Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

La Barcelona del 1908 en color: les imatges que triomfen a les xarxes

Surten a la llum 3 minuts d'un vídeo enregistrat fa més de 110 anys

Escrit per
Marc Andreu
Publicitat

Podem imprimir en 3D òrgans, tenim drons que poden sobrevolar quilòmetres sense combustible i, inclús, tenim robots domèstics que responen a les nostres ordres. I els viatges en el temps, quan? Mentre esperem l'avanç tecnològic definitiu que ens permeti amb un botó fer salts en el temps, ens conformarem amb les imatges enregistrades en altres temps.

No és un viatge en el temps però és el que més s'hi aproxima i sempre és una experiència fascinant i reflexiva. Avui en dia aquests arxius, molts d'ells per sort digitalitzats, poden córrer amb certa facilitat per la xarxa. Un exemple és el descobriment que vam fer d'un fil de Twitter, on apareixen una sèrie de vídeos de finals del segle XIX i de principis del XX, entre els quals hi ha uns talls de vídeo de la Barcelona del 1908 d'un valor incalculable. 

El tramvia, carros i moltes bicis

El barceloní Joaquim Campa  troba aquest material audiovisual, algun amb so original i altres sense, "fent una recerca sobre el terratrèmol que va patir Sant Francisco l'any 1906". El que no esperava és que entre el material hi apareguessin unes joies audiovisuals, digitalitzades i acolorides, de la seva ciutat. Tot el material el troba a Youtube, publicat des de fa anys però sense tenir la transcendència i èxit que han tingut una vegada en Joaquim ho fa públic al seu compte de Twitter.

"A Youtube els vídeos de Barcelona no arriben al miler de visualitzacions i a través del meu fil de Twitter ja en comptabilitzen més de 80.000". No és d'estranyar, el material inclou imatges inèdites d'una ciutat viva, transitada, plena de bicicletes, carros i on la gent sembla que li crida l'atenció la presència de la càmera que enregistra les imatges. El fet que estiguin acolorits amb una tecnologia d'intel·ligència artificial acaben de donar a les imatges un valor de realisme.

L'autor desconegut de les imatges va captar un viatge del tramvia de 10 minuts que es pot trobar en aquest canal de Youtube. El que s'ha acabat fent viral per Twitter són els talls acolorits que coincideixen amb el tram que el transport passa per Passeig de Gràcia, Travessera de les Corts i República Argentina (part 1) i el Pla d'en Salmerón i carrer Gran de Gràcia fins a la plaça Lesseps i l'església dels Josepets (part 2 i 3).

En aquest vídeo es pot veure el mateix trajecte però mostrant la comparativa amb la Barcelona del 2002.

NO T'HO PERDIS: Els Manel versionen Bustamante i les xarxes exploten

Les millors idees d'oci i cultura per fer a casa a la nova Time In Pocket interactiva


Time Out Love Local campaign logo

La campanya Love Local de Time Out dona suport als negocis d'oci i cultura de Barcelona. Descobreix com pots ajudar a salvar els llocs que fan de Barcelona una ciutat genial


Últimes notícies

    Publicitat