Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Tortell de Reis de Can Maula
Foto: Can Maula Tortell de Reis de Can Maula

El tortell de reis republicà és una realitat

El fan a la fleca Can Maula de Pla de l'Estany, i porta un caganer en lloc d'un rei

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

La tradició de la fava i el rei del tortell té un element de realitat innegable: el rei –tant del tortell com en la vida real– no han de pagar res (encara que el rei del brioix s'escapoleix d'apoquinar el pastís, i el borbó té una assignació de 8.431.150,00 euros per al 2023). 

A Catalunya hi ha un sentiment antimonàrquic potent: un 66 % dels catalans votarien a favor d'una república a Espanya si se celebrés un referèndum, segons una enquesta del 2020. Partint d'aquesta base, la fleca Pa de Can Maula, a Melianta (Fontcoberta, Pla de l’Estany), s'ha inventat el tortell republicà, un brioix que es comercialitzarà el pròxim 5 de gener, vigília del dia de Reis.

En lloc d'un rei, el tortell amaga un caganer

I què el fa republicà? Doncs que en lloc de la figureta d'un rei n'amaga una d'un caganer (però es manté la fava). L'Albert Serralvo, flequer de Can Maula, n'és l'inventor. “Hi volia posar alguna cosa ben nostrada, més catalana i de la terra, i la idea que més patxoca em va fer va ser la de fer servir un caganer, molt habitual també per aquestes dates", explica Serralvo, que afegeix que el dolç no porta la corona de paper sinó una barretina i el lema "A Can Maula no tenim rei"

Caganer de proximitat 

Serralvo, flequer de sisena generació, ha elaborat un producte artesanal i de proximitat: està fet amb farina de farina ecològica de la Farinera Coromina, a Banyoles, la massa és feta al mateix establiment i els ingredients són tots ecològics, artesanals i de proximitat. Fins i tot el caganer! "El compro a una parada que hi ha instal·lada durant aquestes festes de Nadal a Girona”, indica Serralvo. El tortell ja es pot encarregar i es podrà recollir a l’establiment el 5 de gener. Es vendrà en dues mides, farcit de massapà, de nata o de trufa. 

El flequer republicà
Foto: Can MaulaEl flequer republicà

Aquest tortell, com el Procés, neix marcat per l'oposició eix social-eix nacional. I em fa l'efecte que és molt més català que no pas republicà: perquè només a un flequer català de pedra picada se li acudiria encabir una figureta d'algú cagant dins una cosa que vol que la gent es mengi. L'escatologia forma part indestriable de la rauxa catalana. Com deia el malaguanyat Leo Bassi: "el placer de comer mierda" (només metafòricament, ep, segur que el tortell republicà és boníssim). Si la idea té èxit, potser el Nadal vinent veurem una cavalcada de Bidells Mags en algun municipi. 

NO T'HO PERDIS: Els millors tortells de reis de Barcelona  

Llegeix el número de desembre i gener de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat