Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Rosalía (Motomami World Tour, Barcelona)
Jordi Borràs / ACNRosalía (Motomami World Tour, Barcelona)

‘Despechá’, TikTok i el multivers de Rosalía

Avui per fi hem pogut escoltar el nou single de Rosalía, que fa setmanes que ja és la cançó de l'estiu

Rita Roig
Escrit per
Rita Roig
Publicitat

Una amiga meva és la inventora de la ‘teoria de l’alvocat’. Segons ella, començar una relació amorosa és equiparable a decidir obrir un alvocat, perquè és igual de difícil fer-ho quan toca. Com aquesta fruita, les persones seguim el següent esquema: no estic preparat - no estic preparat - no estic preparat - no estic preparat - MENJA’M ARA - massa tard. Escoltant 'Despechá' aquest matí, he pensat que potser la Rosalia coneix aquesta teoria. Perquè està clar que la domina.

No ensenyar les cartes d'entrada sense perdre ‘momentum’ és difícil, però és una habilitat necessària per triomfar en la indústria de la música. En un moment on les cançons neixen i moren a TikTok, cal trobar el moment indicat perquè surtin de la plataforma i arribin als auriculars del públic, abans que sigui massa tard.

I això ha passat amb ‘Despechá’: després de setmanes voltant per TikTok, Rosalía va anunciar al seu concert de Bilbao que “si Déu volia”, avui podríem escoltar la cançó sencera a les nostres plataformes musicals de confiança. Ens en moríem de ganes perquè ens havíem fet un fart de veure vídeos de gent ballant-la, fent-la servir pels seus vídeos de manualitats o per ensenyar els seus 'looks DIY' pel Motomami Tour

Potser la cantant va sentir la meva amiga cridar la seva teoria mentre fèiem una birra al Bar El Pollo, on diu que es poden menjar les millors truites de la ciutat. Però tan segur és que la Rosalía és la reina del ‘hype’ i controla el tempo de l’èxit, com que és boníssima dissimulant-ho. Anunciar la sortida del single al mig d’un concert, fent veure que depèn més de Déu que de tu mateixa (sí, ‘lo primero es Dios’, ja ho sabíem!), és un moviment de Motomami com una catedral.

Després d’escoltar la cançó no queda cap dubte que el Multivers Motomami és una realitat. Rosalía ha creat el seu propi vocabulari i no se n’amaga, el seu darrer àlbum conté ‘Abcdefg’ un diccionari en forma de cançó. ‘Despechá’ fa servir aquests mots com si els hagués inventat Pompeu Fabra i per això hi trobem frases com “voy a 180 porque soy una racineta”. Que què vol dir ‘racineta’? La Rosi us ho explica. 

'Despechá' també pica l'ullet a l'univers lingüístic de Bad Gyal. L'ús de les paraules "gyales" i "alocá" havia fet saltar l'alarma a alguns fans de Rosalía, que especulaven que el nou single era una col·laboració amb 'la más pegá d'Espanya'. No ha estat així, però de moment podem pal·liar la decepció al ritme del "mambo violento" que és 'Despechá'. Ara bé, com que Rosalía dissimula però ho té tot molt ben pensat, sabem que les coincidències són poc probables i continuem fantasiejant amb una col·laboració les dues dives catalanes. Tant de bo arribi ben aviat.  

NO T'HO PERDIS: Els concerts de La Mercè 2022: tota la programació musical

Llegeix el número d'estiu de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat