Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Diccionari
ShutterstockDiccionari

Ecoansietat, gazià, superilla... Comença la votació per escollir el neologisme de l'any

Aquesta edició inclou un mètode de votació nou i podeu participar-hi fins al 20 de desembre

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Publicitat

Com ja és tradició quan s'acosta l'últim dia de l'any, l'Observatori de Neologia de la UPF i la Secció Filològica de l'IEC han recopilat les noves paraules d'aquest 2023 i han donat el tret de sortida a la desena edició de la campanya del Neologisme de l'any, on podeu escollir quin ha estat el vostre preferit. La votació comença aquest dilluns 11 de desembre i estarà oberta fins al 20 de desembre. Un dia després, el 21 de desembre, es farà públic el neologisme de l'any. 

Aquesta edició, però, inclou algunes novetats: per primer cop, la campanya també està convocada per TERMCAT i 3Cat, a través del seu portal lingüístic ésAdir. L'altre canvi afecta el mètode de votació que, a diferència d'altres anys, té dues categories de neologismes: 'paraula nova', on s'inclouen paraules d'ús social recent, i 'paraula corrent', que inclourà paraules que es fan servir des de fa temps, però no consten dins el diccionari normatiu. 

Si voleu votar, només heu d'omplir el formulari a neologisme.cat i votar una paraula de cada categoria. A més, l'IEC té el compromís d'estudiar amb atenció especial els mots guanyadors per mirar d'incorporar-los al diccionari normatiu. 

Quines són les paraules nominades?

En la categoria de paraula nova, els mots nominats són: bot, ecoansietat, gazià -ana, grassofòbia, hipersexualització, nit tropical, refugi climàtic, sexoafectiu -iva, superilla, viralitzar. Dins la categoria de paraula corrent, podeu escollir entre: bici, brutal, friqui, gorro, guai, plataforma, porno, quiròfan, tiet, xarxa social.

Concurs de mems lingüístics

Una altra de les novetats d'aquesta edició és el concurs de mems lingüístics que es durà a terme durant la campanya. Hi podeu participar a través d'Instagram, TikTok i X (antic Twitter), i les persones guanyadores en cada xarxa social rebran un premi: 500 euros pel mem guanyador i 250 per al segon. 

Aquest concurs està obert de l'11 al 31 de desembre i per participar heu de penjar el vostre mem a un dels vostres perfils de xarxes socials de manera permanent amb el hashtag #neologisme2023. A més, el contingut no ha de ser ofensiu i ha de tenir relació amb una o més paraules de les proposades a les dues categories a neologisme de l'any.

NO T'HO PERDIS: 'Fum de segona mà', 'culicosi' i 'cèl·lula NK' són paraules que has de saber i que recull un nou diccionari en català de la salut

Llegeix el número de desembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat