Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Jardins de Santa Clotilde, a Lloret de Mar
Foto: Shutterstock

Dos jardins catalans inclosos a la ruta oficial dels jardins històrics d'Europa

El Parc Samà, a Cambrils, i els Jardins de Santa Clotilde, a Lloret de Mar, formen part d'aquest itinerari que inclou més de 30 jardins de sis països

Escrit per
Erica Aspas
Publicitat

L'Itinerari Europeu dels Jardins Històrics és una de les 40 rutes culturals certificades pel Consell d'Europa, entre les quals trobem també el Camí de Santiago, la Ruta dels Vikings, la Ruta europea de patrimoni industrial, la Ruta de l'impressionisme i Camins de l'art rupestre prehistòric.

Aquest itinerari està format per una trentena de jardins repartits per tota Europa que són considerats històrics segons la Carta de Florència de 1981 que defineix un jardí històric com "una composició arquitectònica i vegetal que, des del punt de vista de la història i de l'art, té un interès públic. Com a tal, és considerat un monument".

Dins d'aquesta llista de jardins membres de l'itinerari trobem dos impressionants espais de Catalunya, el Parc Samà de Cambrils i els Jardins de Santa Clotilde, a Lloret de Mar. 

Fontserè i Gaudí

El Parc Samà és un jardí històric, botànic i zoològic, d'estil romàntic i modernista que Salvador Samà i Torrens, marquès de Marianao, li va encarregar el 1881 a Josep Fontserè –artífex del Parc de la Ciutadella de Barcelona– i a Antoni Gaudí com a ajudant perquè fos la seva residència privada de descans. El resultat és un jardí de 14 hectàrees amb més de 800 palmeres, un palau, un llac on viuen ànecs, granotes i tortugues, amb una torre que fa de mirador, cascades, fonts i també un laberint. Està obert al públic, i l'entrada costa 10 euros (6 euros per a nens i nenes de 7 a 16 anys i per a majors de 65 anys). 

Parc Samà, a Cambrils
Foto: Shutterstock

Un altre dels motius per visitar aquest lloc màgic de la província de Tarragona és la seva col·lecció d'animals que segueix la idea de Salvador Samà de transportar el visitant a l'exotisme de la Cuba colonial. El parc compta amb una important colònia d'aus –fins i tot amb paons reials–, rèptils i mamífers com la Dama Dama, un cèrvid més petit que el cérvol i més gran que el cabirol. 

Amb vistes al mar

Els Jardins de Santa Clotilde, a Lloret de Mar, són considerats Paraje Pintoresco d'Espanya des del 1972, i el 1994 la Generalitat de Catalunya el va catalogar com a Bé Cultural d'Interès Nacional. Va ser un encàrrec del marquès de Roviralta al jove paisatgista i arquitecte Nicolau Maria Rubió i Tudurí, que va transformar una zona vinícola dalt d'un penya-segat en un espectacular jardí amb vistes al mar –entre la cala Boadella i la platja de Fenals–, amb cinc sirenes de bronze fetes per Maria Llimona, grans escalinates i bancals integrats perfectament dins la verdor dels jardins, fonts, estanys i la combinació de plantes que fan que Santa Clotilde estigui sempre en floració. 

Jardins de Santa Clotilde, a Lloret de Mar
Foto: Shutterstock

A més d'aquests dos exemples de Catalunya, la llista de l'Itinerari de Jardins Històrics Europeus la completen monuments de sis països diferents: 

- Jardins Herrenhausen (Alemanya).
- Jardí Botànic i Jardí Botànic Tropical de Lisboa (Portugal). 
- Museu del Palau del Rei Jan III a Wilanów (Polònia).
- Parc Serralves (Portugal).
- Jardí històric de Garzoni (Itàlia).
- Raixa (Espanya).
- Parc de Pena (Portugal).
- Paisatge Cultural d'Aranjuez (Espanya).
- Jardí Botànic d'Ajuda (Portugal). 
- Jardí Històric de Boboli (Itàlia).
- Bosc de Bussaco (Portugal).
- Jardí del Palau de Fronteira (Portugal).
- Jardins del Castell Reial del centre històric de Varsòvia (Polònia).
- Jardins de la Fundació Gulbenkian (Portugal).
- Jardins Patrimonials de l'Alhambra i el Generalife (Espanya).
- Jardins de la finca Aveleda (Portugal).
- Jardí Botànic Batumi (Geòrgia).
- Jardins de la finca Brejoeira (Portugal).
- Jardí Botànic Nacional de Geòrgia (Geòrgia).
- Jardí Botànic José do Canto (Portugal).
- Museu Històric i Parc del Castell de Miramare (Itàlia).
- Jardins de la Quinta das Lágrimas (Portugal).
- Parc Reial de Caserta (Itàlia).
- Jardins del Palau Nacional Queluz (Portugal).
- Villa d'Este (Itàlia).
- Parc Terra Nostra (Itàlia).
- Tsinandali Museu i Jardí (Geòrgia).
- Parc de Monserrate (Portugal). 

NO T'HO PERDIS: 10 jardins i espais verds amb encant de Barcelona.

Llegeix el número d'abril de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat.

Últimes notícies

    Publicitat