barcelona ciutat
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Els 20 millors plans per fer aquest pont a Barcelona

Les millors coses per fer a la ciutat i gaudir al màxim dels dies de festa

Publicitat

Tenim plans per a cada dia i per a tots els gustos: teatre, estrenes de cinema, veure les exposicions imprescindibles, plans per fer en família... Si et quedes a Barcelona, et faltaran hores per fer totes les propostes interessants que hi ha a la ciutat. I compte, algunes són GRATIS (sí, impressionant).

NO T'HO PERDIS: Les millors coses per fer a Barcelona

 

  • Art
  • El Raval

L’exposició Chris Ware. Dibuixar és pensar és la primera gran retrospectiva dedicada a l’autor nord-americà, del 3 d'abril al 9 de novembre al CCCB. Ware és reconegut per revolucionar el llenguatge del còmic: ha sabut capturar sobre el paper l'arquitectura emocional, social i política dels humans amb una meticulositat gràfica única.

La mostra ofereix un recorregut per la seva trajectòria a través de més de 350 peces, incloent esbossos, pàgines originals, maquetes i objectes. Entre les obres destacades hi ha Jimmy Corrigan, el nen més llest del món (2000), una novel·la gràfica considerada una fita del gènere per la seva narrativa fragmentada i emotiva, inspirada en la seva relació amb el seu pare (quasi inexistent).

Un altre exemple és Rusty Brown (2019), una obra ambiciosa i densa que explora les vides d’un grup de personatges al llarg del temps, amb una gran profunditat psicològica i formal. També s’hi exposa Building Stories (2012), una obra innovadora que també s'adapta a la mostra, situant-la a Barcelona i convidant al lector a construir la història a la seva manera, trencant la linealitat tradicional del còmic (una proposta de l’escola La Gossa).

Els seus contes estan profundament influenciats per la música ragtime, l'arquitectura i l'era de l'inici dels còmics. Emocionen perquè tracten l’existència humana amb gran profunditat, i és que connecta amb el seu món interior per tal d'ensenyar-nos-el. De fet, Ware afirma que ell "escriu amb vinyetes" i "dibuixar és pensar" perquè ens transporta a la memòria i el pensament. 

  • Art
  • Dreta de l'Eixample

L’exposició Marta Palau. Els meus camins són terrestres, al Museu Tàpies del 27 de febrer al 17 d'agost, posa ulls sobre l’obra de l’artista catalanomexicana Marta Palau (1934–2022) amb un compendi de dibuixos, pintures i instal·lacions tèxtils, així com objectes del seu arxiu personal. L’exili, la migració o la connexió amb la terra apareixen com a temes centrals i porosos que s’inscriuen en la seva autobiografia i es filtren en la col·lectivitat fins a dia d'avui.

Palau, exiliada a Tijuana el 1941, desenvolupa un llenguatge ple de simbolisme, on la mà, el peu i l’ull esdevenen icones recurrents que evoquen cosmologies arrelades al cos i a la natura. Una espasa de doble tall: la idea de la terra, vinculada tant a l’exili com a l’acollida, entesa com a ferida i com a cicatriu; i la del cos, que expressa el dolor del migrant i la pèrdua, però també la sanació i la capacitat de generar vida.

Obres destacades com Cascada o Ilerda V obren un recorregut que posa en relleu el vincle de Palau amb els teixits. L’exposició també presenta les Naualli —figures femenines de poder espiritual— i peces com Doble muro o Nómadas II, que denuncien les ferides de la migració contemporània.

Com si el món fos un gran entramat de fils, Palau va entrar en contacte amb el tèxtil a Mèxic a través de certes tradicions ancestrals del continent americà, i hi va tornar a connectar mitjançant les seves arrels pageses d’Albesa, en un viatge de retorn a la seva terra natal.

El món és un mocador: el mestre Josep Grau-Garriga, que havia col·laborat amb Tàpies i s’hi havia inspirat, li va transmetre una manera de treballar el tapís més creativa i revolucionària. Una coincidència de noms que desemboca al Museu Tàpies, en una coproducció amb el MUAC de Mèxic

Publicitat
  • Menjar

"No diguis que això és un restaurant, posa millor que és un merendero", em reclama en Lito Baldovinos, mànager del Grup Confiteria. Acaba de reobrir al públic el restaurant de la Font del Gat, una obra de Puig i Cadafalch de 1925, situada dins els Jardins de Laribal, que el 1908 van esdevenir els primers jardins públics de Barcelona, allà on les classes populars anaven a fer les fontades, festes de ball, mam i teca al voltant de la font. I la intenció és que continuï així", diu Baldovinos. 

L'espai és una meravella: 700 metres quadrats, amb dues de les millors terrasses de Barcelona: una davant la façana de l'edifici de Puig i Cadafalch, l'altra un balcó amb una visió panoràmica, i tot envoltat per uns jardins de Rubió i Tudurí, paisatgista mestre del jardí noucentista. L'acció passa a fora del restaurant, esclar, amb una capacitat propera a les mil persones ("encara que si fa fred, et posarem una taula dins", em diuen).

  • Música
  • Sant Martí

Ja hi ha el cartell complet de la 15a edició del Cruïlla. Es farà del 9 al 12 de juliol –com sempre al Parc del Fòrum– amb caps de cartell com Gracie Abrams, Sex Pistols feat. Frank Carter, Thirty Seconds to Mars i Alanis Morissette. Però hi ha molt més: Girl in Red, St. Vincent, Seu Jorge, Goran Bregovic, Ben Harper & the Innocent Criminals, Texas, Kaiser Chiefs i Hermanos Gutiérrez són altres dels artistes internacionals que actuaran al festival.  

Pel que fa als artistes de Catalunya i la resta de l'Estat, destaquen els dos concerts de Love of Lesbian, un d'ells presentant el seu últim treball Ejército de salvación (2024) i l'altre "amb amics", per celebrar el 15è aniversari del festival; Fermin Muguruza, que ve d'omplir el Sant Jordi amb el concert dels seus 40 anys de carrera; i també Lia Kali, Marina Hein, Sandra Monfort, Remei de Ca la Fresca, Quimi Portet, Alcalá Norte, Biznaga i Maika Makovski, entre molts d'altres. 

Podeu consultar tota la informació a la nostra guia del Cruïlla i veure quins altres festivals se celebren a Barcelona i a Catalunya el 2025. 

  • Sants - Montjuïc
  • Crítica de Time Out

El segon capítol de la trilogia Cadela força es titula La germandat. L'autora i directora teatral brasilera Carolina Bianchi, juntament amb la seva companyia Cara de Cavalo, s'endinsa en la complexitat dels pactes de masclisme, els possibles orígens de la fraternitat i els seus codis, molts dels quals estan inscrits en la violència i perpetuen la violació i la violència sexual com a part del seu vocabulari. Bianchi emmarca aquesta investigació sobre l'art contemporani, especialment el context teatral. L'objectiu està lluny de simplificar el tema: l'espectacle reconeix l'admiració que aquesta confraria ens pot provocar quan es relaciona amb la història de l'art, de manera que el text s'apropa constantment a la confusió entre aversió i fascinació per les dinàmiques de poder masculí. 

Publicitat
  • Què fer
  • Ciutat

El parc de Gaudí celebrarà el cicle de cinema a la fresca “Barcelona en moviment”, que enguany se centra en la mirada de tres dones directores i en la seva aportació a la narrativa cinematogràfica de Barcelona. 

El cicle el tancarà Santa Bàrbara (2022), d’Anaïs Pareto Onghena, l’11 de juliol. Pareto fa un retrat d’una immigrant boliviana a Barcelona que viu una bona vida fins que el seu fill adolescent, a qui no veu des de fa anys, arriba a la ciutat.

  • Cine
  • Cine

El circuit Pantalla! ha instal·lat 12 pantalles a l’aire lliure distribuïdes pels deu districtes de la ciutat, on es projectaran vuit pel·lícules: Casa en flames, de Dani de la Orden; El mestre que va prometre el mar, de Patrícia Font; Esperando a Dalí, de David Pujol; Los buenos modales, de Marta Díaz; Los pequeños amores, de Celia Rico; Mamífera, de Liliana Torres; Pájaros, de Pau Durà, i Saben aquell, de David Trueba. 

Totes les projeccions són d’accés lliure i gratuït i es podran veure en versió original i subtitulades. A més, en la majoria de casos, també hi haurà disponible l’AudescMobile, l’aplicació per a mòbils que facilita l’audiodescripció dels continguts del film.

Si voleu organitzar-vos i apuntar-vos les projeccions que més us agradin, podeu consultar el calendari per dies a la pàgina web del cicle de cinema.

Publicitat
  • Què fer
  • Ciutat

Barcelona està plena de joies arquitectòniques i, tot i que algunes estiguin en alguns dels carrers més concorreguts de la ciutat, altres estan més amagades. El Monestir de Pedralbes forma part d'aquest segon grup, una icona de l'arquitectura gòtica catalana i visita imprescindible per a tots els barcelonins. Normalment, per visitar l'interior de l'edifici s'ha de pagar 5 euros, però ara podreu entrar al seu espectacular claustre de manera gratuïta

Com ja és habitual, aquest estiu el Monestir torna a obrir les portes del seu claustre els dimarts i els divendres entre el 3 de juny i el 19 de setembre. L'Hora Màgica del Monestir de Pedralbes permetrà visitar un dels claustres gòtics més grans del món de franc entre les 18 i les 21 h, i sense fer reserva prèvia! L'entrada només dona accés al claustre i les exposicions i les sales annexes estaran tancades, tot i que les podeu descobrir si compreu l'entrada general.

  • Què fer
  • Ciutat

El Raval torna a ser un dels grans escenaris de l’estiu barceloní del 10 al 13 de juliol. Coincidint amb la festivitat de la Mare de Déu del Carme, aquest barri de Ciutat Vella s’omple d’activitats que són un reflex de la diversitat cultural del barri i l'ambient vibrant que desprèn. Gegants, castellers, havaneres, àpats populars, cultura gitana, música filipina, flamenc, òpera, hip-hop, jam-sessions, DJ sets, projeccions, visites a museus: una autèntica celebració multicultural que fa del Raval un lloc únic per viure les vibracions festives al carrer.

Les activitats es reparteixen per més de 20 espais del barri i omplen cada racó amb propostes per a tots els gustos i edats. 

  • Què fer

El panorama artístic de Barcelona i L’Hospitalet bull per la 14a edició d’Art Nou, el festival d’art emergent que posa en contacte els joves artistes, el mercat de l’art i les galeries i ofereix al públic exposicions gratuïtes de tota mena.

Aquest any s’ha programat més de 40 activitats, a càrrec de gairebé 60 artistes menors de 35 anys, i un extens programa d’activitats com performances, projeccions i accions a galeries, entre d’altres. Enguany, la diversitat temàtica —identitat, ecologia, migració, salut mental— reflecteix la pluralitat de les dues ciutats i el seu teixit creatiu.

Publicitat
  • Què fer

És moment d'aixecar la bandera dels sis colors! El 28 de juny commemorem el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, una jornada per continuar avançant en la defensa dels drets i llibertats del col·lectiu. Barcelona reafirma el seu compromís amb la diversitat, oferint una programació cultural i reivindicativa a tots els districtes al llarg dels següents mesos (algunes d'elles gratuïtes). Amb activitats impulsades des del Centre LGTBI i la complicitat de la xarxa d’equipaments municipals, l’Orgull omple la ciutat de veus, mirades i experiències que celebren la pluralitat d’identitats i afectivitats.

La ciutat s’omple d’activitats als equipaments de proximitat: biblioteques, casals, centres cívics i espais joves proposen una programació intergeneracional, transfeminista i interseccional que visibilitza les múltiples realitats LGTBI arreu dels barris. Us passem una part de la programació. El dissabte 5, hi ha la fira de la Xarxa de Comerç Divers al Carrer Diputació!

  • Art
  • Sants - Montjuïc

Francesc d’Assís Galí i Fabra (1880–1965) va ser una figura clau de l’art català del segle XX, tot i que va optar per mantenir-se a l’ombra com a mestre d’artistes com Joan Miró o Llorens Artigas. Aquesta exposició pretén reivindicar la seva figura, sovint eclipsada per la seva pròpia voluntat de discreció. El mestre invisible està disponible al Museu Nacional d'Art de Catalunya del 21 de maig al 14 de setembre.

Galí va desenvolupar una obra que travessa moviments com el modernisme, el noucentisme i les avantguardes, destacant com a pintor, muralista, pedagog i cartellista. A nivell institucional, va renovar l’ensenyament artístic des de l'Escola d’Art Galí i l’Escola Superior dels Bells Oficis, influenciat per valors clàssics, mediterranis i populars.

Publicitat
  • Què fer

Barcelona és plena de coses per fer, però també hi ha parcs i jardins de tota mena on passejar. Alguns d'aquests espais de tranquil·litat i natura estan una mica amagats, i per això us volem redescobrir els jardins amb més encant de la ciutat: llocs que van més enllà del simple parc per passejar el gos. Espais, en definitiva, on es respira un ambient especial o que contenen peces d'art que són part de la nostra història. Aprofiteu el cap de setmana per descobrir aquestes joies!

Recomanat
    Més de Hivern
      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat