Notícies

Irene Pujadas, primera autora catalana que el New Yorker ha seleccionat al recull de contes d'estiu

L'escriptora de Sant Just Desvern ha entrat a la llista amb 'Els desperfectes' al costat d'altres relats de Murakami, Ottessa Moshfegh i Emma Cline

Laia Jordà Sánchez
Redactora
Irene Pujadas
Foto: Pere Francesch / ACN
Publicitat

És evident que a Catalunya tenim autors i autores de primeríssim nivell que es tradueixen a moltes llengües del món. No és estrany, per tant, que el talent literari català es reconegui a escala internacional i ara en tenim una nova mostra. The New Yorker, una de les revistes més reconegudes dels Estats Units, publicarà en uns dies el 'Flash fiction'el seu recull anual de contes d'estiu i, per primera vegada, n'ha inclòs un d'una autora catalana. Irene Pujadas acaba de fer història i s'ha convertit en la primera escriptora de Catalunya amb una obra dins el prestigiós recull de la publicació estatunidenca amb el seu relat 'Damages' ('Els desperfectes' en català), traduït per Julia Sanches. El conte apareixerà al costat de publicacions d'autors tan reconeguts com Haruki MurakamiOttessa Moshfegh, Peter Orner i Emma Cline.

Fa uns anys, Pujadas, nascuda a Sant Just Desvern l'any 1990, va escriure un recull de contes sota el títol 'Els desperfectes' amb el qual va guanyar el Premi Documenta el 2020 i, un any més tard, el Premi Ciutat de Barcelona 2021. Ara, el treball de l'escriptora suma un reconeixement internacional. L'Altra Editorial, que va publicar el llibre de Pujadas, ha assegurat que l'escriptora "va caure de la cadira quan la traductora Julia Sanches va informar-la de les intencions de la revista". Mesos després, The New Yorker finalment publicarà el recull de contes de manera oficial el pròxim 18 de juliol, segons ha anunciat el seu directorDennis Zhou.


'Els desperfectes' va ser descrita com una obra d'"estil net i vibrant, una llengua polida i alhora vivíssima, i un punt de negror i escabrositat molt saludables" segons el jurat del premi Ciutat de Barcelona 2021, format per Pau Vidal, Marina Espasa, Albert Forns, Èric del Arco i Eugènia Broggi. El jurat també va destacar "l'humor esmolat i l'estil vibrant que exigeix una lectura activa" i en va premiar "l'atreviment i l'ambició literària". El recull està format per 21 contes que abracen la grolleria i l'humor negre i que tractes qüestions com l'amistat, l'amor i la vida, els consells d'altres, el mal del turisme i la forma amb la qual els humans afrontem les tragèdies.

Participant d'una residència literària

Irene Pujadas participarà en els intercanvis internacionals de residències literàries entre Ciutats de la Literatura de la UNESCO. Barcelona acollirà diversos escriptors i traductors de diversos països al MUHBA Vil·la Joana de la mateixa manera que  alguns escriptors i escriptores catalans faran una residència literària fora del país. A la convocatòria d'enguany hi participaran Sebastià Portell, Albert Forns, Maria Sevilla i Eduard Olesti, a més d'Irene Pujadas, que desenvoluparà el seu projecte literari entre finals d'octubre i principis de novembre a Praga, a la República Txeca. 

NO T'HO PERDIS: 3 llibres que t'has de llegir aquest mes de juliol

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat