[title]
Fa sis anys que Samuel Figueira, procedent de Caracas, va obrir el Mitoa amb el seu pare, una pizzeria artesana que usa masses de fermentació llarga a Lesseps (Septimània, 419). Com que ell era vegà, li va proposar al pare de convertir-la en 100% vegana –poca broma, aquest és un pas que ja han fet restaurants Michelin triplement estrellats com l'Eleven Madison Park a Nova York i l'Arpège a París–. "El pare es va espantar molt i va creure que no seria viable, i a mi em va quedar l'espina clavada", explica. Al cap d'un temps va decidir treure-se-la muntant, a Les Corts, el Tempeh, un petit restaurant "de carta curta que variava segons temporada, però la gent googlejava la paraula tempeh i passava de llarg". Aleshores va tornar a fer el que sabia fer millor, que eren pizzes artesanes.

El petit local que acollia el Tempeh va passar a dir-se Domo (Taquígraf Serra, 1), amb una carta com la del Mitoa, on un 50% de les pizzes són plant-based. Envalentit per com li estava anant, Figueira va decidir fer una prova: durant tres setmanes faria una carta 100% vegana, i si la cosa sortia bé faria que el canvi fos definitiu. Doncs bé, la prova pilot ho ha petat ("mai havia treballat tant com aquests dies", assegura) i el Domo s'ha convertit en –probablement– l'única pizzeria completament vegana de Barcelona, després que tanqués El Vato Loco, al Born, que era la de referència.
View this post on Instagram
Una massa lleugeríssima
"És un projecte que m'il·lusiona molt", afirma Figueira amb un somriure d'orella a orella. I no n'hi ha per menys, les pizzes són esplèndides. Treballa amb una massa lleugeríssima ("volia que li caigués bé a la gent, que no se n'anés superplena"), hi ha trobat el punt amb un percentatge alt de massa mare i farines que, si bé no són completament integrals són poc refinades. Les més venudes, per ara, són la Mr. Smith (base de crema blanca, mozzarella d'anacards, codony, poma verda, camembert del Väcka, oli d'herbes i nous) i la Isabellah Ham (tomàquet, alfàbrega, mozzarella d'anacards, pernil d'Heura, bolets i oli verd), però en té vuit de diferents. També vam provar la Zucchini Flow i ens va encantar (tomàquet, carabassó, stracciatella d'anacards, pipes de carabassa, tajina i oli d'oliva verge extra).

També hi ha un entrant deliciós: ricotta de tofu, avellanes torrades, oli d'herbes, tomàquets xerri i vinagre balsàmic, acompanyat de pa de la casa; i completen una carta curta i efectiva tres postres ben trobades: la mini calzone farcida de xocolata negra, el cremós de xocolata amb fruits vermells i el cremós de pistatxo i préssec. Tres coses a tenir en compte: fa vacances de l'11 al 27 d'agost, de manera que aprofiteu per anar-hi ara o ja haurà de ser a la tornada; tenen un menú de 28 euros per a dues persones, i disposen de massa sense gluten apta per als intolerants, però com que no tenen un obrador a banda, la gent 100% celíaca no en pot menjar.

