Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Els llibres que t'has de llegir aquest mes
Albert Forns
Foto: Gemma Ruiz Albert Forns

Els llibres que t'has de llegir aquest mes

Et recomanem les novetats literàries del moment, perquè no erris el tret quan vagis a la teva llibreria preferida

Per Andreu Gomila
Advertising

Us heu acabat el que estàveu llegint i ja sentiu les ganes de mossegar noves pàgines? Patiu per si no us omplen tant com el volum que us ha fet tan feliços durant incomptables hores abans d'anar a dormir? Deixeu de patir i poseu-vos a la feina, que aquí us oferim solucions en forma de novetats cent per cent recomanables.

NO T'HO PERDIS: 7 grans llibres que has de llegir segons els escriptors

Novetats del novembre del 2020

'Abans de les cinc som a casa', Albert Forns
Edicions 62

'Abans de les cinc som a casa', d'Albert Forns

Encara que el lector pugui creure que és a l’inrevés, sovint són els personatges els que troben els autors. I en el cas d’'Abans de les cinc som a casa', d’Albert Forns, sembla ben bé així, com si l’Hilari Miralpeix de qui l’autor va localitzar tretze llibretes manuscrites al mercat dominical de Sant Antoni, hagués estat esperant-lo molts anys perquè li donés una segona vida. Els diaris de finals dels 60 i de tota la dècada dels 70 apareixen de cop i Forns paga 300 euros. Compra la transcripció d’una vida. I una història ja gairebé feta. Ell, hàbil, només li ha de donar forma i intentar completar, detectiu, el que els diaris no expliquen.

La novel·la de Forns és una crònica d’un barceloní de l’època, a voltes arquetípic (garrepa, excursionista, futur votant de Pujol...) i de vegades estrambòtic (cinèfil, viatger, ajuntat sense estar casat...). I alhora és un assaig sobre la feina anònima de milers de persones que completen les seves hores explicant-se. És un homenatge a tots ells i, de retruc, a Montserrat Roig, de qui Forns agafa en préstec el cognom d’una protagonista emblemàtica, la Natàlia Miralpeix d’ 'El temps de les cireres', crònica, també, dels anys 70.

Forns reconstrueix un puzle exigent i se’n surt amb nota. I tant se val si el que ens explica és del tot cert perquè, al final, estem davant d’una gran novel·la, on el Forns totèmic d’anteriors aventures desapareix gràcies al seu personatge, el personatge que tots els novel·listes malden per trobar.

Edicions 62. 304 pàg. 20,50 €.

 

'Las maravillas', de Elena Medel
Anagrama

'Las maravillas', d'Elena Medel

Un e-mail a la seva antiga companya Inma, la Celia decideix titular-lo 'Las maravillas'. Al missatge li explica les seves impressions d'una tarda on les dues, de nenes, van visitar la casa d'Alicia per fer una tasca. Pobres, de xandall diari amb genolleres, van quedar sorpreses davant tant luxe. Aquesta tarda, a més, va canviar per sempre la vida de l'Alicia arran d'una trucada de telèfon: el seu pare havia mort. Ni l'Inma ni la Celia mai van saber com, i l'Alicia ho va descobrir dues setmanes més tard.

L'Alicia és una de les dues protagonistes del debut novel·lístic d'Elena Medel, un poeta precoç –que ens va enlluernar amb 17 anys gràcies a 'Mi primer bikini'– que ha demostrat que no només sap embastar versos, sinó que també és capaç de construir una novel·la molt ambiciosa que repassa la vida espanyola dels últims 40 anys des de baix. Aquí no hi ha grans discursos, ni grans epopeies. O potser sí. Perquè, ¿com discorre la vida de l'Alicia, nascuda a Còrdova i emigrada a Madrid, sinó enmig de grans dificultats? I la de la Maria, vinguda al món 30 anys abans, al mateix lloc i fugida a la capital, deixant enrere família i filla?

Dues dones que segueixen un camí semblant per culpa dels diners. "En el fons es tracta dels diners: de la manca de diners. Cadascuna de les situacions que han col·locat la Maria aquí –aquí significa pis i saló i dormitori a Carabanchel, vagó de metro cap Nuevos Ministerios– s'hauria desenvolupat de forma molt diferent amb diners", escriu Medel. Brillant.

Anagrama. 228 pàg. 17,90 €.

Advertising
'Simón', de Miqui Otero
Blackie Books

'Simón', de Miqui Otero

En Simón és un noi de 8 anys que viu a Sant Antoni, fill de gallecs que regenten un bar. A través d’ell viurem la Barcelona que va de finals dels 90 fins a l’actualitat, sense oblidar cap fet, del Procés a l’atemptat de la Rambla.

Blackie Books. 448 pàg. 23 €.

'Adeu fantasmes', de Nadia Terranova
L'Altra

'Adeu fantasmes', de Nadia Terranova

Arran del seu retorn a casa per buidar el pis familiar, l’Ida es retroba amb el seu passat, quan tenia 13 anys i el seu pare va marxar sense acomiadar-se. Una gran novel·la sobre l’obsessió de la pèrdua brillantment narrada.

L’Altra. 224 pàg. 18,90 €.

Advertising
'Doggerland', d'Élisabeth Filhol
Llibres Anagrama

'Doggerland', d'Élisabeth Filhol

Enmig d’una brutal tempesta, la Margaret i en Marc, amants durant l’època universitària, es retrobaran a Dinamarca en un congrés i ens explicaran per què el món se’n va en orris. Una història trepidant.

Llibres Anagrama. 264 pàg. 18,90 €.

'Huir fue lo más bello que tuvimos', de Marta Marín-Dòmine
Galaxia Gutenberg

'Huir fue lo más bello que tuvimos', de Marta Marín-Dòmine

Aquest relat és el testimoni d'una evasió pròpia i l'homenatge a un pare que va lluitar i va perdre. Una gran novel·la d'una escriptora que ens estremeix en cada frase i que sap que amb la memòria no es juga.

Galaxia Gutenberg. 160 págs. 16,50 €.

Novetats de l'octubre del 2020

'Cap altre amic que les muntanyes', de Behrouz Boochani
Raig Verd

'Cap altre amic que les muntanyes', de Behrouz Boochani

A 'Si això és un home', Primo Levi es pregunta constantment com és possible que la humanitat hagi creat Auschwitz, amb éssers sinistres que sotmeten, humilien, vexen, fins a la mort altres éssers humans. A 'Cap altre amic que les muntanyes' hi sobrevola el mateix estupor. Levi va ser enviat a Auschwitz pels nazis perquè era jueu. Behrouz Boochani acaba a l'illa de Manus, enmig del Pacífic, perquè és un immigrant que vol entrar a Austràlia. Ni l'un ni l'altre són perillosos terroristes. Són només persones.

S'ha parlat molt sobre com Boochani, un intel·lectual kurd iranià, va aconseguir escriure aquest llibre, però molt poc del que hi diu. Tenim el relat d'una epopeia, sí, d'un home que vol arribar a Austràlia des de l'Iran i recorre milers de quilòmetres per aire, terra i mar de manera clandestina. El d'un home que naufraga dues vegades i que acaba en una illa-presó que el govern de Canberra ha llogat a Papua Nova Guinea per encabir-hi els immigrants que pesca al mar. Un home que relata les condicions infrahumanes del centre de reclusió, al qual només li falten les cambres de gas per comparar-se amb Auschwitz, i que necessita almenys 150 pàgines per descriure una escena alegre.

Però, sobretot, tenim una colpidora reflexió sobre un món, el nostre, que ha decidit empresonar i maltractar persones perquè, únicament, són pobres i volen un futur millor. I tenim un relat molt sensorial, on la poètica de l'autor xoca amb un indret des d'on brolla tota la pudor del nostre segle.

Trad. de Josefina Caball. Raig Verd. 384 pàg. 23,95 €.

'Memòria de noia', d'Annie Ernaux
Angle Editorial

'Memòria de noia', d'Annie Ernaux

Aquest llibre no només explica com ha estat la vida de l'autora de 1958 al 2008. És la història de les dones en la segona meitat del segle XX, narrada amb un detallisme i una originalitat esclatants.

Angle Editorial. 160 pàgs. 17,50 €.

Advertising
'Els nois de la Nickel', de Colson Whitehead
Periscopi

'Els nois de la Nickel', de Colson Whitehead

Si volem saber d'on ve el fenomen Black Lives Matter, com han estat maltractats els afroamericans en les últimes dècades, heu de seguir la vida de l'Elwood que magistralment ens serveix Colson Whitehead.

Periscopi. 245 pàg. 19,90 €.

'La mar rodona', de Sebastià Perelló
Club Editor

'La mar rodona', de Sebastià Perelló

Sebastià Perelló escriu tan bé que tant se val del que parli. Llegir-lo és un goig. Aquí explica la història contemporània de Mallorca a través de tres històries aparentment innòcues que l'autor fa grans.

Club Editor. 320 pàgs. 19,95 €.

Advertising
'Un amor', Sara Mesa
Anagrama

'Un amor', de Sara Mesa

Sara Mesa ho ha tornat a fer, ens ha deixat bocabadats amb aquesta història rural aparentment senzilla, però que finalment posa damunt la taula els nostres límits personals i socials.

Anagrama. 192 pàgs. 17,90 €.

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising