Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Els altres llocs del món que es diuen Barcelona (més de 50!)

Escrit per
Marc Andreu
Publicitat

La Barcelona que ha vist néixer la rumba catalana, que construeix passet a passet un temple de dimensions descomunals, la comtal, l'olímpica, la senyorial i la bohèmia. Barcelona és moltes ciutats, pobles, barris i gent sota un mateix nom. 9 lletres que inclouen el que més ens agrada del mar, les ones, i el que més ens agrada de fora del mar, els bars. Ha sigut romana, medieval i ara turística i universal (amb el bo i el dolent). Inigualable però no única. Al voltant del món existeixen almenys 52 ciutats o pobles que porten el nom de Barcelona (o derivats) en el cartell de l'entrada.

L'expansió de la Corona d'Aragó per terres llatinoamericanes i l'existència de catalans per tots els racons del planeta van propiciar l'aparició d'altres llocs amb el nom de la ciutat de Terenci Moix o Miró. La majoria són imposicions colonitzadores o homenatges a la capital catalana o als catalans. Dels Estats Units a la vella Europa i de Veneçuela a Filipines. De petites i de més grans, de rurals i de més cosmopolites. Acceptem-ho, hi ha barcelonins al món que no saben que és el Park Güell però, en canvi, se senten barcelonins.

I'm English, I'm from Barcelona

Si en el 'maps' busques Barcelona sobre les fronteres d'Europa la primera opció serà la nostra, però després te'n poden sortir fins a cinc més. Una a Anglaterra, una altra a Sicília i quatre a França. La que destaquem és la 'british' i l'heroica història que hi ha darrere. Es troba a prop de la costa de Cornualles i la Wikipedia ens la defineix com un "llogaret". Va ser fundada per Jonathan Trelawny, famós per desafiar el rei d'Anglaterra durant la Revolució Gloriosa. Li va ficar el nom en honor al seu fill que va morir defensant la ciutat catalana durant la Guerra de Successió Espanyola. Cal dir que aquest és dels pocs casos que l'homenatge és recíproc, ja que Barcelona també li dedica un carrer a Ciutat Vella.

Per cert, molt a prop d'aquest poble hi ha un camp de futbol batejat com a New Camp. És evident, oi?

Barcelona (Cornualless)

La Barcelona que té pistes d'esquí

Situada a l'Alta Provença francesa i rodejada pels Alps, va ser batejada el 1231 per Ramon Berenguer IV (comte de Provença) i ara és coneguda per les seves pistes d'esquí. Jocs Olímpics d'Hivern?

Barcelonnette (Alta Provença - França)

Barcelona fa les Amèriques

La va fer pel nord i sobretot pel sud. A les Amèriques de Trump hi ha una petita zona costanera (no arriba a poble) que és coneguda per tenir l'únic far del món il·luminat amb gas natural. Qui diu que Barcelona només té el far de Montjuïc?

Barcelona Harbor (EUA)

La conquistadora Barcelona llatina

A Sud-amèrica és on se concentren més Barcelones fruit de les conquestes del Nou Món de per part de les expedicions ordenades pels reis catòlics. Barcelona de Veneçuela és la segons opció quan busques Barcelona al GPS i no és d'estranyar comptant que té més de 600.000 habitants i forma tota una àrea metropolitana anomenada Gran Barcelona. Rebatejada el 1638 pel colonitzador Joan Orpí, nascut a Piera (Anoia), es considera l'últim gran conquistador de Veneçuela i va anomenar la fita com a Nova Catalunya.

Barcelona (Veneçuela)

El Barça, més que un club a l'Equador

Arribar a un lloc i canviar-li el nom era comú entre els conquistadors i l'enèsima humiliació per un poblat que segurament ja tenia nom. Desenes de Barcelones es reparteixen pel llarg i ample de Llatinoamèrica i sense excepcions. N'hi ha a Bolívia, a Colòmbia, dos a Puerto Rico i una a l'Equador. Aquesta última, però, és una excepció i el bateig no prové d'èpoques medievals sinó del 1925. Un empresari català li posa el nom de la capital catalana a un poble que va fundar i hi va crear el Barcelona Sporting Club de Guayaquil, en agraïment al suport de la comunitat catalana a la ciutat de Guayaquil. Només els falta vestir de blaugrana, perquè l'escut ja és quasi igual al club culé.

Escut del Barcelona Sporting Club de Guayaquil

Algú dubtava que Barcelona no fos universal? Barcelona és poderosa!

Últimes notícies

    Publicitat