Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Barceloneta
© nito / Shutterstock

Les dues cares de la Barceloneta

Manuel Pérez
Escrit per
Manuel Pérez
Publicitat

Barceloneta, 20 d'agost al voltant de les 20 h. Milers de turistes escuren els últims rajos de sol entre les platges de Somorrostro i Sant Sebastià: banyadors minúsculs i molts tatuatges sota un mantra constant, "cerveza fría, cool beer", que canten els llauners. L'alternativa a la venda il·legal d'alcohol són xiringuitos amb decoració californiana –fustes reaprofitades, tipografies llampants, bombetes de revetlla–, bars on poden arribar a clavar 7 euros per alguna cervesa artesana de la carta. Altres establiments de primera línia ofereixen moda esportiva i activitats per a banyistes: el paddle surf s'ha transformat en l'alternativa sensata al ridícul de creure's surfista a la Mediterrània. Els exclusius restaurants de paella es deixen guanyar espai per les pizzeries 'al taglio' i la nova sensació que genera cues, els pokés, amanides de peix cru 'take away' importades de Hawai. A la plaça del Mar, un parell de joves amb amplificador toquen música pop anglosaxona davant d'un improvisat auditori de gent sense samarreta, skaters i conductors de ciclotaxis que esperen clients.

A la mateixa hora, a 650 metres de distància, dues patrulles dels mossos intenten tombar la porta d'un habitatge situat als baixos del número 21 del carrer de la Vila Joiosa. A menys de 5 minuts de distància de la primera línia de mar, en ple cor de la Barceloneta, el paisatge canvia per complet. Els veïns han alertat els agents d'una ocupació per part d'un grup de joves d'un pis minúscul situat a la planta baixa d'un edifici molt deteriorat, típic de la zona. Alguns veïns asseguren que el seu propietari es troba de vacances. Els ocupants, que intenten contenir la porta perquè els policies no l'obrin, defenen que l'habitatge és propietat del banc. El cambrer d'un bar de la cantonada remarca que els havia vist vigilar el pis durant tota la setmana. Un grup de curiosos presencien l'escena amb una barreja d'indignació i curiositat. "Jo també estic al carrer, si ho arribo a saber, l'ocupo jo", diu una dona de mitjana edat. "Els mossos no poden fer res, aquesta gent que ocupa coneix la llei millor que els jutges", diu un senyor gran. Mentre el succés es desenvolupa, llauners i manters acudeixen als pisos de la rodalia per reposar mercaderia sense parar més importància al desplegament. Els Mossos, frustrats per no haver pogut tombar la porta, prenen declaració i marxen deixant-ho tot com ho han trobat. A pocs metres del succés, un cartell de l'exclusiva immobiliària Engel & Völkers anuncia la venda d'un pis del número 29.


Com passa cada estiu, la Barceloneta torna a ser el punt calent on els contrastos entre el turisme i les condicions de vida dels seus habitants es fan més evidents. Dissabte, una protesta d'uns 400 veïns va tallar els accessos al barri. Hi demanaven una doble actuació: més vigilància contra l'incivisme dels turistes i més protecció policial contra la delinqüència que afecta el barri. "A la Barceloneta sempre s'improvisa", conclou el cambrer del bar que hi ha prop del pis ocupat. No sabem a quina de les dues versions de la Barceloneta es refereix.

La Barceloneta

Últimes notícies

    Publicitat