Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Les festes de la Mercè ja tenen el seu pastís

Aquestes postres son una creació a càrrec de Jordi Vilà i Antonio Bachour, amb l'aval del Gremi de Pastisseria

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

Encara que sembla que el pa de Sant Jordi es mengi, com a mínim, des de la Guerra dels Segadors, val a dir que és relativament recent: el Gremi de Flequers va aconseguir popularitzar aquesta especialitat, invent del forner Eduard Crespo, a principis dels anys vuitanta. I aquesta és la intenció amb què neixen les postres de la Mercè: que a partir d'aquest setembre, quan s'estrenin, s'instaurin com a una tradició per menjar el dia de la patrona de Barcelona. 

I quin és el pastís de la Mercè? Doncs un pastís de massa 'sable', amb crema d'ametlles, figues fresques i crema cremada de mel i figues. La idea d'identificar la patrona de Barcelona amb unes postres va sorgir durant un sopar. Durant les festes de la Mercè del 2021, en Jordi Vilà de l'Alkimia –premi nacional de Gastronomia 2022– va cuinar per al pastisser porto-riqueny Antonio Bachour. Els dos van arribar a la mateixa conclusió: com és que Barcelona no té unes postres oficials? 

La recepta del pastís és obra de Bachour i Vilà; i el pastisser explica que "vam mirar quins eren els millors ingredients de proximitat que trobaríem al setembre i són ametlles, mel i figues, un trio de sabors molt encertat". Vilà opina que "aquests sabors encaixen amb un discurs real de producte de proximitat, i els hem reinventat per crear unes postres espectaculars". I és boníssim: Bachour és un dels pastissers més influents del món, i Vilà un dels cuiners que defineixen la cuina creativa de Barcelona. En un món dominat pels pastissos de formatge calents amb sabor de cabra, la combinació de la Mercè és encertada, subtil i gens embafadora.

Vilà, Bachour i Martínez, amb el pastís de la Mercè
Foto: PACE GastroVilà, Bachour i Martínez, amb el pastís de la Mercè

A partir del setembre, aquestes postres es podran trobar en les pastisseries que s'adhereixin a la seva venda. Aquesta iniciativa també ve avalada per Olivier Fernández, gerent de l'Escola del Gremi de Pastisseria de Barcelona, i l'agència de comunicació gastronòmica PACE Gastro. Fernández afegeix que "és un orgull de ciutat tenir unes postres pròpies, i si la iniciativa qualla, farem concursos reinventant el pastís amb els tres sabors de base".    

NO T'HO PERDIS: La Mercè 2022: Guia Completa

Llegeix el número de setembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat 

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat