Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Callar al metro, la nova recomanació per reduir contagis

Experts sanitaris asseguren que el silenci en el transport públic pot reduir considerablement la propagació del virus

Escrit per
Marc Andreu
Publicitat

En plena cerca i captura d'on es contagia més el virus i quines mesures són més efectives per frenar-lo, són molts els que assenyalen els transports públics com a principals focus de propagació. El debat va tornar a la primera línia de foc amb el tancament de la restauració i la cultura. Té sentit tancar terrasses quan els vagons i les andanes de metro són un formiguer de gent? Sigui quina sigui la resposta, són molts els estudis que estan d'acord que una de les claus per evitar els contagis es troba en la ventilació i, alerta, un nou factor entra en joc: callar. El silenci i, en tot cas, cridar el mínim possible poden ser un element clau quan ens movem en transport públic, especialment en el metro que disposa de menys ventilació que el bus.

"Silenci sempre"

El virus es contagia per l'aire a través dels anomenats aerosols. Aquestes partícules suspeses en l'aire són relativament noves en els coneixements del virus i suposen un perill important, especialment en llocs tancats on hi passem molta estona. Maria Cruz Menguillón, investigadora del CSIC, en una entrevista a RAC1 ha posat sobre la taula el perill de cridar o parlar en espais tancat. "Quan només respirem emetem una quantitat de partícules i quan parlem pel mòbil, i a més ho fem cridant perquè estem al metro, emetem cinquanta vegades més de partícules". Que el poder contagiós es multipliqui per cinquanta no és un tema menor, per això aquest organisme proposa la instal·lació d'indicadors al transport públic amb el missatge: "Silenci sempre".

Distància de seguretat i higiene

El CSIC també insisteix a través d'un recent informe que caldria instal·lar dispensadors de gel desinfectant dins d’estacions i, sobretot, demana augmentar la freqüència de pas dels combois i utilitzar filtres d’aire condicionat optimitzats. Algunes d'aquestes sol·licituds ja es porten a terme al transport públic dels TMB, el que ja és més difícil és aconseguir que en les hores puntes es pugui respectar la distància de seguretat recomanada.

NO T'HO PERDIS: Salut estudia un confinament domiciliari si els contagis continuen creixent

 

Últimes notícies

    Publicitat