Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Biblioteca García Márquez
Irene Poza | Biblioteca García Márquez

La millor biblioteca pública del món està a Barcelona

Aquesta ha estat la primera biblioteca de l'Estat Espanyol que ha rebut aquesta distinció internacional

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Publicitat

Barcelona té oficialment la millor biblioteca pública del món. La Federació Internacional d'Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA) ha reconegut la biblioteca García Márquez com la millor d'arreu del món el 2023. Està situada al centre del districte de Sant Martí i disposa d'una espectacular estructura arquitectònica i un innovador disseny. El guardó l'han entregat al 88è Congrés Mundial de Biblioteques i Informació a la ciutat alemanya de Rotterdam, on la García Márquez va quedar nominada per optar al premi junt amb altres tres finalistes; la Public Library Janez Vajkard Valvasor Krškov d'Eslovenia, la City of Parramatta Library d'Australia i la Shangai Library East a la Xina.


La biblioteca barcelonina es converteix en la primera de l'Estat Espanyol a rebre aquest reconeixement dotat amb 5.000 dòlars, al voltant dels 4.600 euros. Des que va ser inaugurada el maig del 2022 la infraestructura ha fascinat els usuaris, així com a diverses institucions que han volgut donar-li reconeixement a l'innovador edifici. En menys d'un any, la García Márquez ha rebut el Premi Ciutat de Barcelona d'Arquitectura i és finalista dels Premis FAD d'Arquitectura i Interiorisme, els quals donaran el veredicte el pròxim 19 d'octubre del 2023.

Amb més de sis plantes i 4.000 metres quadrats, la García Márquez rep una mitjana de gairebé mil persones diàries, el que suposa unes 277.578 visitants en poc més d'un any des de la seva inauguració. A més, l'espai ha ofert més de 75 activitats entre les quals hi ha hagut conferències, clubs de lectura, i trobades amb escriptors de diverses parts del món.

Biblioteca García Márquez
Irene Poza

Una proposta pionera

L'obra signada pels arquitectes Elena Orte i Guillermo Sevillano és innovadora tant pel disseny com per les instal·lacions, així com pels serveis que ofereix. La biblioteca és la primera d'Espanya que té un estudi de ràdio on han iniciat 'Ràdio Maconda', una plataforma que dona espai a participar en totes les biblioteques, així com entitats i associacions veïnals.

A més de les hamaques, les terrasses exteriors i la llum natural, la biblioteca ret homenatge a Gabriel García Márquez, l'escriptor colombià que ha donat nom a l'espai, i està especialitzada en la literatura llatinoamericana. A més, una de les primeres activitats del centre va ser el KMAmèrica, Festival de Literatura Llatinoamericana, que va comptar amb la presència de 22 autors d'onze països, i aquest any tornarà a tenir lloc el passat mes de juny.

NO T'HO PERDIS: Les biblioteques més boniques de Barcelona

Llegeix el número de juliol i agost de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Més de Estiu

    Últimes notícies

      Publicitat