Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Persona llegint un llibre
Foto: Shutterstock

'Donassa' i 'tarat' estan entre les 12 noves paraules del Diccionari de la llengua catalana

En total, el DIEC ha incorporat 30 paraules noves i ha fet 278 modificacions el 2023

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Time Out Barcelona ACN
Publicitat

La societat evoluciona i amb ella també ho fa la llengua. És per això que el Diccionari de la llengua catalana de l'IEC (DIEC) acabarà el 2023 amb 30 paraules noves i 278 modificacions. Des del 2020, la secció Filològica revisa el diccionari dues vegades a l'any, la darrera ha estat aquest novembre, amb la qual s'han incorporat 12 paraules noves i 140 canvis. Els 12 mots nous són: 'Betlem', 'botulisme', 'donassa', 'gentrificació', 'embolicat', 'embullat', 'gentrificar', 'reelaboració', 'reelaborar', 'sordceguesa', 'tarat' i 'sordcec'. Aquesta és la definició que dona el diccionari d'algunes d'aquestes paraules:

1. DONASSA f. Dona, sobretot de l’època contemporània, significada per la seva aportació intel·lectual, artística o cívica

2. TARAT adj. Afectat d’una tara. Que pateix un trastorn mental, dit despectivament.

3. EMBULLAT adj. Embolicat.

4. BOTULISME m. Intoxicació causada per la ingestió d’aliments, especialment embotits o conserves, que contenen una toxina produïda pel bacil 'Clostridium botulinum'.

5. GENTRIFICACIÓ f. Transformació socioeconòmica d’una àrea urbana, generalment degradada, caracteritzada per la rehabilitació urbanística o arquitectònica, que afavoreix l’arribada de població amb poder adquisitiu més alt i del turisme i el desplaçament de la població original.

Dins les modificacions, s'inclouen diverses addicions, esmenes i supressions que poden afectar qualsevol informació de l'article del diccionari. També s'han afegit nous sentits o usos sintàctics de determinats mots, com és el cas del substantiu 'basca', que ara inclou una nova accepció amb el significat de 'xafogor'. Un altre cas és el del verb 'ocupar', que també s'ha recollit un significat ben viu avui dia: 'establir-se (en un habitatge o en un local) sense el consentiment del propietari'.

NO T'HO PERDIS: Els millors plans per fer aquest pont de desembre a Barcelona

Llegeix el número de novembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat