Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right 10 jardins i espais verds amb encant de Barcelona

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Parc del Laberint de Barcelona
Shutterstock Parc del Laberint de Barcelona

10 jardins i espais verds amb encant de Barcelona

Llocs bonics per desconnectar i gaudir de la natura sense sortir de Barcelona, jardins on passejar, llegir un llibre o descobrir plantes d'arreu del món

Per Marc Angrill
Advertising

Barcelona és plena de parcs i jardins de tota mena. Alguns d'aquests espais de tranquil·litat i natura estan una mica amagats. Hi ha dignes de passar-s'hi tot un dia i d'altres més senzills. Us volem redescobrir els jardins amb més encant de la ciutat, llocs que van més enllà del simple parc per passejar el gos. Espais, en definitiva, on s'hi respira un ambient especial o que contenen peces d'art que són part de la nostra història.

NO T'HO PERDIS: Jardins secrets de Barcelona.

Jardí botànic de Barcelona
Jardí botànic de Barcelona
Shutterstock

1. Jardí Botànic

Llocs d'interès Sants - Montjuïc

Una mica més al sud, però sense baixar de Montjuïc, el Jardí Botànic és el lloc on apropar-se a la botànica. Es divideix en cinc paisatges del món, cada un amb la flora pròpia, però tots de clima mediterrani. Així, el visitant pot comprovar les similituds i diferències entre les zones representades: Califòrnia, Sud-àfrica, Austràlia i la conca mediterrània. Cada estació altera el mosaic de paisatges, de l'aridesa estival al despertar de colors primaverals.

Enclotat dins unes antigues pedreres darrere del MNAC, a més, hi ha el Jardí Botànic Històric, que presenta un tercer i únic paisatge. Gràcies a l'obagor i humitat d'aquest indret de Montjuïc hi creix una mostra de flora eurosiberiana.

2. Parc del Laberint d'Horta

Llocs d'interès Horta - Guinardó

Al tranquil i apartat barri d'Horta hi ha una relíquia arquitectònica del segle XVIII, els jardins més antics que es conserven de Barcelona. Joan Antoni Desvalls Marquès de Llupià i d'Alfarràs va iniciar-ne la construcció l'any 1794 amb un jardí neoclàssic escalonat en tres terrasses per al seu palau d'elements neoàrabs i neogòtics; a mitjans del segle XIX els seus descendents afegiren un jardí romàntic amb parterres, places, grans arbres i una cascada, a més d'un canal d'aigua entre les terrasses del jardí neoclàssic; i el 1880 es va ampliar amb un jardí domèstic al costat del palau. L'any 1967 la família Desvalls va cedir el parc a l'Ajuntament, i des de 1971 està obert al públic. El parc amaga una gran riquesa d'escultures, fonts, edificis i formes decoratives de vegetació, que combina temàtiques i estils en un conjunt harmoniós i estimulant.

Advertising
Jardins de la Tamarita
Jardins de la Tamarita
© Parcs i Jardins

3. Jardins de la Tamarita

Llocs d'interès Sarrià - Sant Gervasi

Aquest punt verd de Sant Gervasi no és un parc més per passejar el gos, és un vestigi dels jardins construïts per la burgesia al segle XIX al voltant de les seves residències del marge de la ciutat. Té dues cares, una quadriculada i una més assilvestrada. La primera és un jardí classicista de fonts, escultures, bardisses i parterres al voltant de la casa senyorial, que actualment allotja la Fundació Blanquerna. Criden especialment l'atenció una gran font folrada de molsa i un arbre centenari de 23 metres d'altura. La segona és una extensió d'herba i arbres amb una zona habilitada per jocs infantils.

Parc de Cervantes, Barcelona
Parc de Cervantes, Barcelona
Shutterstock

4. Parc Cervantes

Què fer La Maternitat i Sant Ramon

Aquest parc es troba al barri de Pedralbes i just al costat de la zona universitària. Té una peculiaritat especial: 11.000 roserars de 245 varietats de roses diferents. A més a més, podeu gaudir d'obres d'art com l'escultura d'estil constructivista 'Rombes bessons' d'Andreu Alfaro i la d'estil clàssic 'Adam', de Jacinto Bustos. Té taules de ping-pong i una àrea de joc infantil. És de visita obligada la pèrgola coberta de flors i vegetació que recorda un conte de fades.

Advertising
Jardins de mossen Cinto Verdaguer
Jardins de mossen Cinto Verdaguer
Shutterstock

5. Jardins Mossèn Cinto Verdaguer

Què fer Sants - Montjuïc

El juny de 1970 es van inaugurar alhora els tres parcs en honor dels poetes Costa i Llobera, Joan Maragall i Cinto Verdaguer. El dedicat a aquest últim és un gran espai verd esquitxat per les notes de color de les flors i els arbres, que s'estén pendent amunt des de l'entrada principal del carrer Miramar. A la part més alta hi ha uns estancs interconnectats on viuen diferents espècies d'amfibis i plantes d'aigua. Des de dalt hi ha unes vistes privilegiades de la ciutat i el mar, que juntament amb l'entorn idíl·lic fan d'aquests jardins un dels millors si no el més bonic de Barcelona.

Umbracle de la Ciutadella, Barcelona
Umbracle de la Ciutadella, Barcelona
Shutterstock

6. Umbracle

Llocs d'interès

A la Ciutadella, en un costat del parc, hi ha un lloc molt menys concorregut i més interessant, un edifici modernista projectat per Josep Fontserè i construït per Josep Amargós entre 1883 i 1887. Està cobert per una volta de cinc arcs construïda amb bigues de ferro i pilars de maons. El sostre és un enllistonat de fusta que deixa entrar la llum parcialment per recrear la il·luminació de la selva tropical. En aquestes condicions hi creixen espècies de plantes originàries de vint països, que estan plantades en rengleres entre els passadissos de sota cada una de les cinc voltes de canó.

Advertising
Jardins Costa i Llobera
Jardins Costa i Llobera
©Iván Moreno

7. Jardins de Mossèn Costa i Llobera

Què fer Rutes i passejades

Tornem a Montjuïc, però aquí el paisatge sembla a vegades tret d'una pel·lícula de l'oest americà. Hi trobarem 800 espècies de cactus i altres plantes exòtiques de la família de les suculentes, és a dir, les que emmagatzemen aigua per sobreviure en climes àrids. De fet, aquests jardins de 6,15 hectàrees tenen el seu propi microclima, ja que està situat al vessant sud de Montjuïc i li toca el sol durant moltes hores.

Jardins del Palau de Pedralbes
Jardins del Palau de Pedralbes
Shutterstock

8. Jardins del Palau de Pedralbes

Llocs d'interès Barques i vaixells Pedralbes

El més senyorial de tots, residència de reis. Només passar la gran entrada principal que dona a la Diagonal hi ha un estanc que marca una bifurcació. Els dos camins descriuen una volta per cada banda dels jardins fins a retrobar-se davant el palau, però es connecten entre si per una matriu simètrica de petits camins ombrívols. Cada jardí del conjunt té els seus reclams únics, però els més importants són la Font d'Hèrcules, de la qual raja aigua d'un cap de drac de ferro forjat, i un petit umbracle, que són obres de Gaudí. També ressalta el Kolonihaven, una obra d'Enric Miralles i Benedetta Tagliabue amb una curta i convulsa història. Va ser encarregada per una fundació danesa amb motiu de la capitalitat cultural europea de Copenhaguen el 1996, però al final es van fer enrere. El matrimoni d'arquitectes va incorporar-la al Parc de Diagonal Mar com a caseta de jocs infantils, però després de patir greus actes de vandalisme va acabar plantada aquí, donada a la col·lecció del Museu d'Arts Decoratives com a obra ja per mirar i no per jugar-hi. Miralles va morir abans de veure acabada la seva obra.

Advertising
Palauet Albéniz
Palauet Albéniz
© Maria Dias

9. Jardins Joan Maragall i Palauet Albéniz

Què fer El Poble-sec

Dalt del turó de Montjuïc, entre el MNAC i l'Estadi Olímpic, hi trobem els jardins de Joan Maragall que envolten el Palauet Albéniz. És un conjunt arquitectònic neoclàssic a l'estil 'chateau' francès, amb el palauet al mig i una franja pavimentada, presidida per una gran font amb dues escales laterals, que es projecta des de la façana. L'edifici no està obert al públic normalment, però sí que ho estan els jardins els caps de setmana i festius de 10 a 15 h. La vegetació domesticada s'ha brodat en forma de bardisses geomètriques i arboredes silvestres, entre les quals ressalten escultures de marbre blanc.

Jardins de la Universitat de Barcelona
Jardins de la Universitat de Barcelona
Foto: Ajuntament de Barcelona

10. Jardins de la Universitat

Llocs d'interès

L'edifici històric de la Universitat de Barcelona conserva uns encantadors jardinets dins del seu claustre d'estil neomedievalista i a tota la part del darrere que daten de l'any 1871. És un oasi enmig de la ciutat del qual poden gaudir-ne cada dia els estudiants i els qui vulguin passejar-s'hi. Tot i ser poc extens compta amb 80 espècies diferents de plantes, algunes adoptades de l'antic jardí botànic de Barcelona, i dos estanys amb peixos i granotes.

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising