Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Carmen Balcells i les altres dones que donaran nom a carrers i places de Barcelona

Qui eren i per què es mereixen una placa Margarita Brender, Carme Claramunt, Josefina Torrents, Dolors Canals i les treballadores de la Numax?

Escrit per
Time Out Barcelona ACN
Publicitat

Barcelona tindrà sis carrers i places més amb nom de dona segons ha aprovat la ponència de Nomenclàtor de l'Ajuntament: Carmen Balcells, Margarita Brender i Rubira, Carme Claramunt, Josefina Torrens Illa, Dolors Canals i Farriols i Treballadores de la Numax. Qui eren aquestes dones i quins altres canvis de placa s'han aprovat?

1. Carmen Balcells (1930-2015)

La famosa agent literària donarà nom a una plaça del districte de Sant Martí, entre els carrers Selva de Mar, Treball i Concili de Trento i la Plaça Angeleta Ferrer. Balcells va representar fins a sis Premis Nobel —Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa, Miguel Ángel Asturias, Camilo José Cela, Vicente Aleixandre i Pablo Neruda—, i se la considera un personatge clau del boom de la literatura llatinoamericana de la segona meitat del segle XX. 

2. Margarita Brender i Rubira (1919-2020)

Va ser la primera dona arquitecta a Catalunya i donarà nom a l'espai enjardinat situat a la cruïlla entre els carrers Freser, Trinxant i Indústria, també a Sant Martí. Donava una gran importància a la integració de l'arquitectura i la natura i considerava que qualsevol habitació havia de permetre veure el cel.

3. Carme Claramunt (1898-1939)

Activista política militant d'Esquerra Republicana i d'Estat Català, va ser la primera dona afusellada pel franquisme al Camp de la Bota, l'abril del 1939, a l'edat de 41 anys. Posarà el seu nom a un jardí adjacent al monument a la Presó de Dones de les Corts, a la cruïlla Joan Güell / Europa, al barri de Les Corts.

4. Josefina Torrens Illa (1902-2006)

Josefina Torrens Illa va ser una de les pioneres de la natació a Catalunya, nedadora destacada del Club Natació Barcelona, feminista i socialment compromesa. Donarà nom al vial ubicat entre la carretera del Carmel i l'Avinguda de Pompeu Fabra, a Gràcia. 

5. Dolors Canals i Farriols (1913-2010)

Nomenada pel Ministeri de Treball de la República delegada a Catalunya per organitzar les escoles bressol de guerra, va protagonitzar una trajectòria professional modèlica des del punt de vista pedagògic, però truncada per la guerra i l'exili posterior. Donarà nom al passatge situat entre la Plaça d'Albert Badia i Mur i el carrer Bonaventura Gispert, al districte de Sant Andreu. 

6- Treballadores de la Numax

Numax era una antiga fàbrica d'electrodomèstics en què la majoria de mà d'obra eren dones, que van protagonitzar una llarga lluita per millorar les condicions laborals. Les seves treballadores donaran nom a l'antic emplaçament de la fàbrica, l'interior d'illa entre els carrers Sicília, Rosselló i Sardenya i la plaça de la Sagrada Família, on també hi havia hagut els cinemes Niza.

Altres canvis al nomenclàtor 

A la Barceloneta, el nom del carrer Almirall Churruca serà substituït pel de Miquel Pedrola, activista polític i milicià; s'incorpora el nom del pessebrista Agustí Piñol (1898-1974) a una placeta situada a l'accés del parc de la Creueta, a Gràcia, i el nom Placeta de l'Alzina a l'espai situat davant del número 62 del carrer Encarnació i el carrer Manrique de Lara. També a Gràcia s'ha donat llum verda al nom de Jardí dels Arabescos a l'espai situat al carrer Vallcarca, a l'altura dels números 111-117. 

NO T'HO PERDIS: Coses per fer a Barcelona al juliol

Llegeix el número d'estiu de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat