Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Museu màquines de cosir
Foto: Eugènia GüellMuseu màquines de cosir

El 'museu' secret de la màquina de cosir antiga està a Sants

Les coses més autèntiques no es troben al Google Maps

Eugènia Güell
Escrit per
Eugènia Güell
Publicitat

Si d'aquí a vuitanta anys algú de la generació Z té temps, espai i ganes, potser agafa un local d'un carrer de Sants i l'omple amb més de 250 'smartphones', tal com en Bernabé ho ha fet amb màquines de cosir. Hi haurà una diferència clau: l'obsolescència programada farà que els nostres mòbils, per molt intel·ligents que siguin, d'aquí a vuitanta anys ja no funcionin. En canvi, les màquines de cosir que col·lecciona en Bernabé funcionen totes. "Estaven fetes perquè duressin tota la vida".

Quan li pregunteu pel seu nom, us dirà que es diu Bernabé Martínez i us donarà una targeta de cartolina groga escrita a mà, amb una cal·ligrafia de les d'abans, plena de paciència i perfecció. Quan aixeca la persiana en aquest petit local de Sants, entres en un món ple d'anys, fils, màquines de cosir i dedicació. No és una botiga i no té nom: no el podreu trobar al Google Maps, però sí al número 44 del carrer Premià. Al llarg de la seva trajectòria com a distribuïdor de Brother, una empresa japonesa de màquines de cosir,  en Bernabé va anar comprant o intercanviant les que més li agradaven, i les ha col·leccionat fins a crear fa uns vuit anys i sense adonar-se'n, aquest petit 'museu'. Les conserva tal com les va trobar, i les ha reparat perquè totes funcionin, fins i tot la més antiga, que és del 1860 i fabricada a Barcelona. Ara en té 250, i la seva preferida és, sens dubte, la que feia servir la seva mare.

A més, també arregla les màquines de la gent del barri que ho demana. "A vegades fins i tot vaig a casa seva a fer-ho, perquè són gent gran que no es poden moure gaire, i la màquina de cosir les distreu". 

L'especialitat d'en Bernabé és el punt, i en dona classes a l'Escola Superior de Disseny de la Universitat Ramon Llull. Per això el local està tancat els dimarts i dimecres, però la resta de dies "estic per aquí, en general sempre tinc obert". Si hi passeu, us hi deixarà entrar i remenar, us explicarà aventures i desventures i podreu fer-hi totes les fotos que vulgueu. Però tothom tranquil, que durarà més la màquina de cosir que la foto que li feu amb el vostre 'smartphone'. 

NO T'HO PERDIS: Les botigues més boniques de Barcelona

Llegeix el número de desembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat