Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Projecte museu Hermitage
Foto: Port de Barcelona

La justícia desestima la demanada dels promotors de l'Hermitage de Barcelona

La sentència assegura que l'aleshores comissió de govern "tenia plena competència a decidir"

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Publicitat

Tres anys després, la justícia ha ha avalat la decisió de l'exalcaldessa Ada Colau i del seu equip de govern de rebutjar el projecte del museu Hermitage a Barcelona. Segons ha avançat Nació Digital, el jutjat contenciós administratiu número 4 de Barcelona ha desestimat totes les acusacions i demandes dels promotors del museu i ha dictat a favor de l'antic consistori, que va mostrar el seu rebuig al projecte des del primer moment. L'empresa privada controlada pel fons d'inversió rus Varia Europe va denunciar la formació d'Ada Colau i va demanar fins a 141 milions d'euros com a compensació per prohibir la construcció de l'Hermitage.

El jutjat ha resolt que "l'alcaldia és l'òrgan competent" per decidir al voltant del projecte i que la comissió de govern a la que es va delegar el pronunciament, que estava formada pels Comuns i els Socialistes, "tenia plena competència per decidir". La magistrada també ha sentenciat que "els interessos econòmics particulars (...) no poden prevaldre per sobre de l'interès del bé de tothom", un veredicte que serveix com a primer pas a tancar el procediment i que arriba quan els promotors de l'Hermitage ja han donat per descartada Barcelona com a ubicació.

Projecte museu Hermitage
Foto: Port de Barcelona

La magistrada també ha destacat que el rebuig de l'Ajuntament no va ser un vet com a tal, sinó que es va negar a signar el conveni del Port amb l'empresa, ja que va considerar que els seus efectes podrien ser perjudicials no només per a la zona de la Barceloneta, sinó per a tota la ciutat. A més, la sentencia també ha rebutjat que la decisió fos "arbitrària", com van assegurar els promotors, sinó que va ser una decisió per a "servir a l'interès general". Tot i la decisió de la justícia, els demandants encara poden presentar un recurs d'apel·lació en un termini de quinze dies.

Un projecte que mai va agradar l'Ajuntament

Des que es va presentar el projecte de museu, els comuns es van mostrar en contra i Ada Colau va justificar la decisió de vetar la seva construcció, ja que suposaria incrementar els perjudicis derivats del turisme que ja pateix la zona de la Barceloneta, inclòs el Port de Barcelona. Ara, l'aleshores tinenta d'alcaldia Janet Sanz, ha celebrat la decisió del jutjat al seu compte de X, on ha estat contundent i ha aprofitat per comparar la situació amb la de l'actual Hard Rock.

El 26 de maig de 2021 el Port de Barcelona va atorgar una concessió administrativa als promotors del projecte per poder fer la futura construcció, tot i que dos dies després aquestes ambicions es van frenar amb el vot en contra dels Comuns i l'abstenció dels Socialistes. Aquesta decisió va aturar l'arribada del museu rus a la ciutat, un fet que no va agradar gens els impulsors de l'Hermitage, que van denunciar els responsables polítics. A més, també van intentar que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) fos l'organisme que portés el cas, tot i que no ho van aconseguir

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions de Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat