Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Escòcia, el primer país del món que oferirà gratis els productes menstruals

El Parlament aprova per unanimitat compreses, tampons i copes per la regla sense cap cost "per qui ho necessiti"

Mireia Deu
Escrit per
Mireia Deu
Publicitat

Moltes dones, sovint en situacions precàries, no poden accedir als productes higiènics menstruals perquè són massa cars. Aquest és un problema invisibilitzat que tenen tots els països, des dels més rics i desenvolupats fins als més pobres i amb pocs recursos. Escòcia, que ja tenia aquests productes pel període sense cap cost per a les estudiants de secundària i universitàries, va fer dimarts un pas més en aquesta lluita i hi posa una solució aprovada per unanimitat: a partir d'ara els productes per la regla seran gratuïts per totes les que ho necessitin. 

La diputada al Parlament autonòmic Escocès, Monica Lennon, va iniciar l'any 2016 'La pobresa del període', una campanya reivindicativa d'aquest fet. Quatre anys més tard, es posa fi a la lluita amb la nova llei. Les autoritats locals escoceses tindran l'obligació legal de proporcionar tampons i compreses a escoles, universitats i altres espais públics. Fins ara el govern escocès feina una aportació de l'equivalent a 5,8 milions d'euros per a la distribució d'aquests productes. Ara, en aquest pressupost s'afegiran 4,5 milions d'euros més i 32 autoritats locals seran les encarregades de decidir la forma pràctica del repartiment. 

 "La menstruació no s'atura amb les pandèmies"

Lennon explica que ha estat un camí llarg i que l'aprovació de la nova normativa ara és més important que mai en un moment tan complicat com l'actual. "La menstruació no s'atura amb les pandèmies", ha dit. A més a més, la diputada creu que les escoles haurien d'oferir educació sobre la menstruació a tots els alumes per tal d'acabar amb el tabú. Cada vegada està més normalitzat parlar de la regla lliurement, però en les edats més joves això segueix sent incòmode per a algunes noies. 

La presidenta Nicola Sturgeon es va mostrar molt orgullosa a Twitter després d'haver fet d'Escòcia el primer país del món en tirar endavant una llei que és tota una revolució per a les dones. 

"Orgullosa de votar a favor d'aquesta innovadora llei, que converteix Escòcia en el primer país del món en oferir productes per a la menstruació gratuïts per a totes les que ho necessiten", va piular la presidenta.  

NO T'HO PERDIS: Què fer a Barcelona el desembre

 

Últimes notícies

    Publicitat