Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
MACBA
© Time Out Barcelona

Barcelona estudia que tots els museus municipals siguin gratis

L'Ajuntament presenta 'Fem Cultura': 9 mesures i 100 accions per defensar els drets culturals

Escrit per
Marc Andreu
Publicitat

Accés gratuït als museus de la ciutat, augmentar les residències artístiques i científiques a la ciutat, creació de la Casa de la Música i sumar una sisena hora escolar per activitats artístiques, entre moltes d'altres, són algunes de les accions que l'Ajuntament de Barcelona es compromet a posar en marxa abans del 2023. Es tracta del 'Fem Cultura', un pla inèdit i ambiciós amb 69 milions d'euros de pressupost i un centenar d'accions que busquen "la cohesió social a través del reconeixement del dret a les pràctiques culturals".

El regidor de cultura, Joan Subirats, i l'alcaldessa, Ada Colau, han presentat aquest dimecres un pla pioner a la ciutat i al país, ja que, per primer cop, la cultura es considera "com un dret que garanteix drets i llibertats", ha expressat Colau. Sota aquesta premissa el pla pretén reconèixer l'accés a la cultura com un dret fonamental i estudiar fer-ho amb una partida pressupostaria que s'eleva a 68,7 milions d'euros. 

Presentació del pla 'Fem Cultura'
FOTO: Ajuntament de BarcelonaPresentació del pla 'Fem Cultura'

Principals accions del pla 'Fem Cultura'

Entre aquest centenar d'iniciatives i inversions de caràcter públic destaca la voluntat d'implantar la gratuïtat a tots els museus municipals i consorciats. El regidor Joan Subirats ha concretat que de moment només "s'està estudiant la seva viabilitat econòmica" però que l'objectiu és que sigui gratis entrar als museus per a tota la gent de Barcelona, "tal com passa en moltes ciutats anglosaxones", ha puntualitzat Subirats. Una fórmula per aconseguir-ho podria ser mostrant el carnet de biblioteques.

Presentació del pla 'Fem Cultura'
FOTO: Ajuntament de BarcelonaPresentació del pla 'Fem Cultura'

Entre les mesures presentades també s'inclou la possibilitat de sumar una hora lectiva a les escoles dedicada a activitats culturals. Ara mateix només un 18% dels centres públics la contemplen a través de projectes ja engegats com el 'Temps d'art' o el programa 'En residència'. El pla també inclou beques, la consolidació del Barcelona Manifesta, l'impuls de la moneda cultural REC per a equipaments culturals, la creació de la Casa de la Música (actual Sala Barts) o la reconversió de baixos comercials en tallers i espais d'assaig. Aquesta última té l'objectiu d'accedir a lloguers assequibles en espais cèntrics on seria impossible per els alts preus poder-hi desenvolupar una activitat artística. L'Ajuntament compraria els locals per després llogar-los a preus per sota del preu del mercat i prioritzaria que el seu ús recaigués en activitats artístiques de petit o mitjà format.

El pla 'Fem Cultura' es presentarà en el pla del mes d'abril i contempla un calendari d'execució que va des d'ara fins a finals del mandat, l'any 2023.

NO T'HO PERDIS: Les llegendes urbanes més increïbles de Barcelona

Llegeix el número de maig de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat.

Últimes notícies

    Publicitat