Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Hivernacle de la Ciutadella, Barcelona
ShutterstockHivernacle de la Ciutadella, Barcelona

Barcelona salvarà dos edificis emblemàtics aquest 2022: l’Hivernacle de la Ciutadella i el Palau del Marquès d’Alfarràs

Aquestes dues joies arquitectòniques estan molt degradades tot i ser Bens Cultural d’Interès Nacional

Rita Roig
Escrit per
Rita Roig
Publicitat

L’Hivernacle del parc de la Ciutadella i el Palau del Marquès d'Alfarràs de Barcelona tenen moltes coses en comú. Tot i trobar-se a banda i banda de la ciutat, aquests edificis són d’una bellesa espectacular, formen part de la història de Barcelona i, malauradament, es troben en desús i pateixen un estat de deteriorament estructural. 

L’Ajuntament de Barcelona va decidir prioritzar la rehabilitació d’aquestes dues joies arquitectòniques durant el 2022, i ha destinat 2 milions d’euros a les obres de reforma de l’Hivernacle i 1,4 milions d’euros a les del Palau d’Alfarràs. 

Ara tot just comencen les obres de restauració de l'Hivernacle de la Ciutadella: està previst que un any i que reparin les patologies estructurals de l'edifici, restaurant-ne l'interior i l'exterior i rehabilitant-ne el paviment, la coberta i les façanes. L'objectiu és deixar-lo enllestit per al futur ús d’hivernacle.

L’Hivernacle de la Ciutadella es va aixecar l’any 1888 per la Primera Exposició Universal amb una estructura metàl·lica i tancaments de vidre. L’edifici és de 1.000 metres quadrats i està catalogat com a Be Cultural d’Interès Nacional, però fa quinze anys que està en desús, des que va tancar el restaurant que hi havia al seu interior l’any 2006. 

La seva rehabilitació començarà per solucionar les patologies estructurals que afecten tant la nau central com les laterals i posteriorment la restauració de l’edifici patrimonial. A més, també servirà per consolidar el parc de la Ciutadella com a espai estratègic pel que fa al medi ambient i el patrimoni cultural de Barcelona, ja que es tracta d’un gran pulmó verd de la ciutat que rep anualment més de 7 milions de visites.

El Palau del Marquès d’Alfarràs és edifici situat al parc del Laberint, de 3.000 metres quadrats amb elements d'estil neoàrab i neogòtic. Tot i que també és Be Cultural d’Interès Nacional, no s’ha actuat en l’edifici des de finals del segle XX, quan es va rehabilitar la seva ala dreta. Actualment, la resta de l’edifici es troba en desús i la seva rehabilitació es farà en diverses fases, la primera de les quals començarà el 2022 i abordarà l’estructura de l’edifici que es pateix una degradació important. 

Amb la rehabilitació, es vol recuperar el valor històric, arquitectònic i significatiu d’aquest palau. Un cop l’estructura i els elements patrimonials quedin protegits, es rehabilitaran les façanes i les soleres conservant-ne els detalls històrics i s’adequarà l’edifici amb les instal·lacions bàsiques (elèctriques, desaigües i parallamps) per permetre’n un ús posterior.

NO T'HO PERDIS: 25 joies arquitectòniques de Barcelona

Llegeix el número de desembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat