dones de molts àmbits diferents. Ara bé, no hi surten ni santes ni reines, i és per això que s’han descartat estacions com Maria Cristina i Santa Eulàlia. I qui apareix, a aquest mapa? Doncs intel·lectuals i escriptores com Mercè Rodoreda; personatges històrics anònims com Josefa Vilaret qui va iniciar la revolta ‘rebomboris del pa’ al Raval de finals del segle XVIII, esportistes com Alexia Putellas; artistes com Carmen Amaya o científiques com Josefina Castellví.

A més, també hi apareixen activistes veïnals com Custòdia Moreno, lluitadores antifeixistes com Maria Salvo, activistes feministes anticolonialistes com Remei Sipi, icones de la lluita trans com Sonia Rescalvo, i artistes del Paral·lel com Mary Santpere, Raquel Meller o la Bella Dorita

Ciutat de dones
Ajuntament de BarcelonaCiutat de dones

On es pot aconseguir el mapa?

Si voleu una còpia física del mapa, l'Ajuntament de Barcelona les regala a la Sala Ciutat (Carrer Ciutat, 2) fins que se n'esgotin les existències. També el pots descarregar en PDF.

Nous carrers amb nom de dona a la ciutat

Coincidint amb el 8 de març, no només s’ha presentat aquest mapa, sinó que l’Ajuntament ha anunciat que aquest mes la ciutat sumarà 16 noms de dones al seu nomenclàtor. Aquesta notícia és un pas endavant per a aconseguir la paritat de gènere als carrers de Barcelona, on avui només el 8,3% duen nom de dona enfront del 35% d’homes.

NO T'HO PERDIS: Activitats i festes per al Dia de les Dones a Barcelona

Llegeix el número de març de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat