Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right 25 joies arquitectòniques de Barcelona

25 joies arquitectòniques de Barcelona

Un recorregut per edificis emblemàtics de la ciutat

Fundació Miró
Fundació Miró
Advertising

Fem un recorregut per 25 edificis emblemàtics la ciutat, des de temples gòtics fins a cases modernistes, passant pels museus racionalistes i l'arquitectura contemporània.

RECOMANAT: No us perdeu els 10 edificis del patrimoni singular de Barcelona que han marcat tendències a tot el món.

Museu Maritim de Barcelona Drassanes
Maria Dias
Llocs d'interès, Llocs i edificis històrics

Drassanes Reials

Visiteu aquest impressionant edifici, construït entre els segles XIII i XIV, per fer-vos una idea de la importància del mar a la Barcelona medieval. Malgrat les posteriors remodelacions d'aquesta obra catalogada com a Patrimoni Nacional mai es va prescindir de l’estil arquitectònic més adient, el gòtic. Després de funcionar com a drassanes, al segle XIX es van convertir en Maestranza de Artillería i més tard en caserna. Des del 1941, el monument acull el Museu Marítim i, coindicint amb les obres de reforma que han culminat enguany s'ha descobert una important necròpoli romana que data del segle I dC.

Llocs d'interès, Llocs i edificis religiosos

Santa Maria del Mar

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

És un dels exemples més emblemàtics i representatius de l'art gòtic català. Aquesta encantadora basílica destaca per les seves característiques línies horitzontals, superfícies planes, contraforts quadrats i torres octogonals planes. Va construir-se amb rapidesa, en només 55 anys, de 1329 a 1384. Rep el nom de Maria, patrona dels mariners, i va ser construïda allà on abans hi havia una petita església coneguda com Maria d'Arenys, per la seva proximitat al mar.

Advertising
Llocs d'interès, Biblioteques, arxius i fundacions

Biblioteca de Catalunya

icon-location-pin El Raval

La Biblioteca de Catalunya està ubicada des del 1939 a l’antic Hospital de la Santa Creu de Barcelona, un dels conjunts del gòtic civil més important de Catalunya. Té un fons aproximat de tres milions d'exemplars, i a part de la seu central té altres locals externs, a Barcelona mateix i a l’Hospitalet de Llobregat.

Museus i institucions

Museu Picasso

icon-location-pin Ciutat Vella

El Museu Picasso de Barcelona és el centre de referència pel coneixement dels anys de formació de Pablo Ruiz Picasso. Obert al públic l'any 1963, acull un fons de més de 3.800 obres que conformen la col·lecció permanent i ofereixen una dilatada programació d'exposicions temporals. El museu, que va ser creat per pròpia voluntat de l'artista i del seu amic i secretari Jaume Sabartés –que va donar la seva col·lecció–, està ubicat en cinc palaus gòtics que representen una de les millors mostres d'arquitectura civil d'època medieval.

Advertising
Teatre

Teatre Principal

icon-location-pin El Raval

Els seus inicis es remunten al segle XVI, com a teatre de l'Hospital de la Santa Creu. Conegut com a corral de comèdies, al segle XIX es va fer popular per les seves representacions d'òpera i no va ser fins el 1840 quan adoptà el nom de Teatre Principal. La decadència va arribar a principis del segle XX, amb el canvi de titularitat, i després d'acollir cinema, varietats, 'gènere íntim' i sarsueles, entre d'altres, va tancar portes el 2006.

Hivernacle

Hivernacle de la Ciutadella

Una coberta de ferro i vidre flanquejada per dues naus ombrívoles, una estructura recta, decorada amb arcs i motllures. L’obra de Josep Amargós és una de les joies que es conserva de l’Exposició Universal del 1888. Després de les reformes que el 2009 li van rentar la cara, l'Hivernacle continua tancat.

Advertising
Llocs d'interès

Casa Batlló

icon-location-pin Dreta de l'Eixample

La Casa Batlló és una de les transformacions arquitectòniques més extremes que van fer Gaudí i el seu col·laborador, Josep Maria Jujol, per al magnat tèxtil Josep Batlló entre el 1902 i el 1906. Gaudí va transformar un edifici qualsevol en una de les seves creacions més impressionants i admirades. La teoria més acceptada, tenint en compte els sentiments patriòtics de l'arquitecte, és que el coronament representa a Sant Jordi i el drac.

Llocs d'interès, Visites turístiques

La Pedrera

icon-location-pin Dreta de l'Eixample

L'últim edifici laic d'Antoni Gaudí, la Casa Milà no té cap línia recta. És una gesta audaç de l'arquitectura i la culminació dels intents experimentals de l'arquitecte per recrear formes naturals amb maons i un morter. Quan es va acabar de construir, La Pedrera era una obra tan moderna per al seu temps que la mecenes Roser Segimon es va convertir en la riota de la ciutat. Santiago Rusiñol va dir que una serp seria un animal domèstic més que adequat per als amos de l'edifici. Encara així, La Pedrera s'ha convertit en un dels edificis més estimats de Barcelona i els arquitectes l'adoren per la seva extraordinària estructura.

Advertising
Música, Espais musicals

Palau de la Música Catalana

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Lluís Domènech i Montaner va rebre l’encàrrec de dissenyar el Palau de la Música de l’Orfeó Català, institució coral creada uns  pocs anys abans, el 1891. Per superar les irregularitats del terreny, l’arquitecte va situar l’auditori al primer pis i va deixar la planta baixa per a les oficines. Aquesta només va ser una de les aportacions magistrals aplicades a aquesta obra mestra modernista, concebuda entre 1905 i 1908 com un joc d’espais en què la llum natural té un protagonisme absolut.

Hotels, Hotels boutique

Hotel España Ramblas

icon-location-pin Ciutat Vella

L'Hotel España està situat en un edifici del segle XIX al centre de Barcelona, ​​a 100 m de la Rambla i del teatre del Liceu. Si busqueu una expressió de modernisme amb totes les lletres, aquí el trobareu: Lluís Domènech i Montaner va decorar l’hotel, on brillen els esgrafiats de sirenes que podria haver pintat Ramon Casas i la xemeneia d’alabastre, feta per Eusebi Arnau. El millor de tot és que la joia encara no ha estat descoberta (i envaïda) pels turistes.

Advertising
Llocs d'interès, Llocs i edificis religiosos

Basílica de la Sagrada Família

icon-location-pin Sagrada Família

"Envieu a Gaudí i la Sagrada Família a l'infern", va deixar anar Pablo Picasso. Gaudí va dedicar més de 40 anys (els útlims 14 exclusivament) a aquest projecte i per a molts la cripta i la façana del Naixement són els elements més bells de la igelsia. La façana de la Passió, al carrer Sardenya, proporciona un contrapunt ombrívol als excessos de la façana del Naixement. Té columnes inquietants en forma d'os i escultures angulars de Josep Maria Subirachs que mostren les 12 estacions de la creu.

Llocs d'interès

Palau Güell

icon-location-pin El Raval

El Palau Güell va ser el primer encàrrec important que va tenir Gaudí, i ho va iniciar el 1886 per a l'empresari tèxtil Eusebi Güell. Aquesta obra pertany a l'etapa orientalista de l'arquitecte, durant la qual es va inspirar en l'art del Proper i Extrem Orienti així com en l'art islàmic hispànic. L'edifici s'estructura en 6 plantes, més les cavallerisses, de funcionalitat molt diferent i una entrada de grans dimensions i una distribució de les estades entorn d’una xemeneia cònica que enllaça i ventila els pisos superiors. La terrassa està decorada per un bosc de colors i 20 xemeneies amb mosaic. Preludi del que faria a La Pedrera.

Advertising
Què fer

Fundació Antoni Tàpies

icon-location-pin Dreta de l'Eixample

Antoni Tàpies va destacar en l'escena artística als anys 50, quan va començar a incorporar residus de paper, fang i draps en les seves pintures. L'artista va crear la Fundació Tàpies el 1984 a l'edifici de l'antiga editorial Montaner i Simon, i es dedica a l'estudi i a l'apreciació de l'art contemporani. En un acte polèmic, Tàpies va coronar l'edifici amb la seva obra Núvol i cadira. L'edifici segueix sent un dels primers exemples del modernisme a combinar maons a la vista i ferro, i és ara un centre cultural i un museu dedicat a l'obra i a la vida de Tàpies.

Llocs d'interès

Casa Planells

Aquest edifici és obra de Josep Maria Jujol, un dels grans mestres del modernisme català. Jujol  –un arquitecte auster, modest i subtil, molt allunyat dels recargolaments d’altres coetanis seus– va fer la Casa Planells per encàrrec d’un petit constructor. Amb aquesta construcció, que data de 1923-24, l’arquitecte va demostrar que no fan falta grans solars ni gaires recursos per aconseguir edificis immortals. És potser un dels monuments modernistes menys coneguts, però és sens dubte un dels més interessants i captivadors.

Advertising
Dansa, Contemporània i experimental

Mercat de les Flors

icon-location-pin El Poble-sec

El Mercat de les Flors neix com a teatre municipal el 1983, quan la llavors regidora de cultura, Maria Aurèlia Capmany, i l'alcalde de la ciutat, Pasqual Maragall, van impulsar la creació d'un espai escènic al Palau de l'Arquitectura, construït amb motiu de l'Exposició Universal de 1929. Amb l'estrena de 'La tragèdia de Carmen', de Peter Brook, el Mercat va iniciar l'exhibició d'espectacles de dansa de creadors internacionals i de la casa. Es va inaugurar oficialment com a teatre municipal el 1985 amb 'Mahabarata', també de Brook. La gran cúpula de 12 metres de diàmetre que governa el vestíbul del Mercat és obra de Miquel Barceló.

Museus i institucions

Pavelló Mies Van der Rohe

icon-location-pin Sants - Montjuïc

Mies van der Rohe va construir el Pavelló Alemany per a l'Exposició de 1929, no com una galeria, sinó com un espai de recepció poc moblat amb la seva marca personal, la ‘Cadira Barcelona’. El pavelló va ser un monument que va fundar l'arquitectura racionalista moderna, fent un ús revolucionari dels materials. Malgrat que el pavelló original va ser enderrocat després de l'exposició, el 1986 es va construir una còpia idèntica en el mateix lloc. La simplicitat del seu disseny ressalta el marbre i l'expressivitat de l'escultura de George Kolbe.

Advertising
Museus i institucions, Art i disseny

Fundació Joan Miró

icon-location-pin Sants - Montjuïc

Josep Lluís Sert, arquitecte cofundador del GATCPAC (Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l'Arquitectura Contemporània) i gran amic de Joan Miró, va dissenyar aquest gran museu al parc de Montjuïc. Accessible, lluminós i airejat, les parets blanques i els arcs acullen una col·lecció de més de 104.000 peces, així com gairebé tots els dibuixos de Miró, unes 8.000 referències. És la col·lecció pública més completa d'obra de l'artista, integrada per pintures, escultures, ceràmiques, tèxtils, gravats i dibuixos de l'artista de totes les èpoques. 

Esports

Velòdrom d'Horta

icon-location-pin Horta - Guinardó

Instal·lació olímpica situada al Passeig de la Vall d'Hebron que va acollir les proves de ciclisme en pista durant els Jocs Olímpics del 1992. A l'interior de la pista, disposa d'un camp de futbol 7 de gespa artificial, i grades per a 3.000 persones. Va guanyar el FAD d'Arquitectura el 1984.

Advertising
Esports

Palau Sant Jordi

icon-location-pin Sants - Montjuïc

Pavelló d’esports de l’arquitecte japonès Arata Izosaki construït amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona i inaugurat el 21 de setembre del 1990. Està considerat la joia de l'anomenada "anella olímpica de Montjuïc", que també integren l’Estadi Olímpic Lluís Companys i les Piscines Bernat Picornell. Té una capacitat per a 17.000 espectadors en esdeveniments esportius, i de 18.000 per a concerts.

Museus i institucions

CCCB. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

icon-location-pin El Raval

El centre cultural va obrir el 1994 a la Casa de la Caritat, antic hospici construït en 1802 en un antic monestir medieval. Es conserven la façana i part del pati de l'edifici original, la resta va ser reconstruïda amb cristall i acer pels arquitectes Piñon i Viaplana, coneguts per dissenyar també el centre comercial Maremàgnum. El CCCB organitza i produeix exposicions, debats, festivals, concerts, programa cicles de cinema, cursos i conferències i fomenta la creació a partir de les noves tecnologies i llenguatge.

Advertising
Museus i institucions, Art i disseny

Macba. Museu d'Art Contemporani de Barcelona

icon-location-pin El Raval

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona ocupa l'impressionant edifici de l'arquitecte nord-americà Richard Meier a la plaça dels Àngels, al Raval. Vol transmetre l'art contemporani, oferir una multiplicitat de visions i generar debats crítics sobre l'art i la cultura. Si us perdeu, seguiu el soroll que fan els skaters.

Hotels

Melià Barcelona Sky

Al tram final de la Diagonal, al barri del Poblenou, s’erigeix aquesta obra de l’arquitecte francès Dominique Perrault, un gratacel de 120 metres d’alçària repartits en 36 plantes. Aquest enorme prisma llisca sobre la seva superfície per créixer cap al cel d’una forma esvelta i elegant. En contraposició, l’arquitecte francès, juganer, va aixecar ben a prop l’edifici d’oficines Diagonal 123, format per blocs rectangulars escalonats. Ben bé, com un Tetris arquitectònic.

Advertising
Llocs d'interès

Torre Agbar

icon-location-pin Eixample

La controvertida torre va ser dissenyada per l'arquitecte francès Jean Nouvel i és propietat de la companyia d'aigües catalana. Nouvel es va inspirar en el llegat arquitectònic de Gaudí i de les muntanyes de Montserrat per crear aquesta impressionant construcció de 142 metres d'altura que va canviar l’skyline de Barcelona. Una de les seves qualitats és que s'ha construït seguint els patrons de l'arquitectura bioclimàtica, que aprofita el clima i les condicions de l'entorn per reduir el consum energètic i millorar la qualitat de vida dels usuaris de l'edifici. Un dels seus principals atractius són els efectes lumínics canviats.

Què fer

Biblioteca Jaume Fuster

icon-location-pin Gràcia

Situat en una gran plaça oberta, aquest edifici de Josep Llinàs aixecat el 2006 està format per diferents cossos de traços curvilinis que volen fugir de la rigidesa de les formes clàssiques. Sembla emmotllar-se al terreny d’una manera orgànica, sense tensions, en un intent de l’arquitecte català de fer una construcció lliure completament adaptada al seu entorn.

Advertising
Llocs d'interès

El Born Centre Cultural

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

L'antic mercat de Born reobre convertit en centre cultural. Sota l'estructura de vidre i ferro construïda per Josep Fontserè el 1876 –va ser el primer mercat de la ciutat creat seguint la moda de l'arquitectura de París– es conserven les restes arqueològiques del barri de Vilanova de Mar, de 1700.

More to explore

Advertising