Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right 10 obres que has de veure si tens menys de 30 anys

10 obres que has de veure si tens menys de 30 anys

Encara que sembli mentida, la cartellera de Barcelona va carregada d'obres de teatre dirigides als joves

Per Andreu Gomila |
Advertising
Salvatge
Salvatge

Sovint, amb raó, els joves es queixen que no hi ha teatre per a ells en les estrenes de la setmana. Que el teatre de Barcelona va adreçat a gent gran, públic amb una situació acomodada que pot pagar-se una entrada. Però aquesta tempoada sembla que la cosa canvia una mica, ja que els teatres públics i privats s'han posat les piles per oferir espectacles fets per gent jove i/o que siguin atractius per als joves. Almenys damunt del paper.

NO T'HO PERDIS: Com anar al teatre per 12 euros... o menys

El top 10

1
Esperant Godot
© Kiku Piñol
Teatre

Esperant Godot

Obrador Internacional de Dramatúrgia Sala Beckett, El Poblenou

Un dels textos més coneguts d'un clàssic del teatre contemporani que ens ensenya que la vida no és sinó el temps que invertim esperant que passi alguna cosa. Vladimir i Estragó, al costat d’un arbre, esperen que arribi Godot. Aquesta situació escènica forma part del cànon de l’imaginari teatral universal. De fet, podem pensar que amb ella s’inicia el teatre contemporani occidental. La Sala Beckett, que ha visitat sovint el teatre de l’autor que va deixar-li el seu nom, no havia emprès encara la producció de la seva obra més coneguda. Amb ella, Samuel Beckett va convertir el món, definitivament, en un escenari de teatre.

2
Europa bull
Foto: May Zircus/TNC
Teatre

Europa bull

Teatre Nacional de Catalunya, Fort Pienc
4 de 5 estrelles

S'obre el teló i apareixen un alemany, un francès, un danès, un belga i un espanyol. Sembla un acudit i és això i moltíssim més. Així comença una de les flipades teatrals més gratificants que ara mateix ocupen un dels escenaris de la ciutat. A la Sala Petita del TNC s'ha instal·lat 'Europa Bull', l'últim projecte d'Indi Gest i Jordi Oriol. Premi Quim Masó 2018 i una fantasia política desfermada que corroeix els mites fundacionals d'Europa, des del rapte de la nimfa a la verge màrtir, passant per les revolucions burgeses; per aixecar amb la seva runa una càustica i hilarant farsa.

Advertising
3
Dans l’engrenage
Dansa

HOP Festival 2019: Dans l’engrenage

Mercat de les Flors, El Poble-sec

La companyia francesa Dyptik porta al festival HOP aquesta peça que posa a escena la cursa desenfrenada i sense sentit per l’ascens social. El coreògraf Mehdi Meghari parteix del breaking, les danses tradicionals àrabs i el popping. Richard Gratas crea un paisatge lumínic que, a moments, es converteix en escenografia, donant intensitat i bellesa a escenes que mostren el joc del poder, executades de forma precisa i elegant pels ballarins/es. Inspirats en la dansa i els ritmes tradicionals àrabs, el coreògraf i el músic Patrick de Oliveira porten els intèrprets, que destaquen per la seva excel·lència, a un estat energètic proper al trànsit

4
Kràmpack
Teatre

Kràmpack

Aquitània Teatre, La Nova Esquerra de l'Eixample

'Kràmpack', el debut com a dramaturg de Jordi Sánchez ('Plats Bruts', 'La que se avecina'), torna a la cartellera de la ciutat després de més de 20 anys sense ser-hi present. Dirigida ara per Pep Antón Gómez i protagonitzada per Jaume Casals, Lídia Casanova, Àlex Ferré i Mikel Iglesias, el text de Sánchez narra la història de quatre amics que se'n van a viure junts, i entre els quals hi ha, a banda d'amistat, una forta tensió sexual. Una comèdia al pur estil sit-com dels anys 90 ('Friends', 'Frasier' o la pròpia 'Plats Bruts'), amb un to irreverent que s'ha mantingut fresc després de 25 anys de la seva creació.

Advertising
5
This is Real Love
© Clàudia Serrahima
Teatre

This is real love

Teatre Lliure: Gràcia, Vila de Gràcia
3 de 5 estrelles

"Aleshores, Elena i Max han trencat de veritat?" Elena (Martín) i Max (Grosse Majench) són/eren parella i formen part del Col·lectiu VVAA. En aquest dubte compartit per dos espectadors a la sortida del teatre es troba la fortalesa i la debilitat de 'This is real love', el seu últim projecte. Aquesta estimulant proposta (festa trapeton, ritual new-age, performance, coreografia participativa i Ted Talks) peca de certa característica generacional: no acabar de clavar dents i urpes en els importants temes que toca i denuncia.

6
Posaré el meu cor en una safata
© Pablo Ricciardulli
Teatre

Posaré el meu cor en una safata

Teatre Lliure: Montjuïc, El Poble-sec

La actriu, creadora, professora i educadora social Carla Rovira ha estat escollida artista resident d’aquesta temporada al Teatre Lliure. La seva proposta d’estudi tracta de la mort i de com ens hi enfrontem.

Advertising
7
Projecte 92
Teatre

Projecte 92

Antic Teatre, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

En quina mesura l’efemèride olímpica de la ciutat de Barcelona té relació amb els projectes de futur i els discursos que, de petites -en ple boom de la societat del benestar-, significaven les nostres vides? Quines relacions possibles hi ha entre el cos d’una nena nascuda l’any 92 i la instrumentalització de tota una ciutat? Com vivim a la Barcelona del 2018 les nenes nascudes a la dècada més feliç possible? La revisió de la peça es donarà paral·lelament al procés d’investigació del territori, en aquest cas, del Casc Antic, amb la col·laboració de l’equip Tudanzas. El resultat es podrà veure en l’edició d’un fanzine disponible des del primer dia de presentació.

8
Jungla (2019-20)
Dansa

Jungla (2019-20)

Mercat de les Flors, El Poble-sec

Aquesta peça és un viatge per un ecosistema on poden aparèixer tot tipus d’éssers, formes, colors i sons: 'Jungla' és un espectacle per a petits i grans on veurem cossos que es camuflen, brillen, suren, reboten, s’estiren i es transformen constantment en un espai sense explorar on la sorpresa i la màgia poden aparèixer en qualsevol moment i on tots els elements estan en continu moviment.

Advertising
9
Reiseführer
Teatre

Reiseführer

Teatre Lliure: Montjuïc, El Poble-sec

En l’afany d’explorar altres teatralitats, La Ruta 40 i el director i dramaturg Ferran Dordal van de viatge a les distorsions socials del turisme global en la nostra societat líquida.

10
Salvatge
Teatre

Salvatge

Teatre Tantarantana, El Raval

Un grup d’amics i amigues que s’estimen de maneres diferents a les que estem acostumades a veure a les pel·lícules, troben dificultats per gestionar aquestes relacions que no veuen reflectides en els referents de l’imaginari col·lectiu del que ha de ser l’amor. 'Salvatge' mostra diverses perspectives d’una realitat molt propera a nosaltres, trencant el binomi amb parella/sense parella que portem sota la pell, que ens porta a l’angoixa i la contínua recerca d’una part de nosaltres mateixos que se suposa hem de trobar en una altra persona, derivant cap a una interpretació nociva de l’amor romàntic, en detriment de la independència, el desenvolupament individual i l’autoestima.

Mostra'n més

You may also like

    Advertising