Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right 25 joies arquitectòniques de Barcelona
Fundació Miró
FOTO: Fundació Miró Fundació Miró

25 joies arquitectòniques de Barcelona

Un recorregut per edificis emblemàtics de la ciutat

Advertising

Barcelona és reconeguda per la seva arquitectura, però a més del modernisme i els seus artífexs hi ha un gran catàleg d'edificis destacats on fixar la mirada: des dels temples gòtics, passant pels edificis de la ciutat del segle XIX, l'arquitectura moderna i el racionalisme, fins arribar als edificis -que alberguen museus, escoles, hotels- que marquen avui la fesomia de Barcelona.

NO T'HO PERDIS: Els 10 edificis singulars de Barcelona que han marcat tendència.

Museu Maritim de Barcelona Drassanes
Maria Dias

Drassanes Reials

Llocs d'interès Llocs i edificis històrics

Construït entre els segles XIII i XIV, les drassanes rememoren la importància del mar a la Barcelona medieval. Malgrat les posteriors remodelacions de l'obra catalogada com a Patrimoni Nacional mai es va prescindir de l’estil arquitectònic més adient, el gòtic. Després de funcionar com a drassanes, al segle XIX es van convertir en Maestranza de Artillería i més tard en caserna. Des del 1941, el monument acull el Museu Marítim; en la darrera reforma del museu s'ha descobert una important necròpoli romana que data del segle I dC.

Santa Maria Del Mar
© Karl Blackwell / Time Out

Santa Maria del Mar

Llocs d'interès Llocs i edificis religiosos Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

És un dels exemples més emblemàtics i representatius de l'art gòtic català. Aquesta encantadora basílica destaca per les seves característiques línies horitzontals, superfícies planes, contraforts quadrats i torres octogonals planes. Va construir-se amb rapidesa, en només 55 anys, de 1329 a 1384. Rep el nom de Maria, patrona dels mariners, i va ser construïda allà on abans hi havia una petita església coneguda com Maria d'Arenys, per la seva proximitat al mar.

Advertising

Biblioteca de Catalunya

Llocs d'interès Biblioteques, arxius i fundacions El Raval

La Biblioteca de Catalunya està ubicada des del 1939 a l’antic Hospital de la Santa Creu de Barcelona, un dels conjunts del gòtic civil més important de Catalunya. Té un fons aproximat de tres milions d'exemplars, i a part de la seu central té altres locals externs, a Barcelona mateix i a l’Hospitalet de Llobregat.

Museu Picasso

Museus i institucions Ciutat Vella

El Museu Picasso de Barcelona és el centre de referència pel coneixement dels anys de formació de Pablo Ruiz Picasso. Obert al públic l'any 1963, acull un fons de més de 3.800 obres que conformen la col·lecció permanent i ofereixen una dilatada programació d'exposicions temporals. El museu, que va ser creat per pròpia voluntat de l'artista i del seu amic i secretari Jaume Sabartés –que va donar la seva col·lecció–, està ubicat en cinc palaus gòtics que representen una de les millors mostres d'arquitectura civil d'època medieval.

Advertising

Teatre Principal

Teatre El Raval

Els seus inicis es remunten al segle XVI, com a teatre de l'Hospital de la Santa Creu. Conegut com a corral de comèdies, al segle XIX es va fer popular per les seves representacions d'òpera i no va ser fins el 1840 quan adoptà el nom de Teatre Principal. La decadència va arribar a principis del segle XX, amb el canvi de titularitat, i després d'acollir cinema, varietats, 'gènere íntim' i sarsueles, entre d'altres, va tancar portes el 2006.

Hivernacle

Hivernacle de la Ciutadella

Una coberta de ferro i vidre flanquejada per dues naus ombrívoles, una estructura recta, decorada amb arcs i motllures. L’obra de Josep Amargós és una de les joies que es conserva de l’Exposició Universal del 1888. Després de diferents reformes i intents de rehabilitació, l'Hivernacle continua tancat i en un estat cada vegada més ruinós, tot i el seu innegable encant i valor històric.

Advertising

Casa Batlló

Llocs d'interès Dreta de l'Eixample

La Casa Batlló és una de les manifestacions arquitectòniques més extremes que van fer Gaudí i el seu col·laborador, Josep Maria Jujol, per al magnat tèxtil Josep Batlló entre el 1902 i el 1906. Gaudí va transformar un edifici anodí de l'Eixample en una de les seves creacions més impressionants i admirades. La teoria més acceptada al voltant de la decoració i d'acord amb els sentiments patriòtics de l'arquitecte és que el coronament representa a Sant Jordi i el drac.

La Pedrera

Llocs d'interès Visites turístiques Dreta de l'Eixample

L'últim edifici laic d'Antoni Gaudí, la Casa Milà no té cap línia recta. És una gesta audaç de l'arquitectura i la culminació dels intents experimentals de l'arquitecte per recrear formes naturals amb maons i un morter. Quan es va acabar de construir, La Pedrera era una obra tan moderna per al seu temps que la mecenes Roser Segimon es va convertir en la riota de la ciutat. Amb el temps s'ha convertit en un dels edificis més estimats de Barcelona i els arquitectes l'adoren per la seva extraordinària estructura.

Advertising

Palau de la Música Catalana

Música Espais musicals Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Lluís Domènech i Montaner va rebre l’encàrrec de dissenyar el Palau de la Música de l’Orfeó Català, institució coral creada uns  pocs anys abans, el 1891. Per superar les irregularitats del terreny, l’arquitecte va situar l’auditori al primer pis i va deixar la planta baixa per a les oficines. Aquesta només va ser una de les aportacions magistrals d'una obra mestra concebuda entre 1905 i 1908 com un joc d’espais en què la llum natural té un protagonisme absolut. Una mostra d'això és la claraboia de vidre de l'auditori, obra d'Antoni Rigal.

Basílica de la Sagrada Família

Llocs d'interès Llocs i edificis religiosos Sagrada Família

L'arquitecte Antoni Gaudí va dedicar més de 40 anys (els últims 14 en exclusiva) a aquest projecte i per a molts la cripta i la façana del Naixement són els elements més bells de l'església. La façana de la Passió, al carrer Sardenya, obra de Subirachs, proporciona un contrapunt ombrívol als excessos de la façana del Naixement. Un cop dins, deixeu-vos endur per l'altura del temple, un bosc de columnes amb forma d'os, i la llum que es filtra a través del colorista conjunt de vitralls.

Advertising
Casa Vicens
© Pol Viladoms

Casa Vicens

Llocs d'interès Llocs i edificis històrics Gràcia

Un jove Gaudí acabat de sortir de la facultat afronta l'encàrrec de la casa d’estiueig de Manuel Vicens, membre de la burgesia catalana i corredor de borsa. La Casa Vicens és el reflex de l’essència de l’univers Gaudí –tècnica, decoració i simbologia– que anys després tornaria a aparèixer a les seves obres més universals. Després d'una profunda restauració l'edifici torna a funcionar com museu. Us conviden a visitar-la al vostre aire, sense audioguies, però també hi ha l'opció de visita guiada.

Palau Güell
© Ramon Manent

Palau Güell

Llocs d'interès El Raval

El Palau Güell va ser el primer encàrrec important que va tenir Gaudí, i ho va iniciar el 1886 per a l'empresari tèxtil Eusebi Güell. Aquesta obra pertany a l'etapa orientalista de l'arquitecte, s'estructura en 6 plantes, més les cavallerisses, i una distribució de les estances es fa a través d'una xemeneia cònica que enllaça i ventila els pisos superiors. La terrassa està decorada per un bosc de colors i 20 xemeneies amb mosaic, que semblen anticipar el que després faria a La Pedrera.

Advertising

Fundació Antoni Tàpies

Què fer Dreta de l'Eixample

Antoni Tàpies va començar a destacar a l'escena artística als anys 50, amb la incorporació de residus de paper, fang i draps en les seves pintures. Destacat representant de l'informalisme a casa nostra i amb un estil molt personal avalat internacionalment, l'artista va crear la Fundació Tàpies el 1984 a l'edifici de l'antiga editorial Montaner i Simon, un molt bon exemple del modernisme industrial, fet de maó i ferro. La Fundació combina la difusió de l'obra de Tàpies amb l'exploració constant de l'art contemporani. No deixeu d'accedir a la terrassa de l'edifici, on podreu contemplar la polèmica obra del 'Mitjó' i també l'evanescent escultura 'Núvol i cadira'.

 

Casa Planells

Llocs d'interès

Aquest edifici és obra de Josep Maria Jujol, un dels grans mestres del modernisme català. Arquitecte auster, modest i subtil, molt allunyat dels recargolaments dels seus coetanis, va fer la Casa Planells per encàrrec d’un petit constructor. L'edifici data del 1923-24 i és una mostra que no no calen massa recursos per aixecar edificis immortals. És potser un dels monuments modernistes menys coneguts, però és sens dubte un dels més interessants i captivadors.

Advertising

Mercat de les Flors

Dansa Contemporània i experimental El Poble-sec

El Mercat de les Flors neix com a teatre municipal el 1983, quan la llavors regidora de cultura, Maria Aurèlia Capmany, i l'alcalde de la ciutat, Pasqual Maragall, van impulsar la creació d'un espai escènic al Palau de l'Arquitectura, construït amb motiu de l'Exposició Universal de 1929. Es va inaugurar oficialment com a teatre municipal el 1985 amb 'Mahabarata', de Peter Brook. La gran cúpula de 12 metres de diàmetre que governa el vestíbul del Mercat és obra de Miquel Barceló; Frederic Amat signa la decoració de la paret que toca a l'Institut del Teatre.

Pavelló Mies Van der Rohe

Museus i institucions Sants - Montjuïc

Mies van der Rohe i Lilly Reich van construir el Pavelló Alemany per a l'Exposició de 1929, no com una galeria, sinó com un espai de recepció poc moblat amb la seva marca personal, la ‘Cadira Barcelona’. El pavelló va ser un monument fundacional de l'arquitectura racionalista moderna, fent un ús revolucionari dels materials. Malgrat que el pavelló original va ser enderrocat després de l'exposició, el 1986 es va construir una còpia idèntica en el mateix lloc. La simplicitat del seu disseny ressalta el marbre i l'expressivitat de l'escultura de George Kolbe.

Advertising

Fundació Joan Miró

Museus i institucions Art i disseny Sants - Montjuïc

Josep Lluís Sert, arquitecte cofundador del GATCPAC (Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l'Arquitectura Contemporània) i gran amic de Joan Miró, va dissenyar aquest gran museu al parc de Montjuïc. Accessible, lluminós i airejat, les parets blanques i els arcs acullen una col·lecció de més de 104.000 peces, així com gairebé tots els dibuixos de Miró, unes 8.000 referències. És la col·lecció pública més completa d'obra de l'artista, integrada per pintures, escultures, ceràmiques, tèxtils, gravats i dibuixos de l'artista de totes les èpoques. 

Palau Sant Jordi

Esports Sants - Montjuïc

Pavelló d’esports de l’arquitecte japonès Arata Izosaki construït amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona i inaugurat el 21 de setembre del 1990. Està considerat la joia de l'anomenada "anella olímpica de Montjuïc", que també integren l’Estadi Olímpic Lluís Companys i les Piscines Bernat Picornell. Té una capacitat per a 17.000 espectadors en esdeveniments esportius, i de 18.000 per a concerts.

Advertising

Macba. Museu d'Art Contemporani de Barcelona

Museus i institucions Art i disseny El Raval

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona ocupa l'impressionant edifici de l'arquitecte nord-americà Richard Meier a la plaça dels Àngels, al Raval. Vol transmetre l'art contemporani, oferir una multiplicitat de visions i generar debats crítics sobre l'art i la cultura. Si us perdeu, seguiu el soroll que fan els skaters.

CCCB. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

Museus i institucions El Raval

El centre cultural va obrir el 1994 a la Casa de la Caritat, hospici construït en 1802 en un antic monestir medieval. Es conserven la façana i part del pati de l'edifici original, la resta va ser reconstruïda amb cristall i acer pels arquitectes Piñon i Viaplana, coneguts per dissenyar també el centre comercial Maremàgnum. El CCCB organitza i produeix exposicions, debats, festivals, concerts, programa cicles de cinema, cursos i conferències i fomenta la creació a partir de les noves tecnologies i llenguatge.

Advertising

Torre Agbar

Llocs d'interès Eixample

La controvertida torre va ser dissenyada per l'arquitecte francès Jean Nouvel i és propietat de la companyia d'aigües catalana. Nouvel es va inspirar en el llegat arquitectònic de Gaudí i de les muntanyes de Montserrat per crear aquesta impressionant construcció de 142 metres d'altura que va canviar l’skyline de Barcelona. Una de les seves qualitats és que s'ha construït seguint els patrons de l'arquitectura bioclimàtica, que aprofita el clima i les condicions de l'entorn per reduir el consum energètic i millorar la qualitat de vida dels usuaris de l'edifici. Un dels seus principals atractius són els efectes lumínics canviats.

Mercat de Santa Caterina

Llocs d'interès Ciutat Vella

Construït l'any 1846, el Mercat de Santa Caterina és el segon mercat més antic de la ciutat. El projecte de reforma va ser obra de l'equip d'arquitectes d'Enric Miralles i Benedetta Tagliabue, i el seu element més característic és una preciosa coberta de mosaic de ceràmica, de reminiscències gaudinianes, fet amb 325.000 peces que volen ser un homenatge a l'acoloriment de les parades de fruites i verdures. De l'antic edifici s'ha conservat la façana porticada original, reconstruïda l'any 1988, i les parets laterals.

Advertising

Melià Barcelona Sky

Hotels

Al tram final de la Diagonal, al barri del Poblenou, s’erigeix aquesta obra de l’arquitecte francès Dominique Perrault, un gratacel de 120 metres d’alçària repartits en 36 plantes. Aquest enorme prisma llisca sobre la seva superfície per créixer cap al cel d’una forma esvelta i elegant. En contraposició, l’arquitecte francès, juganer, va aixecar ben a prop l’edifici d’oficines Diagonal 123, format per blocs rectangulars escalonats. Ben bé, com un Tetris arquitectònic.

El Born Centre Cultural

Llocs d'interès Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

L'antic mercat de Born reobre convertit en centre cultural. Sota l'estructura de vidre i ferro construïda per Josep Fontserè el 1876 –va ser el primer mercat de la ciutat creat seguint la moda de l'arquitectura de París– es conserven les restes arqueològiques del barri de Vilanova de Mar, de 1700.

Advertising
Escola Massana
© Maria Dias

Escola Massana

Què fer El Raval

Carme Pinós signa l’edifici de la nova Escola Massana, que s’inscriu en el projecte de renovació de la plaça de la Gardunya. De marcat caràcter irregular per reproduir la idea de diversitat que caracteritza el Raval, els diferents volums de l'escola estan recoberts per la ceràmica de Toni Cumella. A l'interior, un claustre i una estructura laberíntica per retre homenatge a l complex de l'Hospital de la Santa Creu, on van tenir seu.

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising