Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Trasplant d'òrgans
Foto: Shutterstock

Gairebé 1.400 persones van rebre un òrgan trasplantat a Catalunya el 2023

La taxa és de 176 intervencions per milió de població, una de les més altes del món

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Time Out Barcelona ACN
Publicitat

El 2023 Catalunya va aconseguir un nou rècord de trasplantaments d'òrgans amb 1.393 intervencions; un 3,5% més que les 1.346 de 2022. Aquesta dada representa una taxa de 176 intervencions per milió de població, una de les més altes del món. A més, segons dades de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), també s'ha batut el nombre de donants, 187 van donar en vida i 384 en morir.

Tot i que hi ha hagut més donants que mai, el percentatge de les negatives en famílies han pujat del 18% al 22%, una dada causada, entre altres motius, per l'augment donants de mort en asistòlia, persones amb les funcions cardiorespiratòries aturades de forma irreversible, però a qui encara no s'ha certificat la mort encefàlica. "Estem en final de vida, però la persona encara no ha mort. El context és diferent i per a les famílies encara és més difícil", segons ha avançat a l'ACN la doctora Núria Masnou, metgessa intensivista i coordinadora de trasplantaments de l'Hospital Josep Trueta de Girona.

Els donants de mort cerebral van ser 169, cinc més que el 2022, i els de mort en cardíaca, 215, 22 més que l'any anterior. Les dades mostren el canvi de perfil de la persona que dona en morir, amb més donants de mort en cardíaca que encefàlica. Això també comporta una situació diferent per a les famílies que han de decidir, "és molt complex ser capaç de racionalitzar i decidir quan estàs sobrepassat. Segurament això està molt relacionat amb l'augment de negatives. Perquè també fem moltes més propostes que abans" ha assegurat Masnou.

Tipus de trasplantaments

Si analitzem els trasplantaments per tipus d'òrgan, l'increment ha estat generalitzat, excepte en el cas dels pulmonars, que s'han reduït lleugerament amb un total de 102, un 4,7% menys respecte a l'any anterior. Els de pàncrees, però, s'han mantingut estables amb un total de 33. Es van fer 976 trasplantaments de ronyó, un 2,9% més que el 2022; 226 de fetge, un 11,3% més; i 56 de cor, un 3,7% més.

Els trasplantaments renals també han marcat un nou rècord amb gairebé 1.000 intervencions. Hi ha dos equips que han fet més de 200 operacions l'any: l'Hospital Clínic, 230, i Bellvitge, 213 per segon any consecutiu. El de la Vall d'Hebron és l'hospital que més intervencions ha fet, 399, i és l'únic que compta amb programes de trasplantament d'adults i pediàtrics.

Trasplantaments en infants

Els trasplantaments en infants van aconseguir la segona xifra més alta de la història, amb 59 intervencions, dues per darrere de les 61 de 2022. Concretament, es van realitzar 19 trasplantaments de ronyó, 25 de fetge, 12 de cor i 3 de pulmó.

NO T'HO PERDIS: Les millors coses per fer a Barcelona al gener

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat