Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Les 10 idees de l'Agrupación Señor Serrano per 'canviar' el teatre català

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

L'Agrupación Señor Serrano és, sens dubte, una de les companyies més punyents, vigoroses i internacionals del país. Viuen amb una maleta sota el braç i un bitllet d'avió a la butxaca. Volten per mig món amb les seves produccions i saben com funcionen els teatres europeus, on són programats al costat del teatre de repertori, sense etiquetes. El 2015, per exemple, van guanyar el Lleó de Plata de la Biennal de Venècia. Aquest cap de setmana, a Facebook, han publicat una paròdia en la qual reben la proposta de dirigir el TNC i anuncien quines són les seves idees. Per riure? Per plorar? Aquí teniu el seu escrit complet:

"1. El TNC passarà a ser un centre de creació de referència. On es faci recerca, on es creïn i produeixin peces singulars, on prevalgui el valor artístic.
2. Deixarem de programar autors de repertori perquè sí, d'aquells autors que tothom sap que són casposos però que el pes de la tradició fa que apareguin com a bolets any rere any.
3. Paritat real. Tants homes com a dones dins l'equip. Trans, cis, el que sigui, de tots els colors i sabors.
4. S'ha acabat això de programar sempre els mateixos directors, autores, escenògrafs, actrius, com si tinguessin la plaça guanyada. Recerca, experimentació, creativitat de veritat: aquí es vindrà a currar al màxim, a oblidar el que se sap i estar llest per a aprendre-ho tot de nou cada dia.
5. Tot el personal del teatre tindrà l'obligació d'assistir a les funcions (des dels equips de neteja i seguretat a tots els tècnics, producció, sastreria i altres). I se'ls animarà a que expressin la seva opinió sobre el que estigui passant al teatre.
6. El teatre tindrà les portes obertes les 24 hores. Amb servei de Biblioteca, sales d'assaig, cantina i bar. Durant les funcions hi haurà servei de guarderia. Les escoles públiques del barri podran utilitzar els espais del teatre per a usos polivalents. A més es traurà tota la tanca perimetral i es convertiran els tonti-jardins en pistes de petanca, parc infantil, pista de bàsquet, rocòdrom i zona de skate.
7. No es llogarà l'espai a Codorniu, Seat, Bonpreu ni cap altra empresa. El TNC és un espai públic, del ciutadà i per tant no es pot comprar.
8. El públic ha d'opinar en veu alta. Serà sempre escoltat, tant si li agrada com si no li agrada el que es faci a la casa. Per això mateix, es farà una tasca real de creació i formació de públics. I serà quelcom més que el simple nom d'un departament.
9. Hi haurà un comitè actiu i renovable que supervisi totes les activitats artístiques. Es tracta de crear, de ser referent, de ser únics, identificables i especials. Serà una casa del teatre on es centrifuguin cervells i remoguin budells. Traurem al TNC de l'oblit total en què viu ara dins del panorama internacional. Deixarà de ser un teatre que no és referència de res, on el públic va a veure als actors de la tele i surt tan apàtic com havia entrat.
10. A la cantina sempre a totes hores hi haurà cafè gratis."

Idees, com a mínim, per pensar.

Últimes notícies

    Publicitat