Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
La nova normalitat obligarà l'ús de mascaretes
FOTO: ShutterstockLa nova normalitat obligarà l'ús de mascaretes

La nova normalitat arriba el 21 de juny: així serà segons el govern espanyol

Inclou la reducció de la distància de seguretat i l’ús obligatori de les mascaretes

Escrit per
Marc Andreu
Publicitat

El Govern espanyol ha presentat les principals línies de la ja batejada com a "nova normalitat" o, cosa que és el mateix, ha fet públic l''spoiler' de l'última (o penúltima) temporada d'aquesta surrealista etapa que ens ha tocat viure. Es tracta d'un decret de mesures que ja compta amb els suports suficients per a ratificar-se i implementar-se a partir del 21 de juny, moment en què s'aixecarà l'estat d'alarma en tot Espanya, també per a comunitats com Catalunya i Madrid.

La importància d'aquest anunci es deu al fet que totes les normes no tindran, com en les fases de la desescalada, 15 dies de validesa, sinó que es tracta de mesures sense data de caducitat o, en tot cas, fins que hi hagi una vacuna.

Com seran les nostres "noves" vides?

Després de gairebé 3 mesos de reclusió, desescalada progressiva, teletreball, mascaretes i pànic generalitzat, queda clar que aquesta pandèmia ha arribat per canviar les nostres vides. Per sempre? És el més probable, de moment aquestes són les principals claus per a entendre la nova normalitat.

Parla'm a 1,5 m de distància

Fins ara la distància mínima de seguretat era de 2 metres, amb el nou decret s'ha reduït mig metre. A partir del 21 de juny només s'haurà de guardar 1,5 m de distància entre les persones. Aquesta xifra és una bona notícia sobretot per la restauració, ja que les seves terrasses podran guanyar més espai per les taules.

Mascareta o multa

Les mascaretes van guanyar la batalla als guants i han vingut per quedar-se. El Govern espanyol obliga al seu ús quan no es puguin mantenir les distàncies en la via pública, al carrer, així també com quan no es pugui garantir la distància física en els espais tancats. Serà obligatòria sempre i sense excepcions en el transport públic o en el cotxe, si els passatgers no conviuen junts. No complir amb aquestes obligacions comportarà un càstig de 100 euros de multa.

Teletreball o per torns

El Govern central és conscient que en la majoria d'espais de treball no es pot garantir la distància mínima de seguretat, és per això que proposa l'"organització per torns" per evitar aglomeracions i "seguretat interpersonal". També recomana, sempre que es pugui, el teletreball.

Malaltia obligatòria

El ministre de Sanitat també va anunciar que el virus es considerarà des de ja una malaltia de declaració obligatòria urgent. A més, s'ha categoritzat com a un "deure", per part de les comunitats autònomes, subministrar informació quan es produeixin situacions similars d'emergència i garantir proves PCR o tests a tots els casos sospitosos.

Lliure mobilitat a partir del 21 de juny

Era un dels dubtes pendents d'esclarir i per fi se li ha posat data a l'aixecament de restriccions de mobilitat d'una comunitat a una altra. A partir del 21 de juny es podrà viatjar per tot Espanya però amb excepcions, en aquelles regions que encara es trobin en fase 3, com està previst a Madrid i Barcelona, no es contempla aquest aixecament de restriccions. Aquells que el 21 de juny comencin la nova normalitat podran viatjar per tot el territori menys per aquells que encara es trobin en fase 3.

 

NO T'HO PERDIS: Barcelona a la fase 3: quan i com està previst que passi?

Les millors idees d'oci i cultura per fer a casa amb la nova Time In Pocket interactiva.


Time Out Love Local campaign logo

La campanya Love Local de Time Out dona suport als negocis d'oci i cultura de Barcelona. Descobreix com pots ajudar a salvar els llocs que fan de Barcelona una ciutat genial

Últimes notícies

    Publicitat