Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Ennatu Domingo
Foto: Navona Ennatu Domingo

Els llibres que t'has de llegir aquest maig

Et recomanem les novetats literàries del moment, perquè no erris el tret quan vagis a la teva llibreria preferida

Escrit per
Andreu Gomila
i
Marta Carnicero
Publicitat

Us heu acabat el que estàveu llegint i ja sentiu les ganes de mossegar noves pàgines? Patiu per si no us omplen tant com el volum que us ha fet tan feliços durant incomptables hores abans d'anar a dormir? Deixeu de patir i poseu-vos a la feina, que aquí us oferim solucions en forma de novetats cent per cent recomanables.

NO T'HO PERDIS: Noves llibreries de Barcelona que has de visitar

'Fusta d'eucaliptus cremada', Ennatu Domingo
Navona

'Fusta d'eucaliptus cremada', Ennatu Domingo

  • 4 de 5 estrelles

Ennatu Domingo va tenir sort. Amb set anys, amb poques setmanes de diferència, va perdre tot el que la lligava al món, però van aparèixer com per art de màgia l'Anna i el Ricard per oferir-li una segona oportunitat a la vida, cosa que els passa a molt pocs infants extremadament pobres d'Etiòpia. A partir d'aleshores, va poder créixer a Gràcia, estudiar i llaurar-se un futur. Però va deixar de banda les arrels, les va negar, fins al punt que, tres anys més tard, quan va tornar al seu país d'origen, es va adonar que havia oblidat del tot la llengua materna.

'Fusta d'eucaliptus cremada' és un relat dur i sincer d'una noia que va tenir la fortuna de ser adoptada en un moment tràgic i que porta els seus 26 anys de vida reconstruint-se, tombant la vista enrere sense deixar de mirar endavant. Una noia que és catalana de cap a peus i que té unes ganes terribles de canviar el món, perquè ningú no torni a passar el seu calvari. La narració de l'últim viatge amb la mare i el germà petit en un autobús pel nord d'Etiòpia, que esquitxa tot el llibre, no dona treva al lector. Sense tremendisme, Domingo explica què va viure i busca un perquè. No es queda de braços plegats: un cop adulta ha buscat implicar-se, aportar.

Enmig de tant pessimisme, sobretot entre la gent jove, aquest llibre és com una escletxa de llum en la foscor. Ben travat, ben narrat, ens convida a escoltar tots aquests nois i noies que han crescut aquí i que tenen un passat poderós damunt les espatlles i coses a dir. 'Fusta d'eucaliptus cremada' és de lectura obligatòria.

Navona. 168 pàgs. 18 €.

'Pont aeri', Víctor Recort
Empúries

'Pont aeri', Víctor Recort

Víctor Recort debuta com a novel·lista amb una història hilarant que recupera els mites audiovisuals catalans de primers dels 2000 per donar-los nova vida. És fàcil establir paral·lelismes amb els personatges reals.

Empúries. 176 pàgs. 16,90 €

Publicitat
'Més que una dona', Caitlin Moran
Anagrama

'Més que una dona', Caitlin Moran

Deu anys després del mític 'Com es fa una dona', l'anglesa Caitlin Moran n'ha escrit una seqüela que és gairebé tan bona i prova de la seva maduresa literària. Feminisme groucho-marxista cent per cent.

Anagrama. 368 pàgs. 20,90 €.

'Una bona estona', Mavis Gallant
LaBreu

'Una bona estona', Mavis Gallant

La canadenca Mavis Gallant ens descobreix en aquesta novel·la un París íntim i singular i un personatge, la Shirley Perrigny, que trigarem a oblidar, per la seva mala sort i per com viu la vida.

LaBreu. 357 pàgs. 22 €.

Publicitat
'Apeirògon', de Colum McCann
L'Altra

'Apeirògon', de Colum McCann

  • 4 de 5 estrelles

Alguna cosa amaga l’ornitologia, que atrapa els escriptors. A l’obsessió de Franzen pels ocells se suma l’atracció de Colum McCann (Dublin, 1965) pel que tenen de simbòlic les aus migratòries, lliures de transitar un espai que, uns quants metres per sota, es manté governat per l’arbitrarietat de les fronteres.

Fascinat per la trobada amb dos activistes a qui avui compta com a amics, l’autor explora a 'Apeirògon' la relació fraternal entre Bassam Aramin –palestí– i Rami Elhanan –jueu–. Pares, tots dos, de criatures assassinades per la incomprensió, que han consagrat la vida a compartir la seva història i defensar el diàleg.

Fragmentària i calidoscòpica, organitzada en 1001 capítols que culminen al centre, com dues mans esteses que busquen encaixar-se, a la novel·la tot té un significat, des del sistema de numeració de les entrades fins al títol: un 'apeirògon' és un polígon amb un nombre infinit –i malgrat tot, comptable– de costats, que remet a la complexitat de l’encaix de la miríada de peces que integren el conflicte.

L’habilitat narrativa de l’autor, que combina els passatges més crus amb textos curts –i en aparença, miscel·lànics– que de seguida revelen un propòsit superior, aconsegueix que el text resulti amè malgrat l’extensió. Fill, ell mateix, d’una Irlanda convulsa, McCann cerca la universalitat i les escletxes al mur d’incomprensió que, massa sovint, impera en les nostres relacions. Marta Carnicero

Trad. Marta Pera Cucurell. L’Altra Editorial. 552 pàg. 22,90 €.

'Pequeñas mujeres rojas', de Marta Sanz
Anagrama

'Pequeñas mujeres rojas', de Marta Sanz

Marta Sanz combina intel·ligència, sensibilitat i el punt just d’ironia per obtenir un text d’una oralitat poc habitual, musical i poètica, carregat de denúncia. Lliurar-se a la novel·la és endinsar-se a la ferida oberta de les fosses de la mà d’un virtuosisme gens freqüent. Estil en majúscula.

Anagrama. 340 pàgines. 18,90 €.

Publicitat
'Pelea de gallos' de María Fernanda Ampuero
Páginas de Espuma

'Pelea de gallos' de María Fernanda Ampuero

Amb una capacitat d’observació privilegiada, l’equatoriana explora les relacions de poder, la brutalitat i l’abús, cedeix la veu a dones marcades que es mouen amb naturalitat entre la sordidesa i ens arrossega, amb la paraula justa, al fons d’un horror quotidià que batega emmordassat.

Páginas de Espuma, 115 pàgines, 14 €.

'Suite TOC', de Bel Olid
Ara Llibres

'Suite TOC', de Bel Olid

Colpida per la peça teatral 'Suite TOC número 6', de Les Impuxibles, Bel Olid ens guia, amb els seus contes, entre les angoixes, la fragilitat i la força d’uns personatges que podríem ser nosaltres o els nostres veïns. Una reflexió necessària sobre què és la normalitat i qui la dicta.

Ara llibres. 143 pàgines. 17,50 €

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat