Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

La Barcelona que ja no hi és, o hi és poquet

Escrit per
Pere Vall
Publicitat

Antonioni, Nicholson i la Rambla
Fa tres o quatre dies, revisant 'El reportero' per motius estrictament i urgentment professionals, vaig anar a parar, un cop més, perquè és inevitable, perquè forma part de l'argument d'aquesta 'road movie' policíaca i política de Michelangelo Antonioni, a les escenes que es desenvolupen a Barcelona. Preferentment, a la Rambla, al Palau Güell de Nou de la Rambla, a l'hotel Oriente i a la Pedrera. Al contrari de les altres vegades que havia vist la pel·li, vaig notar com mai el pas del temps en les imatges de la meva, teva, nostra ciutat. Sí, seguia essent Barcelona, en essència, però em vaig fixar en uns quants detalls que evidenciaven que entre el que hi feia Jack Nicholson en aquella Barcelona de les acaballes de la dictadura i ara, sí, havien transcorregut més de 40 anys.

En comptes de bèsties, botigues lletges
Per començar, els comerços de la Rambla. Aquelles gàbies plenes d'animalons de tota mena, aquelles presons que, de petits, nosaltres no les consideràvem presons i ens feien embadalir, ja fa molt que no hi són. En el seu lloc, hi ha un venedor de gofres al costat d'un altre venedor de gofres, seguit d'una botiga de gelats, que està enganxada a una tenda de gelats, per descomptat, a pocs metres d'una botiga xarona de souvenirs, que també té la seva bessona a quatre passes. Entre les garjoles de les bèsties dels anys 70 i els comerços turístics antiestètics d'ara, no hi hauria un terme mitjà?

La Pedrera, ensabonada, pentinada i amb clenxa
La Pedrera del film d'Antonioni tampoc té el lluent aspecte actual. És quasi negra, bruta, contaminada pel fum, suposo, dels vehicles. Encara trigaria uns quants anys a ser netejada i tenir el look llampant que exhibeix a 'Vicky Cristina Barcelona' o 'Rastres de sàndal', per citar dues pel·lis recents on apareix l'ampul·losa i arrodonida Casa Milà. A més, a 'El reportero' hi ha llençols estesos al terrat i dos veïns que es barallen al balcó d'un pis de sota, mentre Nicholson i Maria Schneider romancegen entre les xemeneies i els graons.

Últimes notícies

    Publicitat