Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Carlota Gurt
Foto: Sergi AlcazarCarlota Gurt

Els llibres que t'has de llegir aquest octubre

Et recomanem les novetats literàries del moment, perquè no erris el tret quan vagis a la teva llibreria preferida

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

Us heu acabat el que estàveu llegint i ja sentiu les ganes de mossegar noves pàgines? Patiu per si no us omplen tant com el volum que us ha fet tan feliços durant incomptables hores abans d'anar a dormir? Deixeu de patir i poseu-vos a la feina, que aquí us oferim solucions en forma de novetats cent per cent recomanables.

NO T'HO PERDIS: 6 noves llibreries de Barcelona que has de conèixer

‘Sola’, de Carlota Gurt
Proa / Libros del Asteroide

‘Sola’, de Carlota Gurt

  • 4 de 5 estrelles

La Mei és una dona en la quarantena que vol posar el comptador a zero. Bé, sap que és impossible, però ho vol provar tornant al mas on va créixer per acomplir un somni: escriure una novel·la. Amagats a totes les cantonades, però, l'esperen una gernació de fantasmes, alguns dels quals monstruosos. D'entrada, semblen inofensius, però de mica en mica s'aniran fent grans així que la història de la Lia, la protagonista del que escriu la Mei, la Mia de la 'Solitud' de Víctor Català i ella mateixa es van fonent en un exercici literari sublim, on el paisatge feréstec, ombrívol, humit, de nimfes, gorgs pregons, hi juga un paper fonamental.

'Sola' és un exercici d'introspecció brutal escrit amb una prosa expansiva i vigorosa, on res no és sobrer. L'autora utilitza elements de realisme màgic, de 'thriller' psicològic, de novel·la de terror, amb tocs lírics de gran vàlua. Hi ha drama, misteri i unes forces de la natura, íntimes i físiques, que fan que sempre tot prengui un caire inesperat. Carlota Gurt, després dels contes de 'Cavalcarem tota la nit', debuta en la novel·la amb un cop de puny damunt la taula. Trigareu dies a oblidar la Mei, en Manel, la Renata i el Flavi. I les metàfores poderoses que construeix sobre les dones i la seva relació amb el món. És com si ens digués: podem baixar a l'infern, però sempre tornem a treure el cap, sempre.

Proa. 384 pàgs. 18 € / Libros del Asteroide. 376 págs. 18,98 €.

'Els llocs on ha dormit Jonàs', d'Adrià Pujol
Empúries

'Els llocs on ha dormit Jonàs', d'Adrià Pujol

Adrià Pujol ha escrit una novel·la pletòrica, potser la millor des d'aquell 'Picadura de Barcelona' que tant ens va fer xalar. Coneixereu en en Jonàs, un programador de videojocs de Figueres que està sonat.

Empúries. 224 pàgs. 17,90 €.

Publicitat
'La verda és porta', de Joan Todó 
Godall Edicions

'La verda és porta', de Joan Todó 

Joan Todó ens descobreix un d'aquells genis ocults de les lletres catalanes, en Joaquim Soler i Ferret, en una biografia molt ben travada. Però... va existir realment aquest personatge? O és tot mentida?

Godall Edicions. 683 pàgs. 28 €.

'Illa Flaubert', de Miquel Àngel Riera 
Edicions de 1984

'Illa Flaubert', de Miquel Àngel Riera 

Una de les grans novel·les catalanes del segle XX escrita per un poeta superb que es tanca en una illa allunyada de tot amb nom d'un altre poeta. Ideal per llegir després de 'Sola' i veure qui se'n surt millor amb la solitud.

Edicions de 1984. 224 pàgs. 20 €.

Publicitat
'El senyor Palomar a Barcelona', de Tina Vallès
Llibres Anagrama

'El senyor Palomar a Barcelona', de Tina Vallès

  • 4 de 5 estrelles

Costa fer ressuscitar personatges cèlebres i encara més quan es tracta d’algú tan particular com el Palomar d’Italo Calvino, figura clau de la segona meitat del segle XX. No es tracta d’un Sherlock Holmes o d’un Frankenstein qualsevol, sinó d’un paio ben especial, un home que és tot ulls, un esperit lliure que mira allà on ningú no ho fa. Tina Vallès se n’ha sortit prou bé a l’hora de rescatar-lo i, alhora, col·locar-lo a Barcelona entre l'agost del 2019 i el juliol del 2020, un any sencer en el qual, de retruc, la ciutat va viure agitada, amb les sentències als presos independentistes i el tancament per la pandèmia.

El Palomar de Vallès, amb dona i filla adolescent, s’instal·la a l’Eixample barceloní per ordir un retrat “de dalt a baix”, “des del cel fins al subsol”, de la ciutat. Presenciarà aldarulls, desnonaments, anirà a missa a Santa Maria del Mar, contemplarà els nenúfars de Montjuïc, farà un esmorzar de forquilla, es perdrà pel cementiri i es banyarà a la Barceloneta. Pas a pas anirà retratant la capital d'“un país tan neurastènic com ell”.

La mirada de Palomar és precisa i insòlita, propera a la del nen curiós, i així vam poder llegir-la a Time Out (que va publicar una desena de fragments). I l’autora l’ha sabut traslladar-la a la seva ciutat, sense tòpics, plena de llum. Tancat a casa, després d’una breu passejada insulsa que fa que no es reconegui, la filla li demana com era de petit. I ell li respon: “Jo soc petit, encara”. 

Llibres Anagrama. 192 pàgs. 17,90 €.

'La història d'en Shuggie Bain', de Douglas Stuart 
Edicions de 1984

'La història d'en Shuggie Bain', de Douglas Stuart 

Aquesta és la història d'un nen de Glasgow dels anys 80, en Shuggie, que vol ajudar la seva mare a sortir del pou. Els seus germans grans fugen, però ell persevera. Una gran epopeia sobre la classe obrera.

Trad. de Núria Busquet Molist. Edicions de 1984. 576 pàgs. 23,90 €.

Publicitat
'L'imperi del dolor', de Patrick Radden Keefe 
Edicions del Periscopi

'L'imperi del dolor', de Patrick Radden Keefe 

L'autor del colpidor 'No diguis res' es capbussa en una de les nissagues més poderoses dels EUA per fer-ne un retrat precís i sense pietat en un moment clau, com el d'ara, on podem comprovar el poder de les farmacèutiques.

Trad. de Ricard Gil. Periscopi. 720 pàgs. 23,90 €.

'Piranesi', de Susanna Clarke
Amsterdam

'Piranesi', de Susanna Clarke

'Jonathan Strange i el Senyor Norrell' va ser un debut fulgurant. Després de més d'una dècada sense publicar res, la segona novel·la de Susanna Clarke ens endinsa en un univers oníric i enigmàtic.

Trad. Ferran Ràfols Gesa. Amsterdam. 280 pàgs. 20 €. 

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat