Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Maria Branyas
Foto: Olot Televisió/YouTube

La dona més gran del món és de Catalunya (i avui fa 117 anys!)

La Maria Branyas va néixer l'any 1907 i assegura que "no li fa mal res" i no té cap malaltia

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Time Out Barcelona ACN
Publicitat

La dona més vella del món és catalana i viu des de fa més de dues dècades a la residència Santa Maria del Tura d'Olot. La Maria Branyas va néixer el 4 de març 1907 a San Francisco en una família catalana que va tornar a Catalunya quan ella només tenia set anys. Des de fa més d'un any, la Maria és la persona més gran del món i avui ha bufat les espelmes pel seu 117è aniversari. Segons ha explicat la seva filla Rosa Moret a l'ACN, la Maria "ha anat baixant els últims mesos (...) i des de l'estiu passat ha patit una davallada lenta, tot i que no li fa mal res".

La Maria està a dos mesos de convertir-se en una de les deu persones més longeves de la història; ella, però, veu els rècords com a "ximpleries". La seva filla assegura que la seva mare és conscient de la seva edat i del que això significa, però que ella "s'arronsa les espatlles" per treure-li importància i que "diu que això no és cap mèrit ni d'ella ni de ningú".

De moment, segons l'associació Gerontology Research Group (GRG), que comprova la llista dels rècords Guinness en longevitat amb la verificació de les dates de naixement i de mort, ara mateix hi ha onze persones que van viure més temps que Branyas, totes dones i cap d'elles encara viva. El rècord històric el manté la francesa Jeanne Calment, que va morir amb 122 anys i 164 dies l'agost del 1997.

"No li fa mal res"

Rosa Moret també ha revelat que la seva mare mai ha estat hospitalitzada, tot i que al llarg dels darrers anys ha perdut visió i oïda i, de vegades, també memòria, però conserva les facultats mentals i encara manté converses amb els seus familiars i el personal de la residència. Malgrat que pot parlar amb coherència, Moret assegura que la Maria ara "ja no fa entrevistes ni res de tot això, el que vol és tranquil·litat".

NO T'HO PERDIS: Què fer a Barcelona al març

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat