Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Les 10 novetats de les festes de la Mercè 2019

Escrit per
Erica Aspas
Publicitat

Del 20 al 24 de setembre Barcelona viu la seva festa gran, la Mercè. Cinc dies de festa amb 60 escenaris repartits en 17 espais a sis districtes de la ciutat. Amb 100 concerts i 147 espectacles de teatre, dansa i altres arts escèniques. Amb 57 actuacions de cultura popular i amb la participació de 275 entitats. Aquesta és la Mercè en xifres i ara us expliquem les novetats d'aquest any i els actes imperdibles. Preneu nota! 

Carmena, pregonera

Ja us vam explicar que Manuela Carmena seria la pregonera de la Mercè d'aquest any, però ara el dia s'apropa. Teniu curiositat per saber com serà el seu pregó? Parlarà dels anys que va passar a la nostra ciutat? Farà una comparativa entre Madrid i Barcelona? Aprofitarà per fer política? Ho sabrem divendres 20 a les 18.30 hores. 

Beirut, ciutat convidada

Beirut és la ciutat convidada d'aquest any i, per tant, tota la programació estarà esquitxada amb artistes d'aquesta ciutat. La Filmoteca li dedica un cicle i, a la Mercè, no us podeu perdre la Nit de Beirut, al Parc de la Ciutadella, i les actuacions d'Alexandre Paulikevitch i el cabaret Metro Al Madina, entre altres. 

Vídeo mapping de Brossa

2019 és l'Any Joan Brossa –se celebra el centenari del seu naixement– i això no es podia obviar, tampoc, a les festes de la Mercè. Brossa i les seves creacions són els protagonistes de 'Brossa a capell A', l'espectacle de vídeo mapping d'enguany que podreu veure cada dia a la façana de l'Ajuntament. S'estructura en tres parts:
Naixement, Camí i Destrucció i, mentre sona música de Julie Reier, podrem veure com pren vida la iconografia de l'univers brossià.

Brossa a capell A
Brossa a capell A
Foto: Dalumen Lab

Mercè Arts de Carrer

Dansa, circ, teatre de carrer, titelles i altres modalitats són les que proposa el MAC (Mercè Arts de Carrer) amb 430 funcions per al públic adult i infantil repartides entre el Parc de la Ciutadella i el passeig Lluís Companys, el parc de la Trinitat, el Castell de Montjuïc, la Llera del Besòs, el Palauet Albéniz i l'Antiga Fàbrica Estrella Damm.

Aniversaris dins la festa

Les festes de la Mercè coincideixen amb diverses celebracions. Els Castellers de Barcelona commemoren el 50è aniversari amb allò que millor saben fer, castells en una gran Diada (dg. 22) en què han convidat els Minyons de Terrassa i dels Castellers de Vilafranca, el milloret del panorama casteller. Però la celebració també inclou l'exposició 'Dos-cents anys de castells a Barcelona, 50 anys fent pinya', que estarà a l'Orfeó Martinenc del 12 al 30 de setembre. Hi veureu documents històrics, vestuari i un vídeo que repassa la història dels castells.

El 24 de setembre, Dia de la Mercè, l’ONG Pallassos sense Fronteres celebra 25 anys dedicats a omplir de somriures i esperança la població de llocs afectats per guerres i catàstrofes naturals. La Llera del Besòs s'omplirà amb nou escenaris batejats com les zones on han actuat –Sarajevo, Gaza, Mitrovica, Tindouf...– per on desfilaran pallassos i pallasses com Pep Callau i els Pepsicolen, Tortell Poltrona, els Pessic de Circ i Les Polis, entre altres.

Una mirada a l'Àfrica al Parc de la Trinitat

Sortiu del massificat centre. Enguany, l'Àfrica inspira tota la programació del Parc de la Trinitat, amb tallers –de robes africanes, pintures, perruqueria–, molta dansa i de molts tipus, jocs i espectacles familiars, música i propostes gastronòmiques. 

Danse AfroBeat
Danse AfroBeat
Foto: Anna Mbenge

Un centenar de concerts

La programació musical és el plat fort de la Mercè. Com dèiem abans, aquest any s'han programat 100 concerts de grups de setze països i en onze espais diferents repartits entre el BAM, el BAM Cultura Viva i Música Mercè. Hi veureu artistes reconeguts com Jay Jay Johanson, The Wedding Present, Pascal Comelade (que s'acomiadarà dels escenaris) i Pau Riba, però també és bon moment per descobrir altres grups d'arreu. 

Mercè 2018, avinguda Catedral
Mercè 2018, avinguda Catedral
Foto: Xavi Torrent

Un dia sense cotxes

La Mercè coincideix amb la Setmana Europea de la Mobilitat i això significa Dia sense cotxes! La Via Laietana quedarà tallada al trànsit des de la plaça Urquinaona a la d'Antonio López –només es podrà accedir a peu, en bici o transport públic– i, a més de menys contaminació i més tranquil·litat, hi haurà un espai verd, jocs, concerts i fins i tot un speaker's corner.  

Nova data per córrer

La Cursa de la Mercè sempre se celebrava abans de la festa, però aquest any canvia de data i es trasllada al 29 de setembre. El recorregut, això sí, serà el mateix: deu quilòmetres que començaran a l’avinguda de Maria Cristina, continuarà pel Paral·lel, la Gran Via, el passeig de Sant Joan, el parc de la Ciutadella, la ronda de Sant Pere i el barri de Sant Antoni, i arribarà finalment al Paral·lel i a l’avinguda de Maria Cristina. Penseu en positiu, teniu més dies per entrenar.

La festa de les associacions

L'Associa't a la festa tindrà lloc els dies 21 i 22 a la plaça de Catalunya amb la participació de 275 entitats i associacions que han preparat 160 activitats. Hi trobareu dos escenaris, el mur d'art urbà, la haima solidària, un espai de cafeteria més gran i novetats com la Ràdio Associa't que faran nou ràdios comunitàries, l'Associa't a la Fresca (dissabte 21) amb projeccions de documentals, una passarel·la de grups de costura comunitaris de 12 barris així com itineraris temàtics per conèixer tot el que fan aquestes associacions. I amb premi al final del recorregut!

NO T'HO PERDIS: La guia completa de la Mercè 2019. 

Últimes notícies

    Publicitat