Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

El primer pa sense carbohidrats es fa a Barcelona

Impossible Bakers forneja i envia a domicili pa i pastissos artesans aptes per a la dieta 'keto'

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

La 'start-up' Impossible Bakers va obrir l'estiu passat i s'han convertit en una de les sensacions comestibles de la temporada. Fan pa i pastisseria artesans –és a dir, on la mà de l'home preval per damunt del procés de fàbrica en cadena, segons la llei del pa del 2019– baixos en carbohidrats, aptes per a la dieta cetogènica o 'keto': aquella dieta on es redueixen els hidrats de carboni i s'augmenten els greixos i la proteïna. La reducció d'hidrats de carboni porta al cos a la cetosi: l'estat metabòlic en què el cos consumeix el greix per obtenir energia. 

La comunicadora especialitzada en nutrició Núria Coll va engegar l'empresa amb la Mariona Comas –propietària d'un forn de pa familiar tancat per la pandèmia– i en Gustavo Catena, un pastisser que fa pastissos 'keto' "que per gust i textura semblem miracles", explica Coll. Amb una ronda de finançament de 150.000 euros de Josep Casas (fundador de Naturitas), ja tenen dos obradors i donen feina a una vintena de persones. El primer mes de producció van facturar 30.000 euros, i esperen facturar dos milions d'euros aquest any

Els fundadors d'Impossible Bakers
Foto: Impossible BakersEls fundadors d'Impossible Bakers

I tot plegat venent només (de moment) online i enviant comandes a tota la península Ibèrica i França, que arriben entre 24 i 48 hores. "Hem validat que hi ha un nínxol de mercat per al pa sense carbohidrats. La porta d'entrada és la dieta 'keto', que és radical amb deixar de banda els sucres, carbohidrats i ultraprocessats. Però ens dirigim a totes les persones que no volen sucre, però sí alternatives organolèpticament dolces i delicioses", explica Coll. 

Perquè ¿quina és l'avantatge del pa 'low carb' d'Impossible Bakers per damunt de pans normals integrals? "Al final, el carbohidrat és sucre, i tot l'impacte dels carbohidrats que mengem al llarg del dia ens farà resistents a la insulina, la gran pandèmia que ens portarà de cap a la diabetis", adverteix Coll, que assegura que la majoria de la gent menja el mateix excés de carbohidrats tot el dia: "pasta, l'entrepà del matí, una quiche, pizza... Tot el dia menges el mateix". 

Tot el dia mengem carbohidrats, i això ens portarà de cap a la diabetis

Tots els seus productes, assegura, es basen en greixos saludables: el pa no porta cereals, i es fa amb farina d'ametlles, ous, farina de coco, oli d'oliva verge extra, làctics, llavors de chia i psyllium, principalment. Té unes notes molt làctiques, esclar, però cap porta gluten. "No convencerem els panarres del pa de pagès; així i tot, no tenen cap mena d'additius i tot són ingredients frescos. Anem a un 'target' de client que té la necessitat de menjar un pa diferent, a qui no els cau bé el gluten i tenen problemes digestius".  

Pastissos d'Impossible Bakers
Foto: Impossible BakersPastissos d'Impossible Bakers

Pa sense cereals, i dolços sense sucre. Tenen una gamma de pastissos que fa venir salivera: Red Velvet, Carrot Cake, brownies... Els tastes i bé, no és la festa dolça del sucre i la crema que ens remet a la infantesa, però són més que convincents. "Fem servir edulcorants com l'eritritol o cobertures d'estèvia, que tenen un impacte glucèmic nul i zero calories".

No obstant això, sí que tenen una aportació calòrica destacable. Porten xocolata sense sucres afegits, mantega d'ametlla o làctics (tot i que ben aviat inauguren una línia sense llet). "És clar que tenen calories, no te n'has de menjar quatre peces. Però et nodriran molt més i quedaràs saciat abans. El pa és per a menjar-lo de manera recurrent, però els pastissos només són per a dies especials", deixa clar Coll. Pel 2022 tenen el repte de la botiga física: "posar un córner amb el nostre producte en pastisseries de renom". 

Ara bé, si ens cenyim la definició estricta de pa, segons la nutricionista Júlia Farré, cap del Centre de Dietistes Nutricionistes Júlia Farré, "aquest producte no és realment pa. És un substitut, perquè un pa, per definició, està fet amb farina fermentada". Som davant, segons Farré, "d'un producte alimentari on se substitueix la farina per aliments rics en greix i proteïnes, però no té ni sucres ni hidrats de carboni". I són 'pans', assegura, "molt calòrics". Perquè "no estan pensats per perdre pes sinó per a persones que volen fer una dieta sense carbohidrats, com la cetogènica"

Això no és pa, sinó un substitut ideal per a la dieta 'keto' 

Tanmateix, en termes de dieta 'keto' és un aliment ideal: "Perquè hi ha gent a qui li costa molt fer dieta cetogènica sense esmorzar pa, i amb això compleixes tots els requisits", diu la dietista. Ara bé, qui vulgui fer una dieta d'aprimament, Farré recomana un bon pa integral. Sobretot perquè el d'Impossible Bakers "és ric en greixos, i els greixos tenen més calories que el sucre. Pot ser que tingui les mateixes calories que un pa normal, però no pas menys. No és un producte pensat per perdre pes"

I la pregunta del milió de dòlars: la dieta cetogènica és recomanable? "Només la recomano en molt poques ocasions, i tinc pacients que la fan. No obstant això, no la recomano com a estil de vida ni com a dieta saludable". Farré recepta la 'keto' a pacients "que han fet moltes dietes d'aprimament i ja no els funcionen perquè tenen el metabolisme molt destarotat. Com per exemple, persones que tenen resistència a la lectina, que és l'hormona que regula la gana"

NO T'HO PERDIS: El millor pa de Barcelona 

Llegeix el número de març de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat  

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat