Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Carlota Gurt
Foto: Sergi AlcazarCarlota Gurt

Els llibres que t'has de llegir aquest mes

Et recomanem les novetats literàries del moment, perquè no erris el tret quan vagis a la teva llibreria preferida

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

Us heu acabat el que estàveu llegint i ja sentiu les ganes de mossegar noves pàgines? Patiu per si no us omplen tant com el volum que us ha fet tan feliços durant incomptables hores abans d'anar a dormir? Només una altra gran història pot omplir el buit que ens deixa un llibre que ens ha robat hores i hores de son després de tancar-lo per l'última pàgina. Aquí us oferim solucions en forma de novetats imprescindibles majoritàriament en català, de manera que no us cal patir més.

NO T'HO PERDIS: Aquests van ser els millors llibres del Sant Jordi 2023

Els llibres del mes

‘Biografia del foc’, Carlota Gurt
Proa

1. ‘Biografia del foc’, Carlota Gurt

  • 4 de 5 estrelles

Al principi de 'Biografia del foc', l'autora recomana els lectors que es llegeixin els catorze relats del recull en ordre. No és un consell banal. Perquè Carlota Gurt executa un 'crescendo' esplèndid, no en la intensitat dramàtica dels contes, sinó a nivell formal. Va tensant l'escriptura a poc a poc, com si volgués que l'entrada en la foscor de qui té el llibre a les mans fos lenta, perquè tots sabem que si el llum es tanca de cop, quedes cec, però que si ho fa lentament, l'ull es va acostumant i la topada amb el negre és menys dramàtica.

Per aquest llibre, el tercer de l'autora i el segon de relats, desfilen personatges abocats a la tragèdia, al foc. Parelles que van ser felices, dones abandonades que han de donar explicacions als fills, canvis de vida esbojarrats, homes al llindar de l'abisme que pensen en Constantinoble... Molta gent en cotxe i carreteres. També persones que es tanquen. I finals que et venten una bufetada.

Gurt no és Calders, ni Monzó, ni Pàmies. Els seus relats són més a prop de la Rodoreda de 'Semblava de seda' i al Danilo Kiš d''Enciclopèdia dels morts', però amb una prosa que es belluga entre el col·loquialisme estrident i el virtuosisme mesurat, en unes anades i vingudes magistrals que fa que anem d'un text a l'altre com si fossin en un parc d'atraccions. L'autora mai no ens dona el que esperem, sinó que va més enllà. I, quan més extrema és, quan el llibre s'acosta al final, més gaudim del que explica i de com ho fa. A l'últim conte, 'Bales de palla', cala foc a la casa. Amb nosaltres a dins.

Proa. 224 pàgs. 19,95 €.

'A casa teníem un himne', de Maria Climent
L'Altra

2. 'A casa teníem un himne', de Maria Climent

  • 4 de 5 estrelles

En la literatura vuitcentista, els personatges, sobretot els femenins, lluiten per marxar del poble i instal·lar-se a la ciutat, de les tres germanes de Txékhov a l’Emma Bovary de Flaubert. Volen ser independents, viure la vida, el gran món, guanyar anonimat i que no les assenyalin. Avui, hi ha un moviment invers. I el retorn al poble, forçat i producte d’un fracàs, o desitjat, marca els discursos narratius dels novel·listes, de l’Èlia de Primavera, estiu, etc. a les dones que protagonitzen la segona obra de Maria Climent, 'A casa teníem un himne'.

A 'Gina', el seu debut, Climent ens va sorprendre amb una història molt personal, de creixement, amb una prosa dialectal (ebrenca) i una proximitat frapant. Ara ja no es tractava de donar-se a conèixer, sinó de fer un pas cap a la maduresa, el mateix camí de la Marga, germana de la Remei i filla de l’Erne, les protagonistes d’aquesta novel·la polifònica. Sí, es parla de maternitat, de com la vida et sacseja així que et fas gran, del ser dona avui, però hi ha una cosa més interessant: les relacions intrafamiliars, i com el passat, el que va succeir quan tu no havies nascut, arriba a determinar la teva existència.

Climent ens porta de Barcelona a la Toscana en un viatge emancipador. Allà, a San Gimignano, la Marga i la Remei aniran a buscar la mare a la recerca de respostes i n’obtindran més de les que esperaven. De tornada a Catalunya, hauran d’entomar el present i decidir si resolen d’una vegada per totes la seva vida, si hi fan un cop de timó, o si l’encarrilen. L’autora ens porta de la mà sense donar res per segur. I fins i tot arriba a sorprendre’ns.

L’Altra. 208 pàgs. 20 €.

 

Publicitat
'Lo mig del món', de Roser Vernet
Club editor

3. 'Lo mig del món', de Roser Vernet

  • 4 de 5 estrelles

Roser Vernet diu que “lo mig del món” és on el Montsant i el Siurana es troben i es barregen al terme del Lloar, és a dir, al Priorat, una terra que, després d'anys de no ser-hi, decideix recuperar, no només instal·lant-s'hi, sinó narrant-la. Un exercici d'escriptura sublim, amb una prosa dúctil i golafre, gens convencional, que ens situa a la frontera de les memòries i del documental, entre la prosa poètica i el relat.

Aquest llibre no és un retorn al passat amb personatges entranyables i el desig de recuperar uns temps que no tornaran. És un volum que, com un laberint, ens porta per viaranys desconeguts, ens ofereix obertures esplèndides, però també ens enganya, perquè passa per grans ciutats. Hi ha història i reflexió. Biografia personal respecte a unes parets i a un paisatge. I pensament sobre un país que ha vist fer-te gran. Tot barrejat, ofereix literatura de la bona, de la que no vols que s'acabi, com les proses crepusculars de Clarice Lispector i les novel·les rurals de Marie-Hélène Lafon. O, dit d'una altra manera: com ser dona i ser de poble en un món on cotitza més la brillantor del metall que la robustesa d'una olivera.

L'autora del Priorat, nascuda l'any de la pedregada, sap quina és la diferència entre soledat i solitud, entre la boira que ve de l'Ebre i la que ve de l'Urgell, quan s'eclipsarà la lluna, que quan marxes d'un lloc, tot es fa bocins, dins teu. I ens ha regalat aquest llibre perquè fem una passejada amb ella pel seu laberint.

Club Editor. 176 pàgs. 19,95 €

Altres novetats per a la tauleta de nit

'Llibre de sang', Kim de L'Horizon
Club Editor

'Llibre de sang', Kim de L'Horizon

El gran fenomen de la literatura alemanya dels últims temps arriba a casa nostra a través d'una biografia familiar i l'evidència que hi ha cossos que mai no deixen de qüestionar-se la seva identitat.

Club Editor. 352 pàgs. 24,95 €.

'Si una tarda de juliol un borinot', Pep Puig
L'Altra

'Si una tarda de juliol un borinot', Pep Puig

Construïda com un fals relat detectivesc, Pep Puig ha bastit una novel·la vibrant i antibel·licista que ens permet afigurar-nos la il·lusió que potser no és impossible retornar del passat.

L'Altra. 112 pàgs. 17 €.

Publicitat
'Milady', Neus Canyelles
Empúries

'Milady', Neus Canyelles

L'escriptora mallorquina revisa la relació amb la mare amb una novel·la breu i tan directa i contundent com els dos anteriors, on ha passat comptes amb ella mateixa sense contemplacions.

Empúries. 128 pàgs. 17,50 €.

En mesos anteriors us vam recomanar...

‘La torna’, d’Ali Smith
Raig Verd

‘La torna’, d’Ali Smith

La culminació del quartet estacional d’Ali Smith és de traca i mocador. Una novel·la que exprimeix el llenguatge, que juga amb el lector i que no seria possible sense la feina brutal de la traductora, Dolors Udina.

Raig Verd. 224 pàgs. 20 €.

‘Un far a tres minuts de casa’, d’Òmnia L’Bakkali
Columna

‘Un far a tres minuts de casa’, d’Òmnia L’Bakkali

Aquest és el relat d’una jove que vol deixar de sentir-se forastera al lloc on ha nascut i el debut sorprenent d’una autora d’origen marroquí que trenca tabús i diu les coses pel seu nom. No li perdeu la pista.

Columna. 112 pàgs. 16,90 €.

Publicitat
‘Los divagantes’, de Guadalupe Nettel
Anagrama

‘Los divagantes’, de Guadalupe Nettel

Els vuit relats de l’escriptora mexicana posen damunt la taula una veu singular que ens parla del desarrelament i de la navegació sense brúixola, també la d’una gran autora que ja ha estat finalista del Booker.

Anagrama. 168 pàgs. 17,90 €.

 

'Xacona', de Jordi Masó
Males Herbes

'Xacona', de Jordi Masó

Una novel·la puzle que comença amb una esposa que, després de la mort del marit, descobreix la carta d'una antiga amant. Què passarà a partir d'aquí? L'autor ens ofereix múltiples continuacions. Tot un repte.

Males Herbes. 272 pàgs. 19,90 €

Publicitat
'Morir sabent poques coses', Joan Enric Barceló
Edicions del Periscopi

'Morir sabent poques coses', Joan Enric Barceló

Debut en la narrativa d'un dels fundadors d'Els Amics de les Arts. Onze relats amb uns personatges que mostren el ventall d'emocions a les quals és capaç d'abocar-se l'ésser humà quan se sent contrariat.

Ed. Periscopi. 216 pàgs. 18,50 €.

'Diré que m'ho he inventat', Marta Marín-Dòmine
Edicions 62

'Diré que m'ho he inventat', Marta Marín-Dòmine

Després de la terriblement meravellosa 'Fugir era el més bell que teníem', Marta Marín-Dòmine torna a la novel·la per passar comptes amb la seva mare a través d'una història que es trasllada a la Barcelona de 1950.

Edicions 62. 184 pàgs. 19,50 €.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat