Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Keith LaMar & Albert Marquès
Foto: Freedom FirstKeith LaMar & Albert Marquès

El músic de jazz català que vol salvar Keith LaMar de la pena de mort

'Freedom first', d'Albert Marquès, és el primer disc de la història d'un artista des del corredor de la mort

Borja Duñó
Escrit per
Borja Duñó
Publicitat

El 16 de novembre de 2023, l’estat d’Ohio executarà Keith LaMar, al corredor de la mort des de fa 28 anys per un crim del qual es declara innocent. El pianista de jazz establert a Nova York Albert Marquès va conèixer el cas arran de les protestes que van seguir l’assassinat de George Floyd a mans de la policia el 25 de maig de 2020. Llavors, el seu veí Brian Jackson, famós per les seves col·laboracions amb Gil Scott-Heron, li va dir: "I si protestem abans que els matin i no després?"

La història de LaMar va causar un gran impacte al pianista català. "L’ONU diu que més de 28 dies en una cel·la d’aïllament causa danys cerebrals irreparables", explica per telèfon des de casa seva a Brooklyn. LaMar fa 28 anys que hi és, 28 anys que ha dedicat a llegir i a escriure i, més recentment, a fer un disc de jazz amb Albert Marquès on ell recita els seus versos per telèfon. Es diu 'Freedom first' (2022), i amb composicions originals i 'standards', és el primer disc de la història d’un artista que es troba al corredor de la mort i el presenta a Barcelona el 2 de febrer dins de l’Irídia Fest a la sala Paral·lel 62

Keith LaMar & Albert Marquès
Foto: Freedom First RecordsKeith LaMar & Albert Marquès

"S’ha demostrat que el judici no va ser just, però d’això se n’ocupa el braç legal. Jo, mitjançant la música, molesto el governador d’Ohio, contribueixo a donar-ho a conèixer i faig campanya contra la pena de mort; a més, això humanitza la gent que és a la presó", diu Marquès. Anant al concert, la gent està ajudant a la campanya Justice for Keith Lamar, a menys d’un any de la data prevista de l’execució.

"Als Estats Units s’executa una persona cada dues o tres setmanes, és un tema tabú, està invisibilitzat, però sabem de dos casos d’activisme que van aturar execucions l’últim any", explica. El de Julius Jones, a qui dues hores abans (ja havia fet l’últim sopar i s’havia acomiadat dels familiars) li van canviar per una cadena perpètua no revisable, i el de Melissa Lucio, que tindrà un nou judici. "Aquesta és la referència –diu Marquès–, el Keith vol tenir un nou judici i prefereix ser executat a la cadena perpètua no revisable".

John Coltrane em va salvar la vida

"Mai hauria imaginat que això s’hagués fet tan gros", assegura Marquès, que va començant "fent manis" (manifestacions als carrers de Nova York en les quals es van involucrar més de 60 músics) i que està actuant amb el projecte tant als Estats Units com a Europa. A més, acaba de recollir un premi al 8è Congrés Mundial Contra la Pena de Mort, a Berlín.

Albert Marquès, Justice for Keith LaMar
Foto: Freedom First RecordsAlbert Marquès, Justice for Keith LaMar

"John Coltrane em va salvar la vida", ha dit LaMar. "Si no hagués estat per 'A love supreme', estic segur que m'hauria perdut. L'escoltava cada dia i va tornar a connectar alguna cosa en mi, va canviar els circuits del meu cervell i em va obrir d'una manera que em va permetre veure les coses (sobretot a mi mateix) a través d'una lent més àmplia. Necessitava això, alliberar la meva ment, per seguir vivint i respirant".

El directe del 2 de febrer a la sala Paral·lel 62 serà en format quintet, amb Albert Marquès al piano, LaMar per telèfon recitant poesia des de la presó ("no està assegurat, de vegades hi ha problemes tècnics o li posen traves des de la presó"), Erin Corine a la veu i flauta, Manel Fortià al contrabaix i Marc Ayza a la bateria.

NO T'HO PERDIS: Els concerts de la temporada a Barcelona  

Llegeix el número de desembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat cos

Últimes notícies

    Publicitat