Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

El vídeo viral d'una família de Barcelona dels anys 30

Triomfa un vídeo acolorit amb intel·ligència artificial que capta una escena familiar plena de felicitat

Escrit per
Marc Andreu
Publicitat

La Filmoteca de Catalunya és una mina de tresors sense fi. El material que allí s'hi guarda té un valor que, com el vi, com més anys passen més interès desperta. La digitalització i les noves plataformes de difusió permeten que aquest material arribi a més gent i es viralitzi amb facilitat. Un dels comptes de Twitter més aficionats a la cerca d'aquestes peces és el del barceloní Joaquim Campa, un busca tresors de la Filmoteca especialitzat en talls d'un gran valor històric a color. Fa uns mesos ja va triomfar amb un tall de 3 minuts que mostrava la Barcelona del 1908 en color i a sobre del primer tramvia. 

Ara, entre les seves joies, destaquem un vídeo que ja suma més de 130.000 reproduccions i que, en aquest cas, té un valor històric però també emocional, ja que concentra uns minuts d'una família feliç anys abans de la cruel guerra civil. 

El poder del vídeo domèstic

El vídeo domèstic i amateur té un poder que creix en el temps, però d'entrada, no té el valor que agafa al cap dels anys. També passa amb els grans clàssics del cinema. El cas del tall que publica en Campa al seu Twitter passa el mateix, 88 anys després de la gravació, el valor del film es multiplica. En el document gràfic, on s'hi veuen les escales de la font de Montjuïc i de fons el Palau Nacional, inaugurat l'any 29 com a edifici principal de l'Exposició Internacional. Encara no era el Museu d'Art de Catalunya, ni les fonts eren un pol d'atracció de tot turista que trepitja Barcelona ni tan sols la família que hi apareix, desinhibida i riallera, sap que en menys de quatre anys la ciutat seria bombardejada.

La família que protagonitza el vídeo són els Navarro i el mateix Campa, que va descobrir aquest minut i mig de cinta digitalitzada al compte oficial de la Filmoteca a Youtube, el va sorprendre que la majoria fossin dones, cosa rara en les filmacions dels anys 30. No va dubtar ni un minut en rescatar un tall que, un cop acolorit (gràcies a la tecnologia DeOldify), reforça encara més la vitalitat que desprèn.

Vídeo d'una família a la Barcelona de 1932
FOTO: @Joaquim CampaVídeo d'una família a la Barcelona de 1932

La seva ràpida difusió per Twitter ha permès que descendents dels protagonistes del vídeo s'hagin posat en contacte amb en Joaquim per explicar-los, entre altres "batalletes", que el responsable de la gravació era en Josep Navarro, reporter cinematogràfic de la productora francesa Pathé Frères, d'idees republicanes i detingut durant la guerra per "roig". La seva família també va patir les conseqüències de la guerra, la majoria d'ells apareixen en el vídeo amb una actitud innocent, lluny d'imaginar tot l'horror que patirien tan sols dos anys després. 

Ara se'n rescata aquesta peça única, lluminosa i acolorida, d'un temps que la ciutat encara no es trobava sota els efectes de la guerra. Un bonic homenatge que no arriba als dos minuts, però que és capaç de traslladar-nos a la quotidianitat d'un dia qualsevol de la Barcelona de 1932.

NO T'HO PERDIS: La Barcelona del 1908 en color: les imatges que triomfen a les xarxes

Últimes notícies

    Publicitat