Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
La Boqueria
Foto: Olivia Rutherford / Time OutMercat de la Boqueria

El salari mitjà dels barcelonins puja als 33.837 euros bruts anuals, però perden capacitat adquisitiva

En termes reals, els salaris han retrocedit en un 1,2% a causa de la inflació

Enora Le Roux
Escrit per
Enora Le Roux
i
Time Out Barcelona ACN
Publicitat

L’informe anual 'Els Salaris a Barcelona 2022', realitzat pel Departament d’Anàlisi de l’Oficina Municipal de Dades de l’Ajuntament, ha recollit que el sou mitjà de les persones residents a Barcelona va ser de 33.837 euros bruts l’any 2022. Aquesta dada reflexa que el salari mitjà dels barcelonins és més elevat que el dels residents a l’Àrea Metropolitana, en un 6,2%, i també del conjunt de Catalunya (15,4% més) i d’Espanya (26,4% més). Les informacions s’han recaptat de la Mostra Continua de Vides Laborals, un conjunt de dades individuals anonimitzades que procedeixen de les bases de dades de la Seguretat Social. 

Si bé la notícia evidencia que en termes nominals s'han anat recuperant els sous mitjans després de l’impacte de la pandèmia —han incrementat en un 4,7% en relació el 2021—, el repunt de la inflació del 2022 va generar una pèrdua de capacitat adquisitiva. Per tant, en termes reals els salaris mitjans han retrocedit. Exactament, en un 1,2% menys, respecte als nivells prepandèmia.   

El que també s'ha reduït han estat les diferències intergeneracionals pel que fa als sous. Tal com apunta l’Ajuntament, l’augment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) va afavorir els joves que, si bé tenen un sou mitjà per sota dels 17.000 euros bruts anuals, han registrat un increment salarial del 9,4% respecte al 2021 i un augment de la capacitat adquisitiva en un 1,7%. Ara, els menors de 25 anys tenen un 10,7% més de poder adquisitiu que en l’època prepandèmia. 

Una altra dada que ha descendit és la bretxa salarial de gènere que ha baixat en vuit punts percentuals al llarg dels últims deu anys. Tanmateix, el sou mitjà de les dones continua sent un 17,1 % inferior al dels homes: les dones van registrar l’any 2022 un salari mitjà de 30.693 euros bruts anuals mentre que els homes van registrar-ne 37.006. L’Ajuntament apunta que aquest descens de la bretxa obeeix al fet que l’augment de l'SMI ha afavorit a aquelles dones amb remuneracions més baixes i que per això s’ha reduït la distància amb els sous dels homes.

Salaris mitjans per districtes 

L’evolució dels sous el 2022 és positiva a tots els districtes de Barcelona, tot i que les desigualtats territorials no han variat gaire respecte a l’any anterior. De fet, els salaris a la banda més alta multipliquen per 2,2 vegades la banda més baixa. El districte amb el sou mitjà més elevat és Sarrià - Sant Gervasi, amb gairebé 54.998,56 euros, i el segueixen en cua les Corts, amb una mitjana de 42.831,83 euros, i l’Eixample, amb 38.261,04 euros. De l’altra banda, el districte amb menor salari mitjà és Nou Barris, amb 24.784,87 euros.

Salari mitjà de les persones residents a Barcelona
Ajuntament de Barcelona / Oficina Municipal de Dades (OMD)Salari mitjà de les persones residents a Barcelona

NO T'HO PERDIS: Què fer a Barcelona al febrer

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona



Últimes notícies

    Publicitat