Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Smash Hiro
Foto: Instagram/Smash Hiro Smash Hiro

El 'youtuber' Esttik obre una hamburgueseria a Barcelona

Així és Smash Hiro: la 'smash burger' que rep visites de 300 comensals diaris al barri de Sant Antoni

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

No és el mateix obrir un restaurant sent un novell a la cuina que fer-ho sent-ho, i a més, sent un youtuber famós. Esttik, un jove malagueny de 29 anys, resident a Andorra, i que acumula gairebé quatre milions i mig de seguidors al seu canal de Youtube, acaba d'obrir l'hamburgueseria Smash Hiro (Floridablanca, 148), al centre de Barcelona, el 15 de gener. "El primer dia van venir unes 600 persones, i ara el ritme de clientela és d'unes 300 els dies feiners", m'explica, asseguts davant d'unes 'smash burgers', l'especialitat de la casa. 

Esttiko, el reto de la 'smash burger'
Foto: Ricard MartínEsttiko, el reto de la 'smash burger'

Esttik s'ha fet famós a força de penjar reptes de menjar a les seves xarxes, com menjar-se un entrepà d'un metre o una pizza gegant de tres quilos i mig (cosa que a priori contradiu l'hercúlia anatomia que gasta el tipus). Val a dir que aquestes credencials no fomenten la confiança en un restaurant acabat d'obrir. Té experiència com a cuiner? Fins fa dos anys "no sabia fregir ni un ou. Però em vaig tancar dos anys per aprendre a fer 'smash burger', va ser una obsessió gairebé malaltissa" m'explica. 

Vaig estar dos anys tancat aprenent a fer hamburgueses

És fàcil pensar que Esttik posa el seu nom al local i difon contingut en xarxes, però m'hi presento sense previ avís i me'l trobo fent hamburgueses com un boig. "Fa 20 dies que estic aquí formant l'equip", explica. Smash Hiro ocupa l'immoble d'una hamburgueseria que va tancar, davant del cinema Renoir, i està ambientada en homenatge als anys 80, als ordinadors de 48 kb, a les primeres consoles de vídeo i als jocs d'arcade. Dimarts a la una del migdia hi ha una cua de 10 metres a la porta, que van gestionant a còpia d'obrir un cordó. 

La majoria són xavals seguidors seus. Però també hi ha gent de la meva edat. En César i en David són dos quarantins i "executius de finances", m'expliquen. Han vingut perquè els encanta la 'smash burger', “i aquesta és la millor amb diferència. L'efecte Maillard està molt ben aconseguit, és cruixent, sucosa, la combinació de greix i carn madurada és excepcional. Sens dubte la millor 'smash burger' que no és de delivery. Ens hem agafat el dia lliure per venir aquí", m'expliquen. (l'efecte Maillard és una manera fina de definir la reacció química que caramel·litza la carn a la planxa). 

Smash Hiro
Foto: Ricard MartínSmash Hiro

Aquí es mengen 'smash burgers', aquelles que es fan aixafant una piloteta de carn contra la planxa i queden com làmines fines torrades. Costen 13 euros cadascuna, i el menú (amb patates i beguda) va a 15 (patates fregides soles a set euros). No són barates de cap de les maneres, si tenim en compte que institucions com La Real, Acero o Bar Centro ofereixen el mateix a preus inferiors. "Intento donar el millor producte per un preu tancat de 15 euros", explica Esttik, que argumenta que "només utilitza parts nobles de vaca vella, no de vedella, ni greix afegit". 

Colas a primera hora en Smash Hiro
Foto: Ricard MartínColas a primera hora en Smash Hiro

Doncs som-hi. Em cruspeixo una Big McFly ("2x100 de carn 'smashada', formatge cheddar, enciam a tires, ceba trossejada, cogombret i salsa McFly, és un homenatge a les hamburgueses de McDonald's, però bona i casolana") i sens dubte és ben bona, el sabor està ben aglutinat i és sucosa i cruixent. És gruixuda, però no se't desfà a les mans. Però la incomoditat d'esperar hora i mitja per menjar una bona hamburguesa a 13 euros supera, amb escreix, el valor afegit de tenir un youtuber famós xafant vedella per a tu. 

La 'burguer' que me zampé
Foto: Ricard MartínLa 'burguer' que me zampé

És clar que per als fans més hardcore d'Esttik això és un plus. (a la cua hi ha Marcos, un xaval de 19 anys que ve amb tota la seva quadrilla de Madrid, per exemple). En tot cas, servirà perquè els que desconeguin el fenomen dels youtubers s'adonin que hi ha una galàxia paral·lela en què habiten milions. Hi haurà més Smash Hiros? "Segurament n'obriré una altra a Andorra, que em sortirà més a compte. No et pots ni imaginar la barbaritat d'impostos que es paguen a Espanya en obrir un restaurant".

NO T'HO PERDIS: Les millors hamburgueses de Barcelona

Ja pots llegir el número de febrer de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat   

Últimes notícies

    Publicitat