Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
vacuna de la grip
Foto: Francesc Voltas / ACN

La grip augmenta a Catalunya: els contagis ja superen les xifres de l'inici de la pandèmia

La incidència de la malaltia és la més alta de les últimes temporades, tot i que encara és molt inferior a la dels anys anteriors a la Covid-19

Laia Jordà Sánchez
Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Publicitat

És habitual que amb l'arribada del fred també ho facin els refredats i la grip. Tot i que ambdues malalties no han desaparegut, des de l'inici de la pandèmia la xifra d'incidències va disminuir a mínims històrics amb l'arribada de la Covid-19. Aquest hivern, però, la grip s'ha tornat a imposar a Catalunya i els contagis ja superen el pic de l'any passat. Des de fa uns dies, la incidència de la malaltia és la més alta de les últimes temporades, des de l'inici de la Covid-19 amb un pic de 153 casos per 100.000 habitants. La xifra, però, encara és inferior a la dels anys anteriors de la pandèmia, quan la taxa estava al voltant dels 350-400 casos, segons informa Salut.

Tot i que les dades del Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (SIVIC), mostren un lleuger descens de les infeccions respiratòries, afectades per les festes de Nadal i el menor ús dels serveis assistencials, la grip continua la tendència ascendent. Segons les xifres actualitzades aquest dimarts 2 de gener, aquesta setmana s'han diagnosticat 12.087 casos a l'atenció primària, una xifra que ja supera el pic del passat 2022 amb 10.526 casos.

Si analitzem el conjunt de malalts per franges d'edat, els nens i nenes de 0 a 4 anys són un grup amb una elevada incidència de grip; s'han diagnosticat 978 casos de grip, pels 999 de la setmana anterior, una tendència que indica que probablement seguirà en ascens. A més, el 65% dels hospitalitzats i el 77% de les persones que van acudir a urgències amb grip als hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) durant aquesta setmana no estaven vacunades.

Disminueixen els casos de Covid-19

Els casos detectats de Covid-19 a l'atenció primària passen de 6.260 en la penúltima setmana de l'any a 4.873 en l'última. La taxa actual és de 62 casos per 100.000 habitants. Ara bé, el nombre d'ingressats amb coronavirus a planta –incloses les persones que poden haver ingressat per altres motius i després els han detectat la Covid-19– és ara de 727, mentre que la setmana passada n'eren 544. A les UCI, hi ha 24 persones ingressades per Coronavirus, gairebé el doble que la setmana anterior quan n'hi havia 13.

Covid-19 PCR test
Photo: Mufid Majnun/Unsplash

Tendència d'altres virus respiratoris

Els casos del virus causant de la bronquiolitis, el virus respiratori sincicial (VRS), fa dues setmanes que es troba en descens, tot i que encara cal esperar uns dies més per confirmar el final de l'onada. En l'última setmana, s'han registrat 630 casos, 316 en menors d'un any. Dues setmanes abans, els casos de VRS van arribar a un pic de 1.041, lluny del màxim de la temporada passada, quan se'n van registrar 1.872.

NO T'HO PERDIS: Fumar a les terrasses de bars i restaurants es podria prohibir a tot l'Estat

Llegeix el número de desembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat