Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

El test per saber quantes paraules en català coneixes

Escrit per
Eugènia Sendra
Publicitat

Des del Grup de Recerca en Psicolingüística de la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona) ens arriba un test que posa a prova el coneixement de català dels usuaris.

"Volem aconseguir el percentatge de gent que coneix cada paraula", explica Roger Boada, un dels investigadors responsables de l'estudi. "L'important és l'aplicació que té això: saber les paraules que coneixen més els homes o les dones, segons l'edat, o en funció del coneixement d'altres llengües", continua. 

Foto: Grup de Recera en Psicolingüística (URV)

L'estudi inclou 40.777 paraules de les més de 70.000 que recull el Diccionari de la Llengua Catalana, i han estat extretes dels subtítols emesos durant cinc anys per TV3; aquestes s'alternen amb 30.260 pseudoparaules, una seqüència de lletres amb aparença de paraula però sense significat. Cada test ens enfronta a 124 mots i pseudomots seleccionats de forma aleatòria, i al final de la prova s'obté una puntuació. Els investigadors recomanen que només es premi sí quan es coneix una paraula per tal que la valoració sigui correcta i precisa; també mesuren el temps que destinem a cada paraula, que els permetrà treure altres conclusions a partir del setembre, quan es començaran a estudiar els resultats.

Foto: Grup de Recerca en Psicolingüística (URV)

L'estudi s'inspira en una prova belga, i s'ha replicat en altres idiomes. El test en català es va activar la setmana passada i ja hi han participat 50.000 persones, que equival a 100 valoracions per paraula, però des del Grup de Recerca insisteixen que com més àmplia sigui la mostra, millor. El joc potser ens descobrirà paraules o psuedoparaules que, com han advertit els investigadors, "s'usen com si fossin paraules en àmbits locals".

No t'ho perdis: els millors diccionaris i llibres són a les biblioteques!

Últimes notícies

    Publicitat