Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Copa menstrual
Foto: Shuterstock

El 90% de les farmàcies de Catalunya donaran copes menstruals gratis

La iniciativa s'implementarà durant les pròximes setmanes i inclourà altres productes reutilitzables com calces i compreses de tela

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Time Out Barcelona ACN
Publicitat

Les 2,5 milions de persones menstruants a Catalunya tindran dret a accedir als productes menstruals reutilitzables de manera completament gratuïta. Durant les pròximes setmanes, el 90% de les farmàcies catalanes començaran a distribuir copes menstruals, calces i compreses de tela de franc. Segons ha avançat l'ACN, el Departament d'Igualtat ja ha començat a fer proves tècniques a 13 punts del territori per al bon funcionament de la iniciativa que s'implementarà durant el primer trimestre d'aquest any. 

Quan la proposta estigui activa, les persones menstruants podran recollir els productes a la seva farmàcia de proximitat mostrant un codi QR que es podrà obtenir a través de l'aplicació de 'La Meva Salut', tot i que, en cas que es desconegui el seu funcionament, es podrà anar directament a la farmàcia. De les 3.272 farmàcies que hi ha a Catalunya, gairebé totes elles s'afegiran a la proposta, el que farà que "segur que prop de la seva feina (de les persones menstruants), d'on fan el seu oci o de casa seva trobaran una farmàcia identificada on puguin exercir el seu dret a recollir productes menstruals", apunta Georgina Oliva, secretària general d'Igualtat i Feminismes, en unes declaracions a l'ACN. 

Productes menstruals
Foto: Shutterstock

Per a poder gaudir de professionals qualificats, el Departament d'Igualtat i Feminismes i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya han iniciat formacions per tal que els farmacèutics acompanyin a tothom que ho necessiti a l'hora d'escollir els productes. Totes les farmàcies comptaran amb un professional format en la matèria que assessorarà la persona segons les seves necessitats i preferències. Aquesta iniciativa és una de les accions que formen part del Pla integral d'equitat menstrual i climateri 2023-2025 del Departament d'Igualtat i Feminismes que es va anunciar el passat mes de setembre. 

La pobresa menstrual a Catalunya

Als estigmes socials i tabús que encara hi ha associats a la regla, se li suma un altre problema greu: la pobresa menstrual. Segons les dades del Departament d'Igualtat i Feminismes, la pobresa menstrual encara és una realitat molt present a Catalunya. Una de quatre persones menstruants catalanes han tingut dificultats per aconseguir productes menstruals i dues de cada cinc no han pogut adquirir el producte que volien per raons econòmiques. 

"No pot ser que per menstruar les dones hàgim de tenir diferències econòmiques de la resta de persones, no és just que un producte de primera necessitat hagi de costar el costa", defensa Oliva. Per aquesta raó, assegurar l'accés gratuït i universal a aquest tipus de productes es tracta d'una qüestió "de justícia de gènere". Segons el departament, una persona menstruant gasta uns 2.500 euros al llarg de la seva vida fèrtil en productes menstruals, mentre que amb la nova iniciativa, aquesta despesa es reduiria a 145 euros. 

NO T'HO PERDIS: Què fer a Barcelona al febrer

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat