Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Paseo de Gracia
Foto: Yury Dmitrienko / Shutterstock

El Passeig de Gràcia celebra 200 anys d’història

Les celebracions de l'aniversari de l'avinguda duraran fins al 2024 i volen ser un eix de recuperació de la ciutat després de la pandèmia

Escrit per
Ainhoa Echeverría
Publicitat

Una de les vies més famoses de Barcelona està de celebració. Per commemorar els seus 200 anys d’història, el Passeig de Gràcia organitzarà una sèrie d’esdeveniments culturals, històrics i lúdics que s’allargaran fins a l’any 2024, convertint a aquesta emblemàtica avinguda en un eix dinamitzador del centre de la ciutat. 

L’associació del Passeig de Gràcia, la Fundació Barcelona Promoció i l’Ajuntament de Barcelona són els encarregats d’organitzar els tres anys de celebració d’aquesta efemèride, que, com ha indicat el president de l’Associació del Passeig de Gràcia Lluís Sans, ha de servir per “recuperar el pols al centre de la ciutat, una vegada superada la pandèmia”. De fet, no és la primera vegada que el Passeig de Gràcia actua com a motor de la recuperació de la ciutat: ja al segle XIX, va contribuir a impulsar la ciutat després de la pandèmia de febre groga que va afectar Barcelona l'any 1821.  

De la unió entre Barcelona i Gràcia a l'aparador internacional

El Passeig de Gràcia, antigament conegut com el Camí de Jesús era la via de comunicació entre la muralla nord de Barcelona amb la vila de Gràcia, d’on provenia la llet que es consumia a la ciutat. Més tard, el camí de l’avinguda va ser millorat pel projecte de l’enginyer Ramon Plana, en el qual la via central estava destinada als vianants i pels laterals circulaven els carruatges. Amb el projecte Cerdà, el passeig es va convertir en l’avinguda que vertebra l’Eixample a dreta i esquerra, a més d’uns dels carrers més amples de la ciutat. I durant aquella època a l’avinguda es van anar inaugurant nous punts d’oci, quioscs i cafès. 

Casa Batlló
Foto: shutterstock

En el quilòmetre i mig del Passeig de Gràcia ha transcorregut la vida i la història de Barcelona durant aquests 200 anys, des de ser un espai d’oci i esbarjo a convertir-se en l’avinguda comercial més internacional de la ciutat. I tot això sense oblidar el seu llegat cultural i arquitectònic amb la Casa Batlló i la Casa Milà, dos edificis declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

El bicentenari del Passeig de Gràcia ha estat considerat Esdeveniment d’Excepcional Interès Públic en la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat, aprovada el desembre de l’any passat. És una distinció que reconeix la importància d’aquesta commemoració i que afavoreix la col·laboració público-privada en l’organització de l’aniversari, a través de mesures fiscals. Això permetrà que la celebració sigui global i inclusiva, i que contempli una varietat d’activitats per a tota mena de públics. 

NO T'HO PERDIS: Coses per fer a Barcelona al maig

Llegeix el número de maig de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat



Últimes notícies

    Publicitat