Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

L'Antic Teatre, en perill per una pujada brutal del lloguer

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

El setge immobiliari cap al sector teatral de la ciutat podria cobrar-se una nova víctima: l'Antic Teatre. El propietari de l'edifici demana als gestors de l'espai una pujada del lloguer que gairebé quadruplicaria el que paguen ara mateix. En plata: vol pujar-lo de 1.500 euros a 7.500 euros mensuals. I vol fer-ho ja. Encara que el contracti vigent caduqui el 2025. Per aquest motiu, fa mesos que l'Antic Teatre està negociant amb l'ajuntament.

Semolina Tomic, directora de l'espai, assegura que si es fa efectiva la pujada i no aconsegueixen més recursos municipals, "no podrem continuar fent teatre". "Ara mateix, el bar paga el teatre, però si ens pugen el lloguer i no tenim ajudes, no podrem fer teatre", afegeix. Reben 30.000 euros anuals del consistori i aspiren a aconseguir-ne 250.000, molt menys del que perceben altres teatres privats. "Demanem el que mai ens han donat", indica. "Fins ara hem fet miracles", s'exclama. Tomic recorda que han invertit un milió d'euros en reformes.

Fa 17 anys que Tomic i companyia van obrir aquest espai al barri de Sant Pere i ara mateix és el pol creatiu escènic més important de Barcelona. D'aquí han sortit El Conde de Torrefiel, Societat Doctor Alonso, Pere Faura, Big Bouncers, Macarena Recuerda Shepherd, Agnés Mateus i Quim Tarrida o Azkona&Toloza; i, recentment, Mos Maiorum o Carla Rovira. El Conde de Torrefiel, Pere Faura, Azkona&Toloza i Agnés Mateus i Quim Tarrida són dels artistes catalans de més projecció internacional, amb funcions a tota Europa. L'Antic coprodueix molts espectacles a l'any i dona entre el 80 i el 100% de la taquilla a les companyies.

La mala relació entre els gestors de l'Antic Teatre i el propietari ve de lluny. El 2014, els va posar una denúncia perquè no havien reformat la façana. El 2016, van guanyar-li el judici i la va haver de reformar ell, perquè l'Antic Teatre es troba en un edifici catalogat. Tomic afirma que van ser víctimes de la trama corrupta de Ciutat Vella, capitanejada pel funcionari municipal Heliodoro Lozano, que entre el 2005 i el 2008 van tramitar presumptament de manera fraudulenta i arbitrària llicències de pisos turístics en aquest districte.

Tomic assegura que si l'Ajuntament no blinda les llicències dels espais culturals, "qualsevol espai cultural pot acabar convertit en un súper". És el que li podria passar al Club Capitol. I a l'Antic Teatre.

La pilota és ara al terrat de l'Ajuntament.

NO T'HO PERDIS: Obres que has de veure si tens menys de 30 anys

Últimes notícies

    Publicitat